Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozoravajući podaci

U mjesec dana "uklizalo" još 13 milijuna za regulaciju potoka

'31.08.2011., Fraterscica, Zagreb - Obilazak kljucnog mjesta sancije klizista na Crnomercu s predstavnikom stanara, Darkom Klasicem. Kliziste zbog kojega je proglasena elementarna nepogoda nije u post
Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
1/3
08.08.2011.
u 09:00

Hrvatske vode prvo procijenile da završetak regulacije stoji 31, a zajedno s Holdingom ustanovile da je cijena radova 44 mil. kuna

Projekt sanacije klizišta, uređenja potoka i postavljanja kanalizacije Veliki potok na Črnomercu, koji je u konačnici procijenjen na 200 milijuna kuna, nema kontrole nad trošenjem novca, upozorava Kontrolni ured u svom mišljenju iz 2009.

Do 2011. već je potrošeno oko 115 milijuna kuna, a u trenutku kada je Kontrolni ured analizirao financijsku strukturu bilo je potrošeno 67 milijuna kuna.

Sanacija tog dijela počela je nakon proglašenja elementarne nepogode u ožujku 2008. godine, što je omogućilo da izvođači radove obavljaju bez prvotnog rješavanja imovinskih odnosa i dobivanja građevinskih dozvola, navodi prvi čovjek kontrole Mirko Herak.

Bez zapisnika

S obzirom na to da radove obavljaju Grad, Zagrebački holding i, preko Vodoprivrede, Hrvatske vode, formirana je koordinacija na čijem je čelu Vesna Lubin, pomoćnica gradskog pročelnika za izgradnju, no nema ni jednog zapisnika sa sastanaka kao ni s gradilišta.

– Hrvatske su vode predložile da s ovlaštenikom Grada provjere relevantnu dokumentaciju, no nije bilo reakcije iz ureda i Holdinga te je sastanak sazvan 2. veljače 2009. Time je očito da do sredine siječnja 2009. ovlaštenik Holdinga nije kontrolirao namjensko trošenje sredstava niti je obavještavao koordinaciju Grada i Holdinga o podacima o kretanju troškova realizacije ugovora – upozorava Herak.

Na inicijativu Hrvatskih voda nije bilo reakcije iz Grada, pa su one u siječnju 2009. poslale izvještaj u kojem kažu da su potrošena 53 milijuna kuna (I. faza), i to na 1800 metara sabirnog kanala, 286 metara prihvatnog kolektora, 1026 metara regulacije potoka Črnomerec i 1900 metara servisno-radnog puta. Iz toga proizlazi da je od ugovorom planiranih 2800 metara izvedeno 64 posto sabirnog kanala i 43 posto regulacije potoka.

Za 5 metara 4 milijuna

U siječnju Hrvatske vode procjenjuju da je za završetak radova preostalo izvesti 1086 metara regulacije potoka, za što treba 31 milijun kuna, da bi u veljači Holding i Hrvatske vode izračunali da su za to potrebna čak 44 milijuna kuna!

– To je 12,2 milijuna kuna ili 41 posto više – upozorava Herak te nastavlja da se obračun izvršenih radova do prosinca 2009. poklapa u izvješćima Hrvatskih voda i Holdinga i iznosi 53,2 milijuna, a u izvješćima su za iste radove prikazane različite količine izvršenih radova.

Neuvjerljiv obračun

– Dojam neuvjerljivosti u obračunu povećava se i zbog činjenice da je cijena dotad izvedenih 1850 metara sabirnog kanala 22 milijuna kuna, a da će za preostalih 600 metara trebati 10,5 milijuna, 47 posto skuplje po metru – upozorava kontrola na nelogičnosti.

Darko Klasnić iz Fraterščice, koji je sa susjedima organizirao prosvjede zbog neisplaćene naknade za drvnu građu posječene šume i zemljišta, upozorava da, iako je mnogo učinjeno na uređenju potoka, ni tri godine poslije nije napravljen potporni zid ispod Vaupotićeve gdje je klizište “krivo” za proglašenje nepogode. Znakovit je i podatak iz troškovnika po kojem most Matuni, dug pet metara, stoji više od četiri milijuna kuna. Projekt je procijenjen na 600 tisuća, a gradnja na još 3,5 milijuna kuna!

Komentara 8

OB
-obrisani-
10:01 08.08.2011.

treba pitati stanovnike črnomerca što misle o tome. ne vjerujem da bi se bunili protiv dodijeljenih sredstava za sanaciju smrdljivog potoka.

Avatar Vucibatina
Vucibatina
10:36 08.08.2011.

samo uskoka nema !

VA
vatra
10:04 08.08.2011.

najbolje da odmah zaokruže na 100 milja pa će biti za sve. i za glavonje i za HDZ i za potok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije