Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije Zagrepčana i gradonačelnika

Ubojstva su tamna, ali i sastavna strana metropole

Milan Bandić mikrofon
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
05.05.2015.
u 15:37

Sudeći prema izjavama građana, Zagrepčani se u svom gradu osjećaju sigurno

Je li Zagreb siguran grad? Pitali smo to Zagrepčane, a nakon nedjeljnog ubojstva u Sesvetama koje je protreslo tu gradsku četvrt, ali i cijeli grad. No, sudeći prema izjavama građana, Zagrepčani se u svom gradu osjećaju sigurno. Većina njih, s kojima smo razgovarali, smatra da je Zagreb siguran i da je ubojstvo Vinka Žuljevića interni obračun pojedinaca. A da sigurnost glavnog grada Hrvatske, unatoč ubojstvu, nije upitna, smatra i gradonačelnik Milan Bandić.

– Nažalost, glavni gradovi imaju svoju svijetlu i tamnu stranu medalje. Svjetla strana je da je grad siguran, da sve funkcionira, a tamna strana je da se ponekad, ciklično i sukcesivno, dogodi ovo (ubojstvo op. a.). Voljeli bismo da toga ne bude uopće, ali ako ne može tako, da bude što rjeđe takvih scena. Tužan sam zbog toga što se dogodilo u nedjelju ujutro u Sesvetama, ali to je sastavni dio Zagreba kao europske metropole – poručio je gradonačelnik Milan Bandić.

No, dodao je da se unatoč tome, koliko god farizejski zvučalo, u Zagrebu i Hrvatskoj sigurnost još uvijek piše velikim slovom.

– Iako je taj događaj malo pomutio to veliko S, očekujem od policije da uhiti i privede licu pravde one koji su to učinili, a sugrađane molim za mir i dostojanstvo jer, ne samo da treba vjerovati našim institucijama, nego treba dati i podršku da što prije otklone i sankcioniraju one koji su to napravili – rekao je Bandić.

Komentara 19

LA
LANA555
16:16 05.05.2015.

Ja da sam gradonacelnik ja bi barem jedaput u godinu dana nagradila policiju.Bar ti to mozes.

JO
josove
16:51 05.05.2015.

Danas je što se sigurnosti života tiče, Zagreb sigurniji grad nego što je to bio u Jugi, a i Hrvatska je bitno sigurnija zemlja nego što je to bila Socijalistička Republika Hrvatska. Jasno je i zašto - policijske metode rada su savršenije, DNK analiza je dala ogroman doprinos borbi protiv kriminaliteta, generalno i društvo je nešto naprednije, ali što se promijenilo? Percepcija. Nekada, bi ubojstvo bilo samo crtica na crnoj kronici novina, koja ukupno nije smjela biti dulja od stranicu, stranicu i pol. Nije bilo kasnijeg podsjećanja na događaj (osim kada bi počinitelj bih uhvaćen i osuđen), nije bilo razgovora s rodbinom... Nikada na prvoj strani, nikada u boji, gotovo nikada fotografija (osim pokoje prometne). Tko ne vjeruje može bez problema prosurfati MUP-ovu statistiku nasilnih smrti u Hrvatskoj i Zagrebu prije i poslije 1990. Npr. 1987. je u Hrvatskoj zabilježeno 120 nasilnih smrti, u 2012. 50., ove 2014. manje od 50 nasilnih smrti, broj mrtvih na cestama je 1979. iznosio 1605, danas se smrtnost kreće na oko 500 godišnje. I broj samoubojstava u toj "sretnoj" socijalističkoj Hrvatskoj je bio veći. Npr. 1985. se ubilo 1.050 ljudu, u 2013. 700. Percepcija je često važnija od činjenica.

DU
Deleted user
18:51 05.05.2015.

Poštovani,i Vi ste dio te kamarile..laži koje podturate više ne prolaze.Tko je sljedeći??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije