Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijepor 33. sjednica Skupštine

Upitna koalicija HDZ-a i Bandićeve stranke? Prgomet najavio preispitivanje suradnje

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
03.05.2020.
u 14:23

Sjednica se trebala održati online, a Bandić je jučer rekao da nema ništa protiv i da se sastanu uživo, nakon što je to tražila oporba. Predsjednik Skupštine tvrdi da to nije bio njegov stav prošli tjedan

Milan Bandić omalovažava HDZ i preispitat ćemo suradnju s njim.

Prozivka je to koju je danas predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet uputio zagrebačkom gradonačelniku, a razlog prijepora je 33. sjednica, odnosno način na koji će se održati. Skupštinari su se, naime, trebali "susresti" online, na što je momentalno reagirala oporba, iz koje su tvrdili da je to zato kako bi gradonačelnik izbjegao odgovore na njihova pitanja vezana uz potres. Potom je gradonačelnik jučer izjavio da, što se njega tiče, nema ništa protiv da se sjednica održi uživo, već da se s tim prijedlogom obrate predsjedniku Skupštine i Ministarstvu uprave.

No to je razljutilo Prgometa, koji je danas sazvao konferenciju za novinare kako bi razjasnio situaciju.

- Putem medija prozvao je predsjednika skupštine, dakle mene, da ja ne želim organizirati sjednicu uživo, tvrdeći potpuno neistino da je on uvijek bio za takvu vrstu sjednice. No ranije je bio suglasan da se sjednica održi virtualno, a Klub HDZ-a koji je donio odluku o online sjednici je s prvom zamjenicom gradonačelnika i predsjednicom njegovog kluba Anom Stavljenić Rukavinom prošli tjedan potvrdio taj prijedlog i zajedno dogovarao detalje sjednice - rekao je Prgomet te dodao da za cijelu njihovu komunikaciju postoji i dokumentacija. Najavio je i  preispitivanje suradnje HDZ-a s Bandićevom strankom u Skupštini.

19.03.2020., Zagreb - Uz velike mjere zastite od sirenja koronavirusa i smanjeni dnevni red pocela je 32. sjednica Gradske skupstine Grada Zagreba. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Sutra popodne na Predsjedništvu Gradskog odbora HDZ-a predložit ću odluku o načinu suradnje na razini grada s partnerom koji laže i dovodi u pitanje normalno funkcioniranje Skupštine - govorio je Prgomet. S obzirom da je dogovor nemoguć, dodao je, jednako kao i da je povjerenje koje postoji među partnerima na najnižoj mogućoj razini, sukladno poslovniku o radu Skupštine potpisat će ovlast potpredsjednici skupštine iz stranke Milan Bandić 365 kako bi ona s Bandićem mogla organizirati sjednicu kad hoće, s kojom parlamentarnom većinom hoće i gdje hoće.

- U svom prijedlogu o online održavanju 33. sjednice vodio sam se čuvanjem zdravlja sudionika sjednice obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i zasjedanje kojem bi nazočilo preko 100 ljudi i to desetak sati zajedno boravilo u istoj prostoriji. Neracionalno je potrošiti stotinjak tisuća kuna na troškove sjednice uživo, izvan gradske vijećnice u trenutku kada neki naši građani nemaju krov nad glavom nakon potresa - rekao je i dodao da su zasjedanje trebale prenositi četiri TV i radio kuće uz live streaming. Na Prgometove optužbe gradonačelnik, pak, nije želio odgovarati i poručio je da s koalicijskim partnerima ne komunicira putem medija.

- Ne znam s kime polemizira, pitajte njega. Sa mnom sigurno ne, a ja s njim sigurno neću. Moja odgovornost je prebitna da bih polemizirao s predsjednikom Skupštine. Neka svatko radi svoj posao. Poslušajte moju jučerašnju izjavu, stojim kod svake riječi. Gradonačelnik je poslao sve materijale. Ovaj put neće proći "Milane, javi se" - rekao je Bandić. Istovremeno, oporba već likuje i pita se puca li potpuno koalicija HDZ-a i BM365.

- Oporba je tjednima sinkronizirano pritiskala HDZ i Bandića da sjednica Gradske skupština mora biti održana uživo. I naš je posao urodio plodom. Zagreb nije privatno igralište za dealove i kombinacije Bandića i Plenkovića. Građani imaju pravo znati što politika radi i kako se donose odluke. To je posebno važno u trenutku duboke financijske krize najvećeg grada u Hrvatskoj uzorkovane višegodišnjim neodgovornim i štetnim upravljanjem, posljednicama potresa i dodatnim financijskim pritiskom uzrokovanom ekonomskim posljednicama pandemije koronavirusa - zaključio je nezavisni vijećnik Renato Petek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije