Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt nasa-e

Učenici Ruđera pričat će s posadom svemirske postaje ISS

rudjer
Igor Kralj/PIXSELL
13.10.2012.
u 08:10

S postajom komunicirat će se u prvom kvartalu sljedeće godine. U grupi od stotinu učenika sve o svemiru i radioamaterizmu zanima i tri djevojke

Bespuće svemira većini je nepoznanica, no učenicima Tehničke škole Ruđera Boškovića mali njegov djelić postat će stvarnost.

Naime, sto se učenika drugih razreda priprema za razgovor s posadom Međunarodne svemirske postaje ISS, a tijekom dvomjesečnog tečaja učit će o radioamaterizmu kako bi pomoću signala kontaktirali s astronautima.

– Odašiljač je već postavljen, sve licencije i sva oprema su pribavljeni tako da smo spremni – rekla je ravnateljica Đurđica Fuštar.

Astronauti iznad glave

Komunicirat će se, dodaje ravnateljica, posredstvom NASA-e na engleskom jeziku, a predviđena je za prvi kvartal 2013. godine. Sve je počelo tako da je glavni koordinator projekta Ivan Jurić, inače profesor na školi, kontaktirao predsjednika Hrvatskog DX kluba Nikolu Perčina, koji će ujedno i održavati predavanja dva puta na tjedan.

– NASA takve projekte odrađuje konstantno, a mi smo se prijavili, opisali školu, specificirali opremu kojom će se ostvariti komunikacija te ćemo dobiti točan termin kad ćemo moći s njima kontaktirati – rekao je Perčin te dodao kako postaja mora biti točno “iznad njihove glave” da bi uhvatili signal, a termine ravnaju prema putanji kojom lete. Na predavanja, koja se održavaju izvan nastave, prijavilo se već stotinjak učenika, no samo će najboljih dvadeset stvarno pričati s astronautima.

– Sredinom prosinca, kad predavanja budu gotova, polagat će ispit, no to neće biti jedini uvjet prema kojem ćemo gledati izvrsnost. Nakon toga ostvarivat ćemo probne veze – rekla je ravnateljica te dodala kako je uvjet da NASA komunicira s njima bio da cijeli projekt bude snimljen i fotografiran, a sve će pripremiti Fotoklub Ruđer.

Pomoć u zaposlenju

Učenici su, među kojima su i tri djevojke, jedva dočekali da se prijave na jedan takav projekt. Najbolji je način, kažu, da budu među top-učenicima da puno rade.

– Sve nas to i jako zanima pa ćemo pokazati da nismo došli tek reda radi – složili su se.

Većini djece, rekao je učenik Ilija Perić, fascinantno je da se ljudi nalaze u svemiru, a taj će mu projekt sigurno pomoći u daljnjem obrazovanju i zaposlenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije