Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hall of fame

U KIC stiže genijalni dokumentarac o poslijeratnom Parizu

Foto: Dokukino KIC arhiva
1/2
25.05.2021.
u 12:30

Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar i filozof Marijan Krivak, a "Dražesni mjesec svibanj" na programu je u četvrtak  u 19 sati.

Svibanjsko izdanje programa Hall of Fame, vodič kroz povijest dokumentarnog filma, posvećenog predstavljanju najznačajnijih dokumentaraca i dokumentarista, donosi "Dražesni mjesec svibanj" dvojice poznatih francuskih filmaša: poznatog franuskog redatelja Chrisa Markera koji se svrstava među najistaknutije predstavnike političkog filma, te podjednako poznatog snimatelja Pierrea Lhommea, čiji popis suradnika uključuje kremu francuske kinematografije, od Érica Rohmera i Roberta Bressona, do Marguerite Duras. Uvodnu riječ u film održat će filmski kritičar i filozof Marijan Krivak, a "Dražesni mjesec svibanj" na programu je u četvrtak  u 19 sati. 

Riječ je o vremenskoj kapsuli koja nas vodi u poslijeratni Pariz, jedan od prvih dokumentaraca snimljenih u maniri cinéma vérité, stilskog pravca koji karakterizira direktno upletanje autora u snimanu situaciju, provociranjem događaja izravnim pitanjima ili samom prisutnošću ekipe. Kada je Marker odlučio posvetiti film svibnju 1962. godine, malo tko je mogao znati što će se sve dogoditi, a ni što će jedan svibanj šest godina kasnije predstavljati za buduće generacije. Kako je rekao snimatelj Pierre Lhomme u jednom kasnijem intervjuu, svibanj je uvijek bogat zbivanjima a rijetko koji dokumentarac ovako pronicljivo anticipira nadolazeću kulturnu revoluciju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije