Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grad daje u najam

Udrugama prostori za šezdeset kuna mjesečno

DKS_56149163 02.01.2017., Zagreb - Zgrada u Remetineckoj cesti 77 u kojoj Grad Zagreb nudi poslovne prostore udrugama u najam.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
03.01.2017.
u 12:00

Prednost imaju oni koji su već imali ugovor s nadležnim gradskim uredom ili u prostor koji se iznajmljuje planiraju uložiti više od dvadeset tisuća kuna.

Centar, Remetinec ili Sesvete. Oni koji traže prostor za djelovanje svoje udruge sljedeći će tjedan upravo na tim područjima moći pregledati prostorije koje za treći sektor nudi Grad. Na natječaju, koji je raspisan jučer, nude se 24 prostora veličine od 15 do 150 četvornih metara, i to mjesečno za najmanje 60, a najviše 755 kuna.

Uloži li se...

Do 2. veljače zainteresirani mogu odabrati prostore, koji će se moći razgledati 9. i 10. siječnja, a na internetskim stranicama Grada detaljno se mogu proučiti i načini bodovanja svake prijave.

– Za svaku godinu aktivnog djelovanja dobije se bod, u prilog udruzi ide i što veći broj zaposlenih, kao i volontera, neposredan rad s ljudima, ostvarene potpore i nagrade za razne projekte te broj događanja koja su organizirali – objašnjavaju iz Grada, u kojem prednost za dobivanje prostora imaju oni koji su već imali ugovor s nadležnim gradskim uredom ili u prostor koji se iznajmljuje planiraju uložiti više od dvadeset tisuća kuna. Ako to napravi, stoji u natječaju, udruga prva tri mjeseca od pet godina, na koliko se sklapa ugovor o najmu, najamninu ne mora plaćati.

Sedam kuna po kvadratu

I dok će, pretpostavljaju u Gradu, najviše interesa biti za zgrade u Vlaškoj, Petrinjskoj, Bauerovoj ili Maksimirskoj, na svoje bi mogli doći oni koji se smjeste na Remetinečku 77, iz koje već djeluju razne organizacije.

– Uvijek je ovdje neki “muving”, za one koji žele imati prostor u kojem normalno mogu djelovati, Remetincu ništa ne nedostaje – rekao nam je Mirko Turković, kojeg smo sreli kod zgrade s prostorima za najam. Što se tiče djelovanja udruga općenito, kojih je u Zagrebu registrirano 12.103, svoje aktivnosti one obično provode u privatnim stanovima, prostorima dobivenim od države ili u najmu, a gradske prostorije za svoje poslove trenutačno ih koristi samo oko 150. Za usporedbu, najskuplji kvadrat gradskog prostora stoji sedam kuna po četvornom metru, dok se najam privatnog poslovnog prostora u centru rijetko spušta ispod sto eura na mjesec. 

Komentara 2

TH
than
15:12 03.01.2017.

12 000 udruga samo u Zagrebu ?!?!?!

DU
Deleted user
13:07 03.01.2017.

Trebalo bi provesti reformu i dodatno oduzeti lokale obrtnicima i svima koji se bave nekakvom proizvodnjom i dati udrugama. 12000 je stvarno premalo za ovakvu metropolu. Hrvatska bi mogla biti neto izvoznik udruga u EU uz malo truda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije