Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PU Zagrebačka

U tri mjeseca ove godine život na cesti izgubilo 11 osoba

očevid (1)
Igor Kralj/PIXSELL
18.04.2013.
u 08:57

Brzina je uzrok skoro svake četvrte prometne nesreće, a vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su u svakoj devetoj nesreći.

U samo tri mjeseca 2013. godine na zagrebačkim i županijskim cestama život je izgubilo 11 osoba, jedna osoba više nego u istom razdoblju lani. Pokazali su to podaci PU zagrebačke koja je tijekom prvog tromjesječja ove godine obavilaje očevid 2.434 nesreće, što je 284 očevida ili 10,45 posto manje nego za isto razdoblje lani.

Ozlijeđeno je 796 osoba, odnosno 30 osoba ili 3,63 posto manje.

Teško je ozlijeđeno 98, a lakše 698 osoba.

Policija izvještava kako je brzina je uzrok skoro svake četvrte prometne nesreće, odnosno u 564 nesreća ili 23,2 posto od ukupnog broja nesreća (u prva tri mjeseca 2012. u 551 nesreći ili u 20,3 posto).  Zbog brzine poginule su tri osobe ili 27,3 posto od ukupnog broja poginulih (prva tri mjeseca poginulo je 5 osoba ili 50 posto od ukupnog broja poginulih).

 7.436 vozač zateknut je u prekršaju prekoračenja brzine kretanja vozila. Svaki peti od ukupno utvrđenih 38.547 prometnih prekršaja bio je prekršaj brze vožnje. 

Vozači s nedopuštenom koncentracijom alkohola sudjelovali su u svakoj devetoj nesreći.

U jednoj od ukupno 8 nesreća s poginulim osobama ili u 12,5% (2012. u 55,5 posto), osoba koja je izazvala nesreću imala je nedopuštenu koncentraciju alkohola i to preko 1,5 promila.

Utvrđena su 1.874 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja provjere na alkohol, koje su u većini prekršaja počinile mlade osobe (dvije trećine), odnosno osobe u dobi do 30 godina.

- Kako bismo smanjili broj i posljedice prometnih nesreća vezanih za brzinu i alkohol, nadzor brzine kretanja vozila te vožnje s nedopuštenom koncentracijom alkohola će nam i ubuduće biti prioritet, poručuju zagrebački \"plavci\". 

>>Prešao autom dječaku preko noge na pješačkom pa pobjegao

>>Vozač toyote na slobodi, ali svaki dan ide k psihijatru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije