Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poruka sindikata

'U Holdingu ukinite izmišljena radna mjesta s plaćom od 12.000 kn'

Bandić Ljubičić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
06.02.2014.
u 14:25

Sindikati smatraju da su svoj obol dali i ne žele se dalje odricati svojih prava. Smatraju da Direkcija Holdinga u nekom drugom obliku mora postojati zbog zajedničkih poslova

U Zagrebačkom će holdingu, izgledno je, napraviti novu sistematizaciju u kojoj neće biti Direkcije, a potrebni radnici bit će zaposlenici uprave. Iako u Holdingu nije dobrodošla inicijativa gradonačelnika Milana Bandića da se ukine Direkcija sa 225 stalno zaposlenih, sve čine da je provedu. Bandić je Slobodanu Ljubičiću, šefu uprave Holdinga, dao dva tjedna da smisli rješenje i počne dijeliti otkaze.

Najavom otkaza, što nikada nije bio Bandićev stil, želi natjerati sindikate na pregovore. Naime, nakon što su u kolovozu potpisali dodatak Kolektivnom ugovoru kojim su se odrekli prava u iznosu od oko 180 milijuna kuna, sindikati više ne žele pregovarati.

Foto: Jelena Vuković

Ljubičić je predlagao da radnici zadrže sadašnje razine plaća, ali ukinu sve dodatke, poput božićnica, regresa, jubilarnih nagrada, čime bi dobio još 170 milijuna kuna.

Dugotrajna procedura

Bandić i Ljubičić odlučili su raskinuti Kolektivni ugovor. No to, kaže nam izvor iz Direkcije, nije jednostavno jer mora proći dugotrajnu proceduru i ne smije se napraviti greška u koracima. Draža im je varijanta da sjednu i dogovore se sa sindikatima.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Nemojte podcjenjivati Ljubičića. Znaju oni kako će riješiti Direkciju – na isti način na koji je riješen i sportski savez. Ljudi zaposleni na telefon kroz formu tehnološkog viška bit će riješeni. Stvari se moraju riješiti jer dijelimo sudbinu realnog sektora, jer ako se ne riješe, upitne su plaće već početkom ljeta. Morali bismo povećati cijenu komunalija, o čemu i ne razmišljam – kazao je jučer Bandić.

Direkcija mora postojati, negdje moraju biti vozači, obračunavati se plaće... Treba riješiti izmišljena radna mjesta, na kojima su uhljebili ljude na neto plaću od 12.000 kuna.

Darko Kleinberger

Koalicija sindikata Holdinga

Eskalacija plaća

Darko Kleinberger, predsjednik Koalicije sindikata Holdinga, podržava Bandića, no ne smatra pametnim ukinuti Direkciju. U pregovore o smanjenju prava radnika neće.

– Mi smo svoj obol dali, a s upravom možemo razgovarati o racionalizaciji ostalih troškova. Direkcija mora postojati, negdje moraju biti vozači, obračunavati se plaće... Treba riješiti izmišljena radna mjesta! A takvih ima u cijelom Holdingu – kaže Kleinberger. Visok prosjek plaća opravdava brojnim rukovodećim mjestima.

– Postoji niz izmišljenih mjesta na kojima su uhljebili ljude na neto plaću od 12.000 kuna. To treba riješiti! Od 2009., u vrijeme prošle uprave, događa se eskalacija plaća. To je stalo s Ljubičićevim dolaskom – kaže Kleinberger.

Komentara 4

DR
Dreamliner
17:31 06.02.2014.

Znači svi znaju za "uhljebivače". Ne samo da im treba dati otkaz nego i onome ko je omogućio radno mjesto. To je lako otkriti ali teško provesti. Pa nije li Bandić stvorio Holding?

DO
dosaosam
19:41 06.02.2014.

Uhljebljivači javite se na portu kod gazde, ima poruku za vas.Mirno sjedite i ništa ne radite ovo je lažna uzbuna.

SM
smrad
18:58 06.02.2014.

Bogami taj Holding sa gore navedenim pravima spada u red europskih firmi,mnogi bi išli raditi odmah za 50% onog što gore piše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije