Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove ideje Anke Mrak-Taritaš za oronule objekte u gradu

U Paromlinu knjižnica, a na Velesajmu druga scena HNK i veliki zabavni park

09.02.2017., Zagreb - Anka Mrak Taritas, kandidatkinja za zagrebacku gradonacelnicu na konferenciji za medije u prostoru stare tvornice Badel predstavila je program Pametno prostorno planiranje u gradu Zagrebu. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
10.02.2017.
u 14:50

Da sjedne u gradonačelničku fotelju, HNS-ovka Anka Mrak-Taritaš iz starog kompleksa Gredelja bi, kaže, napravila zagrebački Manhattan

Paromlin pretvoriti u knjižnicu, čitaonicu i multimedijalni centar, prostor Velesajma u drugu scenu HNK, a možda i u prostor koji bi koristile visoke škole i fakulteti ili pak zabavni park. U napuštenu i nikad dovršenu Sveučilišnu bolnicu u Blatu preseliti Goljak, napraviti hospicij i pokrenuti zdravstveni turizam.

Muzej neispunjenih obećanja

Ideje su to za novo-staro gradsko ruho koje je iznijela Anka Mrak-Taritaš, HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Nakon što je iznijela svoje ideje o reformi obrazovanja i gospodarenja otpadom, u četvrtak je na red došao i urbanizam.

– Godinama ne koristimo potencijale koje Zagreb ima. Potrebno je da Grad gradi grad. To ponajprije znači da Grad treba definirati pravila igre i svoja očekivanja od investitora jer se ne smije dopustiti da investitori diktiraju nama – kazala je Anka Mrak-Taritaš.

Na konferenciji za novinare održanoj u prostorijama stare tvornice alkoholnih pića Badel rekla je da napuštene zgrade koje propadaju treba aktivirati i pretvoriti ih u višenamjenske objekte. Ako sjedne u gradonačelničku fotelju, Mrak-Taritaš obećava da će od kompleksa Gredelj napraviti zagrebački Manhattan, a nastavit će i s oživljavanjem donjogradskih dvorišta. Osim poslovnih prostora i stanova, u tom bi kompleksu, kroz šalu ističe, mogao niknuti i muzej neispunjenih želja i političkih obećanja.

– Kada je riječ o zaštićenim prostorima, oni će i dalje propadati budemo li ih samo gledali. Sve su to prostori s velikim potencijalom, ali te projekte ne možete realizirati u kratkom vremenu ni u jednom mandatu. No možete ih započeti, staviti okvire i krenuti u realizaciju. Realno je da se, primjerice, puni rezultati prenamjene Gredelja vide tek negdje 2035. – iskrena je HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu.

Kao prostore kojima treba udahnuti život vidi staru Badelovu destileriju, Vojnu bolnicu u Vlaškoj ulici, Paromlin, Gredelj, Zagrepčanku, Zagrebački velesajam, Sveučilišnu bolnicu...

Fontane nisu u planu

– Koliko ja znam, dosad su raspisana četiri arhitektonsko-urbanistička natječaja na koja su pristigla rješenja za te prostore. Ali problem je što mi raspišemo natječaj i onda zaboravimo na njega – istaknula je Mrak-Taritaš. Dodala je da nikad neće biti za to da se stari prostori ruše, nego da se stave u funkciju građana. Zalaže se i za javno-privatno partnerstvo, a na pitanje novinara o eventualnoj podršci SDP-a koji još nije predstavio svog kandidata za lokalne izbore, šturo je odgovorila:

– Kolege u SDP-u zaista su moji dobri kolege i nadam se da će donijeti najbolju moguću odluku za sve građane Zagreba. Međutim, meni puno više od političke potpore znači potpora građana.

Kaže da nema čarobni štapić da preko noći ostvari sve što je najavila. Osim što obećava “renesansu” Zagreba, građani mogu odahnuti jer Mrak-Taritaš kroz smijeh obećava da joj fontane nisu u planu.

Komentara 54

CA
carlo20
16:27 10.02.2017.

Ova može dobiti glasove jedino HNS-ovaca i liberala, a to je 10% na lokalnim izborima. Očekuje podršku sdp-a, a ako se to i dogodi, većina ljevičara joj neće dati glas, već ti glasovi idu Bandiću, a sdp će si zabiti autogol i mogu potpisati propast sdp-a.

BA
Banderasjezakon
15:19 10.02.2017.

Anka, ostavi se ćorava posla. Pomest će te Banderas u drugom krugu ako ga uopće izboriš. Dolaziš iz najgore stranke u Hrvata, purgeri ti neće zaboraviti razdjelnike i energetsko certificiranje. Jedva čekam tu svibanjsku nedjelju da vidim sve protivnike Banderasa kako kmeče i plaču kad doznaju da će Tata voditi grad još 4 godine....

ŠK
Škarpina
17:19 10.02.2017.

A nad gradom nadvio se "Mrak"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije