Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viđeni su u gradu

U Zagrebu nikad više divljih svinja, Grad objavio kako se ponašati ako ih vidite

Buzet: Divlje svinje u potrazi za hranom
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
22.06.2022.
u 13:03

Građanima se preporučuje da ukoliko zamijete divlje svinje ili drugu divljač da joj ne prilaze, te da je ni u kojem slučaju ne tjeraju, da ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima da iste stave na povodac, te da se smireno udalje s  mjesta viđenja ili susreta s  divljači.

Posljednjih dana sve se više mogu primjetiti divlje svinje, a proteklog vikenda zamijećen je cijeli čopor njih. Grad Zagreb sad je objavio upute kako se ponašati u slučaju viđenja divlje svinje, ali i nešto o tim životinjama. 

- U urbanom području Grada Zagreba divlje svinje su povremena vrsta divljači koja dnevno migrira prema lako dostupnim izvorima hrane i vode u urbanom prostoru, najčešće u razdoblju ljeto-jesen, a u sušnom razdoblju dodatni razlog može biti i pristup izvorima vode (Maksimirska jezera, Jarun, obala rijeke Save, potoci).

Na ovom području s divljim svinjama, kao i s ostalim vrstama divljači, postupa se sukladno Programu zaštite divljači za Grad Zagreb koji provode Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba i Lovački savez Grada Zagreba.

Kako bi se spriječile štete od divljači Program zaštite divljači propisuje sljedeće mjere: edukaciju i suradnju s vlasnicima i korisnicima zemljišta, nabavljanje kemijskih, bioloških i biotehničkih zaštitnih sredstava te njihovu besplatnu raspodjelu vlasnicima i korisnicima zemljišta na njihov zahtjev, zaštitu usjeva i nasada izgonom divljači te uporabom zaštitnih sredstava i plašila i dr.

Građanima se preporučuje da ukoliko zamijete divlje svinje ili drugu divljač da joj ne prilaze, te da je ni u kojem slučaju ne tjeraju, da ostanu staloženi, a ukoliko su s kućnim ljubimcima da iste stave na povodac, te da se smireno udalje s  mjesta viđenja ili susreta s  divljači.

Svaku informaciju o susretu ili viđenju divljači, kao i dodatne informacije o postupanju s divljači i štetama od divljači u urbanim dijelovima Grada Zagreba možete dobiti u Ustanovi Zoološki vrt Grada Zagreba na telefone: 01/230-2198 ili 091/6045-506,  e-mail: info@zoo.hr ili zastita.divljaci@zoo.hr - poručuju u Gradu. 

Komentara 8

DA
daliboris
13:17 22.06.2022.

Ništa ne funkcionira u Zagrebu zadnjih godinu dana! Cijeli komunalni i birokratski aparat je usporen. Ove divlje svinje i lisice koje isto često vidimo su posljedica ne redovitog odvoženja smeća plus trava nije pokošena u većem dijelu Zagreba pa divlje životinje imaju skloništa uz hranu iz otpada. To vam je slika rada Tomaševića u Zagrebu. Tip je namagarčio cijeli Zagreb.

Avatar R2D2
R2D2
21:36 22.06.2022.

Odlicno, daju upute što učiniti, umjesto da riješe problem.... Tako to izgleda kad diplomirani aktivisti s radnim stazom valjanja po cesti vode grad.

MA
Marko1337
15:15 22.06.2022.

Jednostavno, neka ih drugovi i drugarice muzemo na čelu sa tetkama tomašević-matula pohvataju, oderu , a meso neka podijele siromašnima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije