Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
počelo rušenje stare

U kolovozu će niknuti nova škola u Blatu

Foto: Zoran Vitas
1/3
26.02.2021.
u 11:15

Ulaganje je vrijedno 24,3 milijuna kuna, a u objekt će se moći smjestiti osam nižih razreda

Počelo je rušenje stare područne škole u Blatu kako bi se na istom mjestu sagradila nova. O tome smo pisali lani u studenom u kontekstu još dva projekta, nove škole na Laništu te premještanja Centra za odgoj i obrazovanje Goljak u prostor ispod rotora, a vijest je izazvala velik interes među stanovnicima jer je to dugo vremena bolna točka u ovom dijelu Novoga Zagreba. Neki su se podsjetili i vremena kada je stara škola bila aktivna, pa i njezina otvorenja prije gotovo 70 godina. Prvo, dakle, ide nova područna škola u kojoj će nastavu moći pratiti osam odjeljenja djece od prvog do četvrtog razreda s područja Blata i Jaruščice, objašnjava Jadranko Baturić, predsjednik Vijeća četvrti Novi Zagreb zapad.

– Projekt je vrijedan 24,300.000 kuna, a rok za dovršetak gradnje je 22. kolovoza. To znači da bi djeca u novu zgradu mogla krenuti na polugodištu sljedeće školske godine. Teoretski je moguće da krenu i od početka, no realno je očekivati da će se finalizacija radova i namještanje ipak dovršiti kada školska godina već počne – kaže Baturić. Uz školu će se urediti i igrališta, od kojih će jedno biti javno, kao i parkiralište. Blato, podsjetimo, ima i Dječji vrtić Zvončić, a najavljuju se i novi projekti.

– U planu je i pedijatrijska ambulanta koja bolno nedostaje ovom području pa se nadam da ćemo i to uskoro uspjeti napraviti, kao i vatrogasni dom u Zdihovskoj. Ovo je jedino naselje u Novom Zagrebu koje nema vlastitu vatrogasnu službu – ističe Baturić.

U drugoj fazi, sljedeće godine, očekuje se i gradnja škole na Laništu, na gradskim parcelama nedaleko od rotora.

– Izrađuje se glavni projekt, a gradnja se očekuje do konca 2022. – potvrđuju u Gradskom uredu za obrazovanje. Riječ je o sasvim novom objektu nedaleko od vrtića i OŠ Savski Gaj.

– Namjera je napraviti modernu školu s jednosmjenskom nastavom. Dakle, imat će kapaciteta da u istom turnusu može smjestiti sve đake iz kvarta. Time bi to postalo jedino naselje s jednosmjenskom nastavom, a bilo je jedino koje je imalo trosmjensku nastavu – objašnjava Baturić. Cilj je, dodaje, da se pokraj škole urede i velika igrališta, čime bi se zadovoljile gotovo sve potrebe mladih u ovom dijelu Novog Zagreba.

Što se tiče planiranog preseljenja Goljaka, koji sada djeluje na tri lokacije, u tijeku je izrada programa za provedbu javnog natječaja za idejno rješenje budućeg objekta. Okvirni rok za završetak gradnje je rujan 2023.

Ključne riječi

Komentara 1

FA
fakin2012
13:52 26.02.2021.

Ha ha, ha, sad pred izbore otvara se žičara, rade škole, najviši neboderi.... a žičare nije bilo 15 godina, voda je tri put skuplja, nema stetlišta, još je Jakuševec....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije