Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripreme za 'veliki test'

Učenici su trećeg razreda, a ‘rasturili’ su na kvizu za maturu: Gramatika nam ide k’o od šale...

Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
16.05.2019.
u 16:19

Dolazili smo na ovaj kviz i lani, a nećemo ga propustiti ni iduće godine jer je dobra, zanimljiva i poticajna priprema za maturu koja nam zaista jako pomaže – kazali su Anita, Aleksandar, Đorđe i Siniša

Koji je oblik vokativa imenice “mislilac” pravilan? Kojem književnom razdoblju pripada tragedija “Hamlet”? Što je maskerata? Tko je dopunio 14. i 15. pjevanje Gundulićeva “Osmana”? Kako glasi krilatica Olimpijskih igara? To su neka od 40 pitanja iz hrvatskog jezika, svjetske i hrvatske književnosti te opće kulture na koja su odgovarale ekipe koje su se natjecale na posljednjem ovosezonskom kvizu “Kroz knjižnicu do mature”.

Dobra i poticajna atmosfera

Kviz je i tijekom ove školske godine organizirala Gradska knjižnica na Starčevićevu trgu, a na posljednjem izdanju najbolja je bila ekipa učeničkog doma AGM. Pobjednikom sezone, pak, proglašen je tim učeničkog doma “Bruno Bušić”, koji je od sedam kvizova u ovoj školskoj godini bio najbolji u njih četiri. Ekipu vrsnih poznavatelja gradiva za maturu čine Anita Paluh, učenica trećega razreda XVI. gimnazije, te Aleksandar Medić, Đorđe Subotić i Siniša Nenadević, učenici trećeg razreda Srpske pravoslavne opće gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković”.

– Dolazili smo na ovaj kviz i lani, a nećemo ga propustiti ni iduće godine jer je dobra, zanimljiva i poticajna priprema za maturu koja nam zaista jako pomaže – kazali su Anita, Aleksandar, Đorđe i Siniša, dodajući da su im dosad najlakša bila pitanja iz gramatike, a najteža iz hrvatske književnosti jer ih se dosta odnosilo na gradivo četvrtoga razreda, što njih čeka tek od jeseni. I dok ih panika od mature još ne hvata, na pitanje što bi htjeli studirati redom su nabrojili socijalnu pedagogiju, medicinu ili Prirodoslovno-matematički fakultet, farmaciju i pravo.

Korisnost ovakve pripreme za maturu, ali i dobro društvo te uvijek sjajnu atmosferu, pohvalila je i ekipa AGM-a u kojoj su zavidno znanje pokazali učenica trećeg razreda Hotelijersko-turističke škole Mihaela Stanišić, njezin vršnjak Jasmin Jusuhović iz Škole za medicinske sestre te maturant Zdravstvenog učilišta Tibor Paušić koji će uskoro pokušati upisati kriminalistiku ili radiologiju.

Povratak školskom štivu

Tim nazvan “Jedini pravi škanjci”, pak, činili su 26-godišnja Martina Turudić i njezin dečko Branimir Tot. Martina želi studirati predškolski odgoj, a kako se na fakultet ne može upisati bez mature, što njoj nedostaje, to joj je ovaj kviz u knjižnici, uz Branimirovu podršku, bio prilika da se podsjeti na školsko gradivo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije