Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVLJEN Medvedgrad

U modernim novotarijama u utvrdi iz 13. stoljeća uživat ćemo krajem godine

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
06.06.2020.
u 12:51

Rekonstrukcija je započeta u studenome 2018. Izvana je zadržana originalna struktura, a unutrašnjost, u koju stalno stiže nova oprema, ispunit će atraktivne izložbe

Staklene vitrine i ograde, elegantne klupe od slavonske hrastovine, ušminkan kamin sa srednjovjekovnim šarmom, pločice koje imitiraju one postavljene tijekom posljednje obnove prije 35 godina, nova šindra na krovu kapelice svetog Filipa i Jakova iz Saborskog, dotjerane stube na južnoj kuli koje vode do vrha s kojeg se u jednom kadru može uhvatiti cijeli Zagreb... Tako sada izgleda zdanje Medvedgrada iznutra, dok je izvana zadržalo autohtonu strukturu iz 13. stoljeća, kada je sagrađeno radi obrane od tatarskih napada. A rezultate projekta rekonstrukcije vrijednog 37,7 milijuna kuna, započetog u studenome 2018. godine, predstavit će u ponedjeljak na Malom Plazuru, vrhu na južnom dijelu Medvednice na kojemu se nalazi utvrda.

Šume, legende i “špajza”

Službeno otvaranje za posjetitelje, unatoč potresu i pandemiji koji su s tračnica izbacili život metropole, bit će, kao što je najavljeno, krajem ove godine. Do tada im preostaje urediti 8,4 milijuna kuna vrijedne muzeološke postave u južnoj kuli te zapadnom i istočnom palasu, gdje će brojni izlošci biti posvećeni prirodnoj i kulturnoj baštini parka prirode.

– U južnoj kuli bit će izložba “U kraljevstvu drevnih šuma”, koja će prikazati bogatstvo zagrebačke planine, odnosno biljne i životinjske vrste, u svrhu edukacije posjetitelja o važnosti ovog zaštićenog područja. Muzejski postav “Začarana povijest” u velikom palasu, pak, bit će posvećen prošlosti srednjovjekovnog grada, a ondje ćemo imati i suvenirnicu te multimedijalnu dvoranu za prezentacije, seminare i radionice. Mali palas ugostit će izložbu “Tajna drevne planine”, koja će biti podijeljena na srednjovjekovnu smočnicu i kazalište sjena – govori Marina Popijač, ravnateljica Parka prirode Medvednica.

U kazalištu će se kombinacijom svjetla i sjena projicirati motivi poznatih i nepoznatih mitova i legendi, što će biti popraćeno i zvučnim elementima, dimnim dodatkom te efektom vjetra, a kostimirani vodič posjetitelje će upoznavati s narodnim pričama, poput one o Barbari Celjskoj, odnosno Crnoj kraljici. A u “špajzi” će se, dakako, predstavljati stari recepti, pribor za jelo te hrana i piće, poput vina, meda, svinjetine, divljači, začina...

Kafić i električni bicikli

Medvedgrad je, dakle, prema svemu sudeći, zadržao svoj starinski štih, no dobio je i moderno pojačanje. – Tvrđava sad ima i sustav za dojavu požara, a uveli smo i telefon i internet, odnosno free hot spot za posjetitelje. Ugovoreno je već i opremanje dijela zapadnog palasa ugostiteljskom opremom, a čekaju nas nabava i postavljanje brojača posjetitelja te na kraju dizajn i izrada suvenira – nabraja Marina Popijač.

Dodani su i suvremeni koševi za smeće, drvene žardinijere za cvijeće, obavijesne i interpretativne ploče, putokazi, a uskoro stižu i interaktivne igračke za djecu te električni bicikli koji će se iznajmljivati.

– Čekamo još da stigne i informatička oprema, a na kraju obnove Medvedgrad će se snimiti i fotografirati sa zemlje i iz zraka kako bi se iz svih perspektiva obuhvatio njegov impresivan izgled – ističe Marina Popijač, dodajući da se sa svojim timom krvavo naradila da bi tvrđava bila ovako ulickana, no kad god vidi njezino novo izdanje, shvaća da se sav trud isplatio.

 

Ključne riječi

Komentara 1

SI
Simpleton
14:35 06.06.2020.

Nazalost, Medvedgrad je nepovratno devastiran jos 90-ih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije