Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radnička prava

U poznatom restoranu radi se na crno, bez prava i isplate plaće?

konobari
anto magzan/pixsell
04.05.2010.
u 09:35

Državni inspektorat obavio je lani nadzor u dva restorana vlasnika Božidara Šare (u Zagrebu i Splitu) gdje je zatekao četiri radnika na crno. Utvrđeno je da se poslodavac Božidar Šare koristi nezakonitim radom jedne radnice.

- Nakon što smo vidjeli da je riječ o bezobzirnom višemjesečnom iskorištavanju, dali smo otkaze svjesni toga da svoje plaće nećemo nikada dobiti, ali ne želimo gubiti dostojanstvo - prozivaju bivši radnici poznatog restorana Bota Šare svojeg poslodavca Božidara Šaru koji ih je, kažu, tretirao kao moderne robove.

Prijava inspekciji

Radili su brojne prekovremene sate, nisu bili prijavljeni niti su dobivali plaću, tvrde kuhari i konobari koji će Šaru prijaviti inspekciji te se za svoje plaće izboriti sudskim putem. Zbog toga su već kontaktirali i odvjetnika.

– Nigdje nisam doživio tako nekorektno i nezakonito ponašanje vlasnika restorana kao kod Božidara Šare. Kod njega sam radio smjene po 15, 16 sati a da nisam smio pitati za plaćene prekovremene sate – opisuje Vlaho Ercegović koji je u restoranu u središtu grada odradio četiri mjeseca na crno. S njim je radio i Žarko Jukić koji, kaže, nikada nije dobio obećanu prijavu ni zdravstveno osiguranje iako mu je prijeko trebalo. Oni su dio skupine bivših Šarinih zaposlenika, a među njima je i 35-godišnja kuharica Dragica Hodak koja je nakon davanja otkaza otkrila da joj doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu uplaćivani.

Socijalna nepravda

– Želimo upozoriti na socijalnu nepravdu koju poput nas danas u Hrvatskoj trpe tisuće radnika te kako bismo nešto promijenili – poručuju bivši radnici poznatog ugostitelja koji restorane ima i u Malom Stonu te u Splitu. U te su filijale, pak, morali otići u roku od dan, dva, kada je to vlasnik zahtijevao, inače bi im se, kažu, prijetilo otkazom. Njihov bivši poslodavac odgovara da je ugovorna obveza njegovih radnika “ispunjavati radne obveze u bilo kojem njihovu objektu”.

– Poslujem godinama i da bilo što mimo zakona radim, inspekcije bi to davno otkrile. Tu je riječ o neradnicima – kaže prozvani Šare dodajući da zapošljava stotinjak djelatnika i svi su odreda prijavljeni. Ipak, u državnom inspektoratu negiraju njegove tvrdnje. Lani su, naime, u dva restorana otkriveni radnici na crno.

Naime, državni inspektorat obavio je lani nadzor u dva restorana vlasnika Božidara Šare (u Zagrebu i Splitu) gdje je zatekao četiri radnika na crno. Uvidom u dokumentaciju utvrđeno je da se poslodavac Božidar Šare koristi nezakonitim radom jedne radnice, ističu u inspektoratu. Zbog toga mu je privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti, zbog čega je Šare platio i kaznu od 30.000 kuna. Nadalje, podnesen je i optužni prijedlog, a Prekršajni sud u Splitu izrekao je vlasniku restorana kaznu u ukupnom iznosu od 23.668 kuna.

Komentara 17

Avatar gecdra
gecdra
17:43 04.05.2010.

Vlaho i Žarko,odkud su se ti dotepli u Zagreb ?

Avatar Topgen
Topgen
10:47 04.05.2010.

Najbolji restorani u Hrvatskoj ( dobro poznajem onaj u Malom Stonu ) i ne samo po mom misljenju. Zato ih treba unistiti ... Mi ne podnosimo nista sto je uspjesno. E moj narode.

MA
mari
11:59 04.05.2010.

po meni su decki potpuno u pravu. ima takvih primjera po Hrvatskoj mali milijon ali svaka im cast tako se treba borit za svoja prava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije