Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolektivni ugovor

Uprava Holdinga želi još manja radnička prava

'20.08.2013., Zagreb -  Zagrebacki holding, Centar za korisnike u Ulica grada Vukovara 41.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
05.10.2013.
u 15:35

Pregovori: 
Slobodan Ljubičić obilazi podružnice i objašnjava situaciju Holdinga

Istovremeno s objavom, na internetskoj stranici Zagrebačkog holdinga, plana izdvajanja podružnica, detaljnijeg od onog koji su dobili zastupnici u Gradskoj skupštini, predsjednik uprave Slobodan Ljubičić pokrenuo je inicijalne pregovore za mijenjanje Temeljnog kolektivnog ugovora s radnicima.

Financijski kolaps

Iako su posljednje promjene, dodatak V. Kolektivnom ugovoru, potpisali u kolovozu, uprava želi još smanjiti prava radnicima Holdinga. Cilj je, kako je najavio sam gradonačelnik Milan Bandić, smanjiti izdatke za radnike 10 posto te smanjiti broj radnika 10 posto. Inicijalni sastanak Ljubičića s predstavnicima sindikata koji je bio u srijedu nije urodio nikakvim zaključkom, a Ljubičić im je najavio da će obići svaku podružnicu da objasni situaciju u kojoj se tvrtka nalazi.

– Hoće da se sažalimo nad Holdingom – kažu neki predstavnici sindikata koji ne žele govoriti imenom i prezimenom.

Osim što je Holding u financijskom kolapsu s više od 700 milijuna kuna dospjelih obveza i svaka mu je kuna bitna, a mjesečno oko 150 milijuna kuna izdvajaju na plaće, sindikalni predstavnici radnika drže da se cijena rada želi srušiti kako bi novoosnovane tvrtke postale atraktivnije kupcima pri najavljenoj privatizaciji. Prema izmjenama iz kolovoza, zaposlenici Holdinga pristali su da im se ove godine ne isplati božićnica, da u idućoj godini dobiju regres i božićnicu u neoporezivom iznosu (2500 kuna, a ranije su bile 2800 kuna neto plus porez), uskrsnicu od 400 kuna te jubilarne nagrade.

Cilj je lakša prodaja

Predsjednik SSSH Krešimir Sever drži da je upravi cilj umanjiti prava zaposlenih kako bi olakšali prodaju i privukli ulagače.

– Upitno je zašto se ide u rasprodaju, mi nismo podupirali Holding upozoravajući da uspješne podružnice neće dobro proći, što se i dogodilo – kaže Sever.

Od 1. siječnja na snagu bi trebao stupiti Zakon o radu po kojem se radniku može dati otkaz ako ne želi pristati na nižu plaću, no Sever kaže da se radnička prava ne smiju rušiti na taj način te da će sindikat organizirati masovne prosvjede bez obzira na to što Vlada Zakon može donijeti bez njihova stava.

>>Kritičarima privatizacije Bandić najavio smjenu, pa odustao

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije