Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građani pitaju

Uključite se u raspravu o GUP-u: dva sata sunca dnevno u stanu

gup (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/6
28.12.2012.
u 08:30

Građane je zanimalo i kako prenamijeniti zelenu površinu u stambenu, zašto planirane ceste prolaze kroz privatne parcele...

Ni blagdanski dani nisu zaustavili građane da dođu pitati gradske vlasti sve što ih muči vezano uz Generalni urbanistički plan. Rasprava o strateškom dokumentu grada, čije se donošenje odgađa još od 2010. godine, počela je jučer na tribini grada. Kako prenamijeniti zelenu površinu u stambenu, zašto neke planirane ceste prolaze kroz privatne parcele, kolika je dopuštena visina nebodera... bila su samo neka od pitanja.

Nejasni odgovori

– Ako dođe do produženja Vukovarske, kako je planirano ovim GUP-om, ona će mi prolaziti kroz voćnjak, a potok Štefanovec koji na vašim kartama spominjete kao jako zaštićen, samo je odlagalište smeća. Što to točno znači? – rešetalo se pitanjima pročelnika Zavoda za prostorno uređenje Ivicu Fanjeka. Odgovor je bio da je vjerojatno sporna lokacija na produžetku Vukovarske ispravljena te da će se potok Štefanovec s vremenom urediti. Građani su tražili i obećanje da će se pojedine zelene površine zaštititi od gradnje, što nije točno definirano GUP -om.

– Postoje tri parcelice u parku Maksimir koje nose oznaku S što znači da imaju stambenu namjenu. Predlažem da se to S promijeni u drugu oznaku kako bi se taj dio šume zaštitio – kazao je stanar Maksimira, no jasan odgovor nije dobio.

Vlasta Toth, članica Zelene akcije prigovorila je i da se u GUP-u ni na jednom mjestu u kategoriji park-šuma ne spominju Cmrok, Tuškanac, Ribnjak, Opatovina, Dubravkin put...

– Popisuju se razni parkići od periferije s juga prema sjeveru, no ni na jednom mjestu ne spominjete one koji bi trebali biti zaštićene zelene površine – kazala je Toth. Odgovor je bio da će se i u ovome slučaju napraviti ispravci.

Kazne za ilegalnu gradnju?

Teodor Celakoski iz udruge Pravo na grad naveo je nekoliko primjera dosad ilegalno sagrađenih objekata.

– Najmanje je bilo riječi o ispravcima. Ako je nezakonito sagrađeno, taj koji je to realizirao ne snosi nikakve posljedice. Zbog čega? Na koji način će se kazniti takva gradnja, odnosno oni koji su za nju odgovorni – upitao je Celakoski.

Policija i drugi državni organi zaduženi su za ovaj dio posla, bio je odgovor predstavnika Grada na pitanje o nezakonitim izmjenama plana. Predstavljene su i neke temeljne odredbe GUP-a. Tako neboderi neće moći biti viši od sto metara, nogostup će morati biti širok 2,25 metara, a svaki novosagrađeni stan morat će imati minimalno dva sata prirodnog osunčanja i time bi se izbjegla gradnja objekata jednog do drugog. Građani do 3. siječnja mogu slati svoje primjedbe Gradskom uredu za strategijsko planiranje, Ulica Republike Austrije 18 i u gradsku upravu, Trg Stjepana Radića 1.

>>Raspravu o GUP-u pokrenuli tijekom božićnih praznika

Komentara 4

ET
eticus
09:36 28.12.2012.

Samo 2 sata sunca dnevno protivno je međunarodnim i bivšim pravilima gradnje (vidi Građevinski priručnik iz 1977.), ali i sve ostalo predloženo ovim GUP-om protivi se suvremenim dosezima arhitektonske i urbanističke struke predstavljenim u međunarodnim konvencijama i poveljama (The Chart of European Urbanism). Ovaj prijedlog dokumenta treba u potpunosti odbaciti. On pogoduje građevinskoj mafiji, a građanima umanjuje kvalitetu života u gradu. On je anti urbanistički i krši temeljna ljudska prava.

MY
mycropht
09:03 28.12.2012.

Da li se to može vidjeti na Internetu?

LA
Latz
09:19 28.12.2012.

O kojem GUP-u oni pričaju, pa mi ga nemamo - GUP vrijedi samo za privatne građane kod izgradnje kuća - za sve ostalo GUP ne postoji, jer plan nije plan ako ga u doslovce svakoj situaciji kad ga je potrebno primjeniti izmjeniš kako bi tu jednu stvar mogao napraviti mimo originalnog plana --- tako to ide oduvijek tako da su ikakve rasprave o GUP-u u potpunosti besmislene

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije