Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žiri ZFF-ova programa

U prosjeku im je 17 godina, a već biraju najbolje filmove festivala

Srednjoškolci u žiriju na ZFF-u
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
16.11.2018.
u 14:02

Aktivno sudjelovanje u programu PLUS srednjoškolci vide kao priliku za učenje.

Dok je mladih poput njih, za budućnost gradskih nezavisnih kina, ali i općenito za budućnost domaće filmske kritike ne treba strahovati. Oni su Lucija Brašnić, Klara Jovanov, Rene Rehak, Dominik Sečen i Lea Vukmanić, zagrebački srednjoškolci koji su se na ovogodišnjem Zagreb film festivalu (ZFF) našli u laskavoj ulozi žirija, i to u programu PLUS.

Razgovor nakon projekcije

Program PLUS natjecateljski je program koji biraju mladi za mlade, a oni će odlučivati i o pobjedniku.

– Pet filmova koji su ušli u program nisu nužno filmovi o mladima. Imamo tu i filmova namijenjenih odraslima, a jedini je uvjet za ulazak u program da nema eksplicitnih scena – govori koordinatorica programa PLUS Katarina Crnčić. Tako su dosad mladi filmski gurmani pogledali njemački film “Moje divlje srce”, mračnu komediju redateljice Rungano Nyoni “Ja nisam vještica”, crno-bijelu švicarsku poslasticu “Fortuna”, kao i moderni vestern Joachima Lafossea “Na putu”. Večeras je na repertoaru posljednji film iz programa, debitantski film Elene Martin “Ja sam Júlia”. Nakon svake projekcije, peteročlani srednjoškolski žiri ostane na razgovoru sa svojim koordinatoricama, a baš je taj dio žiriranja, kažu, najkorisniji i najzabavniji.

Srednjoškolci u žiriju na ZFF-u
1/8

– Relativno sam nedavno ušla u svijet filma pa su razgovori s kolegama u žiriju korisni za moju daljnju edukaciju o filmu. Nekako smo se strateški rasporedili jer svatko je od nas, iako smo amateri, stručan za određeno područje filma. Razmjena iskustava najbolji je dio cijele priče – govori Lea Vukmanić, učenica trećega razreda Treće gimnazije koja bi se voljela okušati na studiju glume na Akademiji. Aktivno sudjelovanje u programu ZFF-a ovi maturanti i vicematuranti vide kao alternativno učenje.

– Prijavio sam se za člana žirija jer želim proširiti svoju filmsku načitanost. Dok gledam nekomercijalne filmove, razmišljam i o tome kako bih ja to snimio, montirao, a sve mi to dobro dođe jer bih volio upisati režiju na Akademiji dramskih umjetnosti – govori maturant Klasične gimnazije Rene Rehak.

Vole nekomercijalno

U to da se dobar glas daleko čuje, uvjerio se maturant Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Dominik Sečen.

Srednjoškolci u žiriju na ZFF-u
1/7

– Prijatelj mi je savjetovao da se prijavim za člana žirija i nisam požalio. Jako je zabavno s nekim moći razgovarati o stvarima koje te zanimaju, a upravo sam za to dobio priliku na ZFF-u – govori Sečen. Osim posla žiriranja, ekipa ima priliku sudjelovati i na brojnim radionicama u sklopu ZFF-a.

– I inače sam stalna posjetiteljica kina Europa jer jedino u gradu nudi tako raznolik program art filmova koje najviše volim gledati – rekla je Lucija Brašnić, vicematurantica Internacionalne američke škole. Zbog art filmova svoje mjesto na ZFF-u izborila je i Klara Jovanov.

– U kinu Europa gledamo nekomercijalne filmove iz kojih učimo, pa se nadam da ćemo uspjeti svoje vršnjake potaknuti da ga više posjećuju – kaže Jovanov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije