Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
479 novooboljelih

U Zagrebu još uvijek nema novih mjera, Šostar otkrio gdje će se koristiti brzi testovi

Zagreb: Od ranog jutra velike gužve za testiranje na Velesajmu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
13.11.2020.
u 11:00

Ide se na to da se osnivaju punktovi u Zagrebu koji će odmah na licu mjesta reći je li netko pozitivan od tih koji imaju simptome i ti ne moraju ići kod nas, neće se potvrđivati pozitivni, zbog te visoke specifičnosti brzog antigenskog testa, rekla je Vraneš

Grad Zagreb danas nije, prema očekivanjima, uveo nove mjere. Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar", rekao je da su brojke "nažalost takve kakve jesu" te kako nema prevelikog povećanja, no da njima svejedno nisu zadovoljni.

U Zagrebu je posljednja 24 sata testirano 1193 osoba, od čega je njih 479 pozitivno, odnosno preko 35 posto svih testiranih. Preminula su četiri korisnika Domova za starije i nemoćne, a ukupno je na području Grada aktivno 3472 COVID bolesnika. 

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za novinare ustvrdio je kako je situacija u Zagrebu sve teža. 

"U zdravstvenom sustavu se povećava broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni, to govori o ozbiljnosti situacije", rekao je i dodao kako sustav funkcionira izrazito otežano.

Dodao je kako se svakodnevni sastanci održavaju i da se temeljem analiza procjenjuje situacija.

"Sljedeći tjedan ćemo imati tematsku pressicu, na stolu je nekoliko raznih koncepata. Situacija nije dobra i zahtjeva rješenja i mi ćemo ih ponuditi. Sigurno ćemo koristiti najnovije spoznaje koje nam se nude i vuči poteze da građanima omogućimo što raniju detekciju i spriječimo širenje epidemije", rekao je.

"Razmatrali smo različite pakete novih mjera, potrebno nam je još neko vrijeme pa ćemo ih prezentirati. O tome raspravljamo svaki dan", rekla je zamjenica gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić i dodala kako je vikend važan pa će novi paket vjerojatno biti objavljen u ponedjeljak. 

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar rekao je kako se u Štamparu neće koristiti brzi testovi. 

"Nećemo ih početi upotrebljavat, nastavit ćemo s PCR testovima. Brzo testiranje će preuzeti Domovi zdravlja", rekao je Šostar. 

"Da bi mogli odgovoriti zahtjevu, radimo pripreme kakve takav projekt zahtijeva. Na svjetskom tržištu poprilično nedostaje takvih testova. Čim budemo spremni, bit ćete upoznati sa svim pojedinostima", rekao je Jeleč o brzim testovima te dodao kako su u pripremi još neke promjene i projekti.

Video: Krunoslav Capak o cjepivima koja stižu u Hrvatsku

Jasmina Vraneš, mikrobiologinja NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, jutros je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 rekla da se postoci pozitivnih na broj obrađenih u zadnjih 20-ak dana drže između 35 i 41 posto. Istaknula je i da se uvode brzi antigenski testovi koji u ovoj situaciji mogu znatno rasteretiti i epidemiologiju i kliničku mikrobiologiju.

"Ide se na to da se osnivaju punktovi u Zagrebu koji će odmah na licu mjesta reći je li netko pozitivan od tih koji imaju simptome i ti ne moraju ići kod nas, neće se potvrđivati pozitivni, zbog te visoke specifičnosti brzog antigenskog testa", rekla je Vraneš.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar JPlesi
JPlesi
07:18 14.11.2020.

Ovo se iz aviona vidi što žele od nas.. da nas sve silom prikažu kao zaraznima...nakon što će sve pripremiti i prikazati za nas obične smrtnike kao pozitivni...no to se vidi i kuži da nas sve silom žele u isti koš strpati kako bi kasnije sa svima nama pod okriljem kakti zakona svima opalili mjere...i tako nećemo moći nitko od nas od toga odbijanjem se zaštititi...sve se to polako i postepeno radi a zastrašivanjem se dobiva jačina i kao zaštita protiv toga od virusa koji samo na njih ne ide ...i ako ode na kojeg od njih to je vizavi javnosti i nas ..samo kako bi mi vidjeli da i njih dohvaća što je toliko plitko i naivno da ni vrapci ne bi povjerovali na granama...no očito će nas i naše generacije sve shebati i uništiti živote...pitam samo ovo ..isplati li se više živjeti za sve ovo ili jednostavno otići na onaj svijet prije ovih muka koje nam pripremaju ….živjeti u tim mukama ili otići prije toga je na nama što ćemo svi odlučiti...a odluka je jednostavna ili jedno ili drugo...trećega nama jer smo ispucali sve svoje adute kaj smo imali i kako smo nekad živjeli....ovo je život za dalje i kako ćemo svi morati ako želimo nastaviti ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije