Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zaustavite farsu'

U tijeku sjednica zagrebačke Gradske skupštine, Holdingovci ponovno održali prosvjed

Zagreb: Predstavnici sindikata Holdinga prosvjedovali su zbog otkaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
23.06.2022.
u 09:53

Prosvjednici su mahali transparentima u kojima pišu slogani poput "Zaustavite farsu" i "Za društvo koje nikog ne ostavlja na cjedilu". Zastupnici su od njih dobili i informativne letke.

U tijeku je 13. sjednica zagrebačke Gradske skupštine. No, ispred Skupštine zastupnike je ponovno zatekao prizor djelatnika Holdinga koji su stali u prosvjed. Mahali su transparentima u kojima pišu slogani poput "Zaustavite farsu" i "Za društvo koje nikog ne ostavlja na cjedilu". Zastupnici su od njih dobili i informativne letke. 

Što se tiče dnevnog reda Skupštine, ondje se nalazi 19 točaka dnevnog reda, od koje su dvije došle po hitnom postupku. Jedna od njih je, naravno, prijedlog izmjene odluke kojom se produljuje rok provođenja novog sustava o modelu otpada. 

U aktualnom satu do sad su pitanja postavljali Nenad Predovan (BM365), Marijan Tomurad (BM365), Marko Sladoljev (Most ) i Maksimilijan Šimrak (HDZ). Tema je uglavnom bila otpad, gospodarenje otpadom, a Nenada Predovana zanimalo je koliko je voditelja Holdingovih sastavnica uzimao godišnji odmor i spajao vikende za prethodna dva praznika - Tijelovo i Dan antifašističke borbe. 

Nastavak sjednice pratite uživo ovdje. 

 

12.15. Nastavlja se Skupština, nakon još jedne stanke za klub. Tema je prva točka dnevnog reda, odluka o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora. U tijeku je rasprava, i dok čak i oporbeni zastupnici kažu da podržavaju ovakav prijedlog - kojim se zakup ograničava na 10 godina i zabranjuje podzakup, sporna je točka u kojoj gradonačelnik ima slobodu u nekim slučajevima samostalno zaključkom poništiti cijeli javni natječaj ili pojedinu lokaciju iz javnog natječaja. 

10.35 U tijeku je stanka do 11.15, pa će se krenuti s prvom točkom dnevnog reda. 

10.24 Trpimir Goluža (Nestranački) podsjeća da je upozorio na zabrinjavajuću situaciju u KK Cibona. 

– Dao sam vam do znanja da je krajnje vrijeme da se time pozabavite jer će klub biti uništen. Vi i vaši suradnici bukvalno niste učinili ništa da se spasi klub. Osobno ste osobama koje nemaju znanja da se bave Cibonom. Vaš pisani odgovor dokaz je vaše zainteresiranosti klubom. Jeste li zbog nenamjenskog trošenja gradskih sredstava zatražili povrat i jeste li podignuli kaznenu prijavu protiv odgovornih za to zlodjelo? – pita Goluža. 

Da, doznali smo da je došlo do dvostrukog financiranja nenamjenski, oko 900 tisuća kuća. Nakon toga se povukla stara uprava Cibone koja se nije htjela maknuti. Cibona je udruga građana, ne firma, i ne gradska ustanova. Ja ne mogu micati uprave niti postavljati nove. Oni su udruga građana, i to ne baš demokratska, a stara se uprava mora maknuti i dozvoliti novoj upravi da dođe na njihovo mjesto. I to se dogodilo. Mi po propisima nismo mogli financirati s novim iznosom Cibonu – odgovorio je Tomašević. 

10.10 Renato Petek (SDP) Zanima se oko novog ugovora za najam vozila. Grad je izabrao tvrtke od koje će sljedeće dvije godine unajmljivati vozila. 

– Vi ste imali prije 16 mjeseci presicu i spomenuli kako ista tvrtka u 90 posto slučajeva pobjeđuje na svim natječajima. I sad je opet pobijedila ista tvrtka - Viator iz Splita. Prije ste isticali nalaz Državne revizije kako dnevni najam nije efikasan, i rekli ste da to nećete nikako raditi. Sad radite to isto. Zanima me što se promijenilo, da li je isti tekst ostao od prethodne gradske uprave ili ste nešto mijenjali? Svakako je zbunjujuće da nešto što ste ocijenili neprihvatljivim i da se ne smije dešavati, da se ipak ponovi slična situacija – pita Petek. 

– Ja sam ukazivao u kampanji je bio natječaj Grada Zagreba, ne Holdinga za vozila. Natječaj koji sam kritizirao bio je vezano za natječaj Grada, a kad sam došao na vlast odmah sam donio odluku o poništenju natječaja. Kad je Grad raspisao novi natječaj, ta tvrtka se niej ni javila. A onda je Holding raspisao natječaj, a javila se ta tvrtka. Kritizirao sam i broj vozila, u natječaju za Grad Zagreb je tri puta manji broj vozila. Kritizirao sam i luksuzne automobile, a ja se vozim u Toyoti hibrid. Dnevni najam? Ono što je Državna revizija rekla da je problem bio u tome što se nije bila napravila analiza je li dnevni najam bolji od lizinga. Mi smo tu analizu napravili – odgovara Tomašević. 

10.05. Lucija Topolovec (BM365) također o prometu: Komentira kako se ZET-ove linije ne mogu uskladiti s tramvajima, kako vozila kasne i dugo se čekaju. Ljudi kasne na posao, a učenici u škole. 

Što se tiče javnog prijevoza, prije mjesec dana su sve autobusne linije stabilizirane. Problem s autobusima se riješi, stabilizirao se problem s nabavom i rezervnim dijelovima. U ZET-u se daju nadljudski napori i da se stvari s tramvajima realizira. Kupit će se novi tramvaj, ali se on ne može kupiti već izrađeni, ali se moraju izraditi, što traje 2 godine. Ono što pokušavamo jest unajmiti tramvaje, iako ih cijela Europa nema, kako bi imali rezervu ako neki budu neispravni. Preko ljeta će biti vozni red stabilan, a u rujnu također. 

 

10.00 Davorka Moslavac Forjan (SDP) pita se kako će se riješiti prometni problem pružnog prijeloza u Čulincu, ali i velikog broja dostavnih vozila koji se zaustavljaju usred najprometnijih cesta, poput zelenog vala. 

Dinko Bilić, pročelnik nadležnog gradskog ureda, objašnjava da će pitanje pružnog prijelaza riješiti denivelacijom, za što postoje projekti. A oko dostavnih vozila, oni koji se zadržavaju na mjestima i u vrijeme gdje ne smiju, sankcionirani su. 

Komentara 3

Avatar AlPoS
AlPoS
11:05 23.06.2022.

Sram vas bilo iz sindikata, štitite šefove, pročelnike i direktore iz prošloga sistema, Bandićev kadar. Štitite takve i u svojim redovima koji su na šefovskim mjestima, a mažete radnicima oči

TM
trade_mark
10:33 23.06.2022.

holding je farsa sam po sebi, pa je ironično da farsa kao takva traži da ju se zaustavi. 60% ih treba dobit otkaze jer ništa ne rade nego piju kave i džabalebare.

Avatar Manolique
Manolique
00:04 24.06.2022.

Goni bandu preko izvora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije