Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I film o projektu

Upoznajte budući Spomenik domovini u Zagrebu kod dvorane Lisinski

03.05.2017.
u 17:01

Spomenik Nenada Fabijanića, koji će se nalaziti između Gradske uprave Lisinskog, izabran je među 52 rada

Svi državnici i delegacije koji posjete Zagreb za godinu dana doći će do velikog portala između zgrade Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Ispod njega odat će počast svim žrtvama koje su pale za domovinu. Ostavit će cvijet ili vijenac, stajati mirno na note nacionalne himne.

Gledat će prema staklenom “Zidu boli” i Ulici grada Vukovara. Simbolično će tako odati počast onima koji su se za Domovinskog rata borili u Vukovaru. Koncept je to koji je zamislio autor Spomenika domovini – arhitekt Nenad Fabijanić, koji ovih dana užurbano priprema izložbu o cijelom projektu nastanka spomenika. Postavit će se u Muzeju za umjetnost i obrt.

Otvara se u petak u 19 sati, a traje do 14. svibnja. U tih deset dana Zagrepčani će se tako moći detaljno upoznati sa spomenikom koji će vrlo brzo niknuti u njihovu gradu. Ne samo da će biti prikazani svi 3D prikazi koje je Nenad Fabijanić, ujedno i autor budućeg uređenja Trga Franje Tuđmana, izradio sa svojim timom stručnjaka već će na izložbi postaviti i makete manjeg i većeg mjerila, no i devetominutni film koji je režirao upravo arhitekt Fabijanić.

– Film počinje definicijom domovine te činjenicom da se Hrvatska rasprostire po kontinentu i Mediteranu. Na spoju tih dvaju elemenata – zemlje i mora – počiva Spomenik domovini. Spomenik je ujedno vezan na ideju velike osi koja ide od Sljemena do spomenika preko Save. Spomenik se tako nalazi na lokaciji koja spaja sjever i jug Zagreba, ali i Hrvatske – kaže Nenad Fabijanić. Uz veliki portal, paralelno uz Ulicu grada Vukovara, postavit će stakleni Zid boli inspiriran onim autentičnim, nastalim tijekom Domovinskog rata na Selskoj cesti i srušenim 1993. godine, koji se sastojao od 13.600 crvenih i crnih opeka s imenima poginulih branitelja. No osim što će biti od drukčijeg materijala, Fabijanić mu je odlučio dati i drugačije ime – Zid svjetlosti.

1/5

– Bit će postuliran kao središnji hrvatski spomenik pobjedi, odnosno hrvatskoj državi. Slavit će život, čovjeka i humanost. Zato promjena naziva – kaže Nenad Fabijanić. Njegovo rješenje, podsjetimo, dobilo je prvu nagradu na natječaju koji je raspisao Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata među 52 prijavljena rada. Natječaj je trajao od 5. studenoga 2015. do 22. ožujka 2016.     

Komentara 8

Avatar silvijamartinovic
silvijamartinovic
19:41 03.05.2017.

Jako lijepo će to biti i mislim da to jedna metropola europskih razmjera poput Zagreba i treba imati u čast svima onima koji su ginuli za našu slobodu.

MA
MajaSviben
19:38 03.05.2017.

Mislim da je bilo vrijeme za jedan takav spomenik!

MA
MarinB
10:15 04.05.2017.

Spokojno, lijepo i opušteno mjesto gdje se može doći i odati počast domovini i žrtvama koje su dale svoj život kako bi mi danas imali svoju slobodu.. Pohvale gradu za ovakav spomenik, primjereno je da se u glavnom gradu provede ovaj projekt!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije