Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikat Holdingu:

'Ukrali ste Božić radnicima Zagrebačkog velesajma'

zagrebački velesajam
Jurica Galoić/PIXSELL
23.12.2013.
u 15:57

Sindikat trgovine Hrvatske, Sindikalna podružnica Zagrebački velesajam, Sindikat branitelja i radnika Zagrebačkog velesajma, Udruga branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam i Radničko vijeće Zagrebački velesajam poslali su otvoreno pismo predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga.

Zaustavite uništavanje Zagrebačkog velesajma - poručili su u otvorenom pismu Zagrebačkom holdingu Sindikat trgovine Hrvatske, Sindikalna podružnica Zagrebački velesajam, Sindikat branitelja i radnika Zagrebačkog velesajma, Udruga branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam i Radničko vijeće Zagrebački velesajam.

U pismu su se obratili predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanu Ljubičiću.

"Podsjećamo da jedino sindikate ZV-a niste primili na razgovor o statusnim promjenama u ZGH-u ( sve druge jeste) što samo potvrđuje naše zebnje da Velesajam tretirate kao "560.000 m2 skupocjenog građevinskog zemljišta" koje treba što prije "osloboditi" od preostalih radnika Zagrebačkog velesajma. Zbog toga smo konsternirani (iako nažalost ne i iznenađeni) najnovijim nalogom člana vaše Uprave g. Tolića, ponovljenim i od strane Gradonačelnika novoj direktorici, gđi. Marini Pavković 20.12. 2013. da se do Badnjaka 24.12. o.g. iseli i prvi, drugi i treći kat Zagrebačkog velesajma uz već rekvirirane 4. i 5. kat Upravne zgrade. Vama je to učestala praksa prema radnicima Velesajma, podsjećam da ste isto napravili u ovo vrijeme 2006.godine kada su naši zaposlenici morali navrat nanos napustiti svoje urede.

Tada je to nama bilo razumljivo jer se ustrojavao ZGH i Uprava se uselila na peti kat. Sada je u pitanju bahatost jednog gradskog službenika koji je izrazio želju da mu se sviđaju naši uredi i mimo znanja naših nadležnih članova Uprave, preko člana Uprave za javnu nabavu - direktora ZET-a, nezakonito iseljava naše zaposlenike. Što su to bolji službenici koji rade u javnoj nabavi od naših zaposlenika koje se naprosto baca na cestu i onemogućava obavljanje naših poslova", stoji u otvorenom pismu.

"Zagrebački velesajam se koristio samo u predizborne svrhe"

Dodaju kako se u "Zagrebački velesajam nije uložilo ni kune i da nikada nije napravljena nikakva vjerodostojna strategija razvoja Velesajma".

"ZV-u se uvijek slala poruka tko je vlasnik, tko odlučuje o sudbini ove firme, a ZV se koristio samo u predizborne svrhe kako bi se mogao staviti na popis još jedan od zvučnih projekata koje je potrebno realizirati, a kako je odgovornost za neizvršeno pretpostavljena vlasniku, odnosno onome tko je obećao - unaprijed se znalo da od toga nema ništa. Doprinos namjernoj propasti se očitovao naročito u postavljanju nekompetentnih direktora na čelo ZV-a. Direktori Velesajma koji ste vi birali i u tom periodu su bili nekompetentni zbog čega smo tražili njihovu smjenu. Zagrebački velesajam je, prvi puta u svojoj povijesti, postao gubitaš (od ulaska u ZGH-a 2007. gubitak je samo rastao, nažalost uz blagoslov ZGH-a i Gradonačelnika, Skupštine, Nadzornog odbora itd. koji su se oglušili na sve apele radnika, pa i javnosti i medija koji su to uočili, i nisu poduzeli baš ništa da se taj trend zaustavi)", poručuju.

Zašto ovolika žurba u uništavanju sajamske djelatnosti u Zagrebu i deložacija radnika?

"Zašto smo svi uvjereni da je to namjerno? Zato što svi sajmovi i u Hrvatskoj i u regiji pa i u svijetu posluju pozitivno i značajan su instrument regionalne politike te pune gradski i državni proračun putem multiplikativnih efekata. Zašto ovolika žurba u uništavanju sajamske djelatnosti u Zagrebu i deložacija radnika u vrijeme dok je većina na planiranom godišnjem odmoru i u vrijeme najvećih kršćanskih blagdana? Možda zbog toga što su se ukazale realne šanse da Velesajam opstane jer ste, vjerojatno nenamjerno, izabrali direktoricu koja je u najkraćem periodu uspjela, ujediniti radnike, vratiti im optimizam i vjeru u budućnost i najavila održive planove za revitalizaciju sajamske djelatnosti. Uvjereni smo da je i to presudan razlog  da nas treba deložirati  u dan-dva po hitnom postupku. Silom to i možete  pokušati učiniti a mi ćemo poduzeti baš sve u okviru zakonskih i dopuštenih okvira da ne uspijete u tome. Očekujemo konkretnu pomoć i naših sindikalnih središnjica i braniteljskih udruga,  medija, pa i građana Grada Zagreba. Vjerujte, njima je stalo - tome svakodnevno svjedočimo.

Također, o načinu i odgovornima za uništenje Velesajma ćemo upoznati i UFI-svjetsku uniju sajmova čiji smo osnivač, institucije s kojima smo surađivali, naše izlagače i suradnike, bivše i sadašnje. Adrese imamo, znanje imamo, strane jezike znamo, pisati znamo, raditi znamo - pa većina nas je na Velesajam došla putem Natječaja, svog znanja i sposobnosti izuzev onih koje ste upravo vi instalirali na Velesajam i za koje smo zbog štete koju su nanijeli Velesajmu tražili da dobiju otkaz. Naravno, bezuspješno jer oni su po takvom zadatku i došli na Velesajam čemu svjedoče i posljednja događanja. I na koncu gospodo želimo vam sretan Božić. Radnicima Zagrebačkog velesajma i njihovim obiteljima ste ga ukrali. Bez obzira na to mi smo uvjereni da pravednost i dobrota uvijek pobjeđuju. Pobijedit će i u slučaju Zagrebačkog velesajma kad-tad. Tome svakodnevno svjedočimo, posebno u zadnjih nekoliko mjeseci", zaključuje se u otvorenom pismu.

Komentara 3

JG
jgrdovic
11:27 24.12.2013.

Strašno

XN
xnet0822
07:14 26.12.2013.

A gdje je Božićni sajam ? Godinama ga već nema, ali zato ste stavili Sajam erotike unatoč protivljenju velikog broja građana ....

2X
2Xgeneral
19:29 25.12.2013.

A što ste bili na jaslama sve ove godine??? To se ne računa? Da majstor Banbinjo nije uhljebio Vedriša kao konzultanta ( pitam se za što ) sa dobrom mjesećnom plaćom!! Pitajte ga kolikom!!! Budete se smrzli kad saznate!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije