Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veći broj porođaja

U kolovozu i rujnu dogodio se baby boom u hrvatskim rodilištima

Porast poroda u 9. mjesecu u KB Merkur
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
12.09.2016.
u 12:15

U Kliničkoj bolnici Merkur u prva dva dana rujna rodilo se 25-ero djece, a toliko je inače bilo u tjedan dana

Dječji plač u zagrebačkim rodilištima ovih se dana čuje glasnije nego inače, a uzrok je neuobičajeno velik broj porođaja od početka rujna. Osim u Zagrebu, povećan broj porođaja zabilježen je i u Osijeku te općini Lovas u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Djelatnici rodilišta kroz šalu kažu kako je ovo preraslo baby boom, pa nazivaju pojavu baby poplavom.

I mama novogodišnje dijete

U KBC-u Sestre milosrdnice na odjelu ginekologije trenutačno je 87 trudnica i rodilja, a u Kliničkoj bolnici Merkur 36. Iz oba rodilišta ističu kako su popunili sve kapacitete, a krevete posuđuju s traumatologije i susjednih odjela. Ratko Matijević, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode u Merkuru, objašnjava kako su u rodilištima unaprijed spremni na povećan broj porođaja u rujnu.

– Treba pogledati što se događalo devet mjeseci unatrag kada govorimo o ovom trendu. To su bebe iz božićnog razdoblja, kada su svi opušteniji i nalaze se u ugodnom obiteljskom okruženju – kaže dr. Matijević.

Osim rujna, mjesec s najviše porođaja redovito je i svibanj, što je period devet mjeseci nakon godišnjih odmora. Sina Vita Fabijana prije tjedan dana rodila je u KB-u Merkur Vesna Horvatić. Ponosna mama kaže kako je i ona novogodišnje dijete jer je rođena 28. rujna, a bratu Viti Fabijanu najviše se razveselila sestra Elena.

– Sad ćemo u rujnu slaviti Vitin rođendan, dok u svibnju slavimo Elenin – rekla nam je mama Vesna. Istog dana kada i Vesna, Ivana Valenčak rodila je sina Josipa.

– Gotovo svi moji prijatelji rođeni su u rujnu, pa se svatko od njih nadao da će moj Josip dijeliti datum rođenja baš s njima, ali Josip je odlučio imati samo svoj dan iako se to činilo gotovo nemoguće u mjesecu “prebukiranom” rođendanima– kroz smijeh govori Ivana.

Moguća i rekordna brojka

U KB-u Merkur u prva dva dana rujna ove godine rodilo se 25-ero djece, što je broj porođaja koji inače imaju u tjedan dana. Predstojnica Zavoda za porodništvo u KBC-u Sestre milosrdnice Vesna Košec istaknula je pak 8. rujna jer su tada imali 18 porođaja.

– Uobičajeno imamo osam porođaja dnevno, a ovo je dvostruko veći broj pa smo neprestano u strci. Kako se sada čini prema podacima, mogli bismo i nadmašiti brojku od 3000 porođaja godišnje, koliko inače imamo – kaže dr.sc. Košec, netom nakon što je porodila još jednu bebu.

A ukupno 47 beba ugledalo je svijet u KBC-u Osijek od 1. do 8. rujna. Njih 175, pak, rodilo se u kolovozu, a sličan trend bilježe i u srpnju, kada je prvi put pustilo glas njih 179. Svoje drugo dijete sredinom kolovoza na svijet je u toj bolnici donijela i 31-godišnja Baranjka. Njezin uskoro dvogodišnji sin dobio je, tako, brata. Zatekla je, prisjeća se ona, krcat odjel u bolnici, a tri je sata čekala na krevet. U smjeni je te noći rodilo čak 11 žena.

U općini Lovas također se vesele većem broju beba.

– Od kraja rujna prošle godine pa do ove godine rođeno je 17-ero djece. Usporedbe radi, do sada smo maksimalno imali po 10 rođene djece, i to u jako dobrim godinama, tako da je ovo za nas pravi baby boom – objašnjava načelnica Općine Tanja Cirba.•

Komentara 11

DU
Deleted user
14:04 12.09.2016.

Jesenti milu bigulicu, nema nam druge nego dekretom uvesti još desetak velikih blagdana i razmjestiti ih ravnomjerno po mjesecima e da bismno se demografski oporavili. Pa toga se do sada nisu dosjetili ni veliki hrvatski Šterc dr. Štef i Akrap dr. Anđelino.

VL
vlatx
12:53 12.09.2016.

Sve se to može zahvaliti TV programu koji je u novogodišnje vrijeme sve gori i gori a to je rezultiralo ranijim odlaskom u krevet i ovakvim veseljem:-)

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
12:41 12.09.2016.

Uobičajena pojava da se više djece rađa u tim mjesecima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije