Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Noćna mora stanara

Ukleta 
ulica: U Bandićevu 
susjedstvu 
smeće i štakori

štrigina ulica (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
04.10.2011.
u 11:00

Stanari su očajni zbog smetlišta u središtu grada. Pitaju se zašto u ulicu ne zalaze ni komunalni redari

Malo tko ima osjećaj da živi na smetlištu kao što to imaju stanari zagrebačke Štrigine ulice. Mala je to uličica u blizini križanja Zvonimirove i Heinzelove, tik do Bužanove ulice, u kojoj živi gradonačelnik Milan Bandić. I dok je Bužanova prije nekoliko godina u jednom mediju prozvana najčišćom ulicom u gradu, odmah preko puta situacija je drukčija.

Radnici Čistoće i Zrinjevca dobrano se oznoje kako bi ulica u kojoj stanuje prvi čovjek hrvatske metropole bila uglancana i sjajna, no u Štriginu nerado zalaze. Napola srušene kuće, nakupljeno smeće, štakori i beskućnici problem su s kojim se, kako se čini, nitko ne želi ozbiljnije pozabaviti.

Počelo je prije pet godina

– Sve je počelo 2006., kada je došao Vinko Bubalo iz Splita i platio ljudima da se isele kako bi mogao izgraditi stambene i poslovne prostore te pristupnu cestu budućim zgradama, i to kao osiguravatelj sredstava, u ime i za račun Grada Zagreba. Dobio je lokacijsku, no ne i građevinsku dozvolu – kaže jedna stanarka (podaci poznati redakciji) te sve potkrepljuje dokumentima. Problema ne bi bilo da se u ovih pet godina nešto i izgradilo. U najgorem su stanju, kako kaže stanarka, zgrada i dvorište na kućnom broju 19 čiji je vlasnik navedeni privatnik, direktor tvrtke Bumes d.o.o.

No, na izvatku iz zemljišne knjige koji je izvadila 24. lipnja ove godine, a koji nam pokazuje, jasno se vidi da je i Grad Zagreb vlasnik nekih dijelova.

Pijani komunalni redari

– Kažem vam, Bandić tu ima svoje interese i želi zatajiti neke gradske stanove – uvjerava nas stanarka.

No, jedan posjet gruntovnici i teza pada u vodu jer je kao trenutačni vlasnik upisan Vinko Bubalo.

– Pozvali smo komunalne redare koji su došli pijani, pogledali nered i otišli. Slali smo dopise i zvali Grad, no čim su čuli o kojoj je ulici riječ, glatko su nas odbili – kaže ogorčeno.

Dragan Vučić, predsjednik Vijeća gradske četvrti Peščenica, zna da je ulica u groznu stanju i da su komunalni redari izašli na teren, no povratnu informaciju nije dobio. Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje odgovaraju pak da je očevidom komunalnog redara utvrđeno da na ulici smeća nema, a tajnica Vinka Bubala poručila je da gospodin Bubalo radije ništa ne bi komentirao. Nedugo nakon toga jednu stanarku iznenadio je poziv Bubalove opunomoćenice koja je rekla da će nered biti počišćen za mjesec dana. Grad je “nemoćan”, Bubalo obećava da će počistiti nered koji stoji već pet godina, a stanari i dalje riskiraju zdravlje živeći u nehumanim uvjetima. Ne zanima ih čiji su interesi u igri. Sve što žele jest da netko dođe počistiti nered koji nije njihov.

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
11:16 04.10.2011.

\"...Pozvali smo komunalne redare koji su došli pijani...\"

CH
chemica
11:48 04.10.2011.

Problem je ipak malo kompleksniji. Naime, komunalni redari nemaju ama baš nikakvih ovlasti nad PRIVATNIM vlasništvom. Smiju napisati kaznu isključivo za kršenje komunalnog reda na JAVNIM površinama. Na žalost, u lijepoj njihovoj upropaštenoj u ama baš svakom pogledu, ne postoji ni jedna jedina inspekcija koja bi smjela ući na privatnu parcelu i kazniti vlasnika koji je napravio smetlište! Komunalna inspekcija nije nadležna, nije nadležna ni sanitarna...Kada sam pitao šeficu sanitarne da mi kaže kome da prijavim susjeda čije smeće smrdi toliko da ne mogu otvoriti prozor, samo je šutjela. Čak mi je dala \"koristan\" savjet da ga mogu tužiti! Evo, tako postupaju državne institucije koje bi morale štititi zdravlje građana. Gospodine, ali mi smo zaduženi samo za PRAVNE osobe. Ma goni se i ti i takva rvacka znaš već kamo.

MI
Milkica
11:08 04.10.2011.

Zašto tamo ne zalaze komunalni redari? Pih, kakvo pitanje. Pa zato da ne bi morali raditi. Kao što ne zalazi ni u friško uređeni prolaz između Crnatkove i Koturaške, u kojem je sad još ljepše parkirati automobil. Nikad komunalni redarii nisu napisali kaznu automobilima na travnjaku u tom prolazu, baš nikad. Nikad nitko nije postavio stupiće ili tzv. klamerice na travnjak. Ili jednostavno - žardinjerom prepriječio put automobilima. Zašto? Jer ih boli ona stvar i za red i za urednost i za kvalitetu života i za pješake. Jer je bitno da oni dobiju svoju plaću uz što manje rada. Kad je komunalac nešto uklonio s pločnika (terasu, auto itd.) zato da slijepi mogu neometano prolaziti? Ako se mene pita, baš nikad. Osim ako ga netko nije povukao za rukav. Sve je to lijena bagra koja čeka penziju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije