Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
140. godina škole

U školi čuvamo kliješta za težak porođaj iz 17. stoljeća

06.05.2017.
u 10:54

Učenici Škole za primalje koja djeluje u sklopu KBC-a Sestre milosrdnice izložbom starih instrumenata ispričali su povijest primaljstva u Zagrebu

Forceps kliješta iz 17. stoljeća najstariji su instrument koji čuvaju učenice koje uče za primalje u svojoj školi u sklopu zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice. Njihovo postojanje u svojevrsnom školskom muzeju govori o okrutnosti i načinu na koji su se nekad porađala djeca.

Ovim su se kliještima, naime, bebe za glavu vukle van kada je težak porođaj mogao ugroziti život majke ili djeteta. Ovaj instrument slučajno je pronađen u kutiji nasljednika doktora koji ga je izumio. A mnogi su mišljenja, pa tako i primalje koje se školuju u Zagrebu, da su kliješta trebala nestati zajedno s njegovim izumiteljem. Ovaj instrument samo je dio povijesnih izložaka koji su izloženi u Školi za primalje. Ustanova je to koja je baš jučer, na Svjetski dan primalja, proslavila 140. godina postojanja.

Na izložbi su pokazali i kako su izgledali stari spekulumi, škare, posudice i drugi medicinski instrumenti koji su se primjenjivali u svakodnevnoj praksi te neke od prvih knjiga o primaljstvu. Tamo je i malena posudica za svetu vodu, koju su primalje koristile u slučaju da u blizini nije bilo svećenika, a morale su odmah krstiti djecu po porodu. Na stolu je izložena i bilježnica koju je svaka primalja morala voditi, ali i slušalice iz 1900. godine kojima su mjerili otkucaje srca...

No veliku obljetnicu nisu proslavili samo izložbom. U multimedijskoj dvorani u KBC-u Sestre milosrdnice organizirali su pravi tulum na koji su pozvali i bivše učenike, profesore te ravnatelje. Pridružili su im se i djelatnici KBC-a Sestre milosrdnice, ravnatelj Mario Zovak, a došli su im čestitati i ljudi iz Grada Zagreba te Ministarstva obrazovanja, dok je čestitku uputio i sam premijer Andrej Plenković te predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na svečanom dijelu uzvanike su upoznali i s povijesti škole, koja je utemeljena 1877., a otada je promijenila četiri lokacije. Prvo su učenice pohađale petomjesečne tečajeve u Bolnici milosrdnih sestara u Ilici 83, potom su ih prebacili u Petrovu, pa ih vratili u Ilicu, dok su 1971. ušli u današnje prostore u krugu bolnice.

Iako se primalje obrazuju tek od kraja 19. stoljeća, to je zanimanje, kažu, oduvijek postojalo, no prije tog vremena čak su ih poistovjećivali s coprnicama. Sada im je želja, ističu, da se, nakon Rijeke i Splita, visoke škole za njihovo zanimanje osnuju i u Zagrebu te Osijeku.

– Bez obzira na sve, naše je zanimanje najljepše jer smo na samom izvoru života – kaže Mandica Ceković, stručna učiteljica zdravstvene njege pri školi.

Komentara 4

PI
pipnicar
13:52 06.05.2017.

Upiši komentar: a šta ću upisati kad mi je govnarčić jedan komentar obrisao.

DU
Deleted user
11:00 06.05.2017.

S tim kliještima pokušajte izvući mikrofon iz anusa RTL-ovog novinara....pozdrav generalu Glasnoviću

DU
Deleted user
17:06 06.05.2017.

Koliko babica, a samo jedno dijete? Strava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije