Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Očekuje se porast broja gostiju

U noćni obilazak ZOO-a pod vodstvom djedice i na filmove u Kino Europa

Advent
Foto: Press
1/5
09.11.2018.
u 20:17

Cilj je turističkoj zajednici smanjiti konzumerizam reduciranjem štandova te vratiti blagdansko ozračje pa program obiluje koncertima klasične glazbe

Nakon što je osvojio titulu najboljeg tri godine zaredom, Zagreb se ovaj put ne može natjecati za europskog šampiona u organiziranju božićnog sajma. No to ne znači, kažu iz zagrebačke turističke zajednice, da će ovog prosinca nedostajati zanimljivih programa, raznolike ponude i pravog zimskog ugođaja. Cilj im je bio smanjiti konzumerizam reduciranjem štandova i vratiti blagdansko ozračje, pa ove godine Advent obiluje kulturnim i glazbenim festivalima u crkvama, kulturnim institucijama i otvorenim prostorima. Klasična glazba jedna je od tri okosnice Adventa, a koncerti će se održavati u paviljonu na Zrinjevcu, katedrali, crkvi sv. Katarine, župi sv. Blaža, u kazalištu Gavella...

Opet kod predsjednice

Osnovni motiv i simbol manifestacije priče su i bajke Ivane-Brlić Mažuranić, pa će cijeli grad biti uređen u tom stilu, a i Ledeni park na Tomislavcu otvorit će se programom na temu bajki poznate spisateljice. Bit će to 1. prosinca, kada će zasjati i prva adventska svijeća na Manduševcu te se upaliti lampice na Zrinjevcu. Osim starih, tradicionalnih lokacija, poput Adventa na Europskom trgu, na Jelačić-placu ili Fuliranja, koje je prošle godine proglašeno za najbolju adventsku lokaciju, ove godine novost su Advent u Maksimiru, Tkalčičevoj ulici i Prolazu sestara Baković. Dok će bivši Miškecov prolaz biti uređen kao set sa snimanja božićnog filma, u kinu Europa prikazivat će se blagdanski filmovi za sve uzraste. U “ulici kafića” zaživjet će stara Tkalča, gdje će vratiti vrijeme unazad i prikazati tradicionalne obrte te oživjeti duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola.

– Tkalčićeva je povijesna obrtnička ulica, u koju ćemo postaviti mjesta za fotografiranje koja će dočarati kakvi su obrti u Zagrebu postojali još u srednjem vijeku. Posjetitelji će se moći staviti u ulogu urara, brijača, klobučara, mesara, pekara... – opisala je atmosferu Martina Bienenfeld, direktorica TZ Zagreba. U Maksimiru je program koncipiran tako da pruži zabavu za cijelu obitelj. Slavica Olujić Klapčić, vlasnica agencije Katapult koja je zadužena za organizaciju Adventa na ovoj lokaciji, a pod čijom je organizacijskom palicom i Advent na Zrinjevcu te Ledeni park, posebno naglašava “kids friendly” aspekt.

– Na ulazu u park Maksimir imat ćemo grijane prostore s edukativnim sadržajem za djecu, a istovremeno će roditelji moći uživati u koncertima i kuhanom vinu na otvorenom – kaže Slavica Olujić Klapčić, dodavši da će biti povezani sa Zoološkim vrtom osvijetljenom stazom. ZOO će biti ukrašen u blagdanskom stilu, a djelatnici će voditi i u “mrak obilazak” u trajanju od 90 minuta pod vodstvom Djeda Božićnjaka i vilenjaka te će zbog toga radno vrijeme biti produljeno do 20 sati. Predbožićnog ugođaja bit će ponovno i na Gornjem gradu, svoja vrata otvara popularni Cafe de Matoš, Advent na Strossu, dok će štandovi nestati s “Priče s Griča” na Vranyczanyevoj poljani, koja će postati isključivo punkt za fotografiranje. Svoja će vrata otvoriti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a uz vilu Prekrižje, petkom će se moći obići i glavna zgrada. Trčat će se i Zagreb Advent Run 16. prosinca, posvećen podizanju svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti, posebice za osobe oboljele od dijabetesa.

Foto: Press

Traje do 6. siječnja

Promovirat će se ideje održivog turizma kroz veće korištenje recikliranih proizvoda. Advent, koji traje do 6. siječnja, košta pet milijuna kuna, a očekuje se, kako je kazao ministar turizma Gari Capelli, i porast broja gostiju u odnosu na lani, kada je Zagreb posjetilo više od 120.000 turista koji su ostvarili promet od pola milijarde kuna. 

Advent Advent
1/12

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako su, kada je u pitanju zagrebački Advent, učili od boljih.

- Mi smo učili od Beča i bolji smo od Beča. Razmišljamo već o idućoj godini, što ćemo novoga napraviti jer kad ste najbolji, morate stalno dizati ljestvicu - rekao je Bandić.

Komentara 3

AF
AfganistanskiHrvat
21:00 09.11.2018.

Kaka će to dan i blagdan biti za napaćene, pokradene i prevarene građane Zagreba kada ovaj tzv. "gradonačelnik" tj. prevarant i lopov završi iza rešetaka. Predlažem taj dan proglasiti praznikom.

2X
2Xgeneral
09:56 10.11.2018.

advent 2020 godine matan miki će organiziratu u remetincu. svjetlit će ko u betlehemu, on i gazda jovan budu glumili u jaslicama a tri kralja bude se ugural i salamander.

PA
Pajkoslava2
20:45 09.11.2018.

Inače, Božićno vrijeme traje do krštenja Gospodinova, što je prva nedjelja iza blagdana sveta tri kralja. Kad već činite bal, učinite kako spada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije