Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajne iz prošlosti

U zborniku "Sinj i Hrvatsko proljeće" i prvi put objavljen elaborat UDBA-e o "proljećarima"

Predsjednik Milanović u Klovićevim dvorima na predstavljanju zbornika „Sinj i Hrvatsko proljeće“
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
11.05.2021.
u 17:14

Danas je u atriju Klovićevih dvora predstavljena knjiga kojom se povezuje Sinj s pokretom sedamdesetih, a na promociju je stigao i predsjednik Zoran Milanović

Zbornik radova “Sinj i Hrvatsko proljeće” u izdanju Kluba Sinjana u Zagrebu uz suizdavače Maticu hrvatsku ogranak Sinj i Institut za migracije i narodnosti Zagreb danas je predstavljen u atriju Klovićevih dvora, a na promociju je stigao i predsjednik Zoran Milanović, kojem je otac iz Sinja.

- Sedamdeset i prva godina bila je jedan krik, kako je ja doživljavam, o tome se u našoj kući uvijek pričalo. Moj otac je radio za Miku Tripala do '68. godine. Svi ovi protagonisti su bili umjereni ljudi, neki malo emotivniji, ali nitko od njih nije bio hejter, pozivao na mržnju - rekao je Milanović i dodao da su neki među proljećarima platili groznu cijenu, najviše od svih Marko Veselica. I on i njegov brat Vladimir Veselica, ali i Tripalo - samo su dio protagonista u knjizi čiji je glavni urednik Jakov Žižić, poslijedoktorand s Odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koji je pretraživao povijesnu dokumentaciju, čitao i obrađivao te selekcionirao tekstove.

- Dio je to koji je bio najzahtjevniji - reći će predsjednik Kluba zagrebačkih Sinjana Davor Varenina i dodaje da je zadatak članova kluba bio osigurati logistiku oko izdavanja knjige. Dio ekipe koja je pokrenula cijelu priču je i Vladislav Veselica, sin Vladimira i nećak Marka, koji dodaje da je povod bila 50. obljetnica Hrvatskog proljeća, a cijeli proces i pripreme oko obilježavanja počeo je još 2017., a dosad su tim povodom organizirali i tribine, pokrenuli su i imenovanje Obale Marka Veselice te Parka Vladimira Veselice u glavnome gradu...

- Najveći je uspjeh da smo ovom knjigom uspjeli i neke pripadnike Hrvatskog proljeća otrgnuti iz zaborava - kaže Veselica, a Varenina dodaje da će kruna obilježavanja 50. obljetnice ovog pokreta biti na ljeto u Sinju, kada će "otkriti" spomenik Anti Župiću, prvom predsjedniku Kluba Sinjana, koji je izradio kipar Stipe Sikirica, također jedan od osnivača kluba. 

Tijekom istraživanja otkrili su i neke dosad slabo poznate činjenice iz povijesti.

- Recimo, na vidjelo smo izvukli Petra Vuletu, rođenog u Otoku kraj Sinja, a koji je bio studentski vođa u Zadru, gdje je organizirao tribine na kojima su govorili i Tripalo, Veselice, Franjo Tuđman... - kaže urednik zbornika Jakov Žižić i dodaje da je prvi put objavljen i elaborat jugoslavenske službe državne sigurnosti, kolokvijalno zvane UDBA, u kojem su rekonstruirali i detaljno opisali događanja vezana uz Hrvatsko proljeće, što je, kaže Žižić, kasnije bio materijal za progon "proljećara".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije