Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURGER FEST

“Umjetni” burger - sočan odrezak koji nije od mesa

Degustacija burgera na Zagreb Burger Festu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/24
19.09.2019.
u 00:02

Proizvod je tvrtke Beyond Meat, a glavni su izvor proteina mahunarke. Nepečen, ovaj odrezak i krvari, baš kao i pravi, zahvaljujući ekstraktu cikle – kaže Domagoj Kotzbak

Goveđi, juneći, s ugljenom ili pak onaj iz epruvete. Raznolika je ponuda ovogodišnjeg Burger Festa, a naš ocjenjivački tim koji su činile Marija Rukavina, Mia Filajdić i autorica ovog teksta zaputio se na zagrebački Strossmayerov trg kako bismo u moru klasičnih delicija pronašle nešto neobičnije varijante. Prvi nam je za oko zapeo crni burger slovenskog dvojca Lars&Sven, i to ponajprije zbog neobičnog umaka od smokve. Prvo pa muško, složile smo se i odlučile za duplu verziju Blackadder burgera s mesom angus goveda. Crna boja peciva dobiva se od ugljena, a tu je i hrskava panceta i nemale količine cheddar sira. Umak od smokve, iako na prvu zvuči nespojivo s ovim sastojcima, zaista je ukusan, kao i cijeli burger, iako nama – prezasitan. I pomalo nespretan za jesti.

– Najela sam se od dva zalogaja. Osim toga, nikako nije praktičan za jesti na dejtu – smije se Marija.

Sve u svemu, pozamašna količina duplog crnog burgera svakako odgovara cijeni jer je za njega potrebno izdvojiti sto kuna. Gotovo upola manje potrebno je izdvojiti za “Zločesti” burger chefa Mate Jankovića, koji u ponudi svoga Tabasco Burger Bara, inspiriran filmskim klasikom “Dobar, loš, zao”, nudi tri varijante tog specijaliteta. The Bad, odnosno Zločesti burger srednje je ljutine, a juneće meso ukusno je i sočno. Iako i ovaj burger sadrži dva komada mesa, praktičnije ga je jesti od prethodnoga. Glavni adut ovog burgera, složio se naš ocjenjivački žiri, tostirane su bučine sjemenke.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

U moru mesnih delicija “iskače” kućica trešnjevačkog bistroa “Barcode Mitra”. Kod njih se može pojesti, govore Marta Radoš i Doris Horvat, samo zdrava veganska hrana, a u svojoj ponudi nemaju Coca-Colu ili slična pića, već pivo i – probiotike. Sve što nude potpuno je domaće, a najtraženiji je, kažu, Zeleni burger. Polpeta od leće, graška, zobi, blitve, špinata i kelja prilično je sočna i debela, ali i ukusna. Ipak, najviše pohvala išlo je na račun mekanog žutog peciva od integralne pšenice i kukuruza. Iznenađuje i okus veganske majoneze od soka slanutka koja ima identičan okus kao ona “prava”, jedina je zamjerka što je u burgeru ima premalo.

– Da je barem malo sočnije, nekako je presuho – komentirala je Mia.

Degustacija burgera na Zagreb Burger Festu
1/24

Nešto dalje strpljivo se čekalo u redu za burger na kućici restorana Brewbites, a najtraženiji je onaj s mesom boškarina. Sočan komad mesa od 200 grama dolazi u brioš pecivu sa sezamom, koje je, u odnosu na količinu mesa, Jeleni bilo pretanko. Pohvale je pak od svih triju novinarki pokupio Jack, namaz od šampinjona i slanine, koji se odlično slagao s kiselkastim umakom od senfa i citrusa.

Nešto dalje, u kućici Good Fooda smjestio se možda najneobičniji burger ovog festivala, a riječ je o Beyond Burgeru od “umjetnog mesa” koje se proizvodi u laboratoriju.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

– Riječ je o proizvodu tvrtke Beyond Meat, a glavni su izvor proteina mahunarke. Nepečen, ovaj odrezak i krvari, baš kao i pravi, zahvaljujući ekstraktu cikle – govori nam Domagoj Kotzbak iz Good Fooda. I dok se vegani kunu u ovaj odrezak, tvrdeći da ima identičan okus kao “pravo“ meso, moramo priznati da i nisu daleko od istine. Odrezak je ukusan i sočan, a posebno nam se svidjelo pecivo, također vegansko, sa sjemenkama od konoplje, koje dolaze s OPG-a iz Poreča.

– Ovo nismo očekivale, da ne znamo što je, moglo bi proći pod komad mesa – komentirale su Marija, Mia i Jelena, jednoglasno se složivši da ovaj “umjetni“ burger može stati uz bok svojim mesnim varijantama.

 

Komentara 3

TH
than
01:55 19.09.2019.

Vegani se kunu da ima identičan okus mesa ?!?!? To su neki novopečeni koji su tek prestali jesti meso, pa ga se sjećaju ? Ne, nema identičan okus mesa. Nema ni sličan. I ne, cikla ne može pružiti isti okus kao krv, tako da mi nije jasno zašto bi umjetno meso krvarilo ciklom. Ne volim krvavo meso, vec srednje pečeno, ali volim ciklu.

IG
igorl
11:11 19.09.2019.

Beyond burger - probao sam to - kupio u metrou 10 komada za 200 kn (jedino tak je bilo pakirano). Smrdi na psecu hranu kad se odmrzne, stavio na rostilj 4 komada, pojelo sa 2 komada (podjelili smo za probu), 2 ostala - zavrsili u smecu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije