Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drastično gašenje obrta zbog krize

U godinu dana Zagreb ostao bez 1605 obrtnika

Zidar
Kristina Štedul Fabac
16.02.2010.
u 09:34

Zbog krize rušit će se cijene obrtničkih usluga i proizvoda. Mi smo žilavi i puno smo toga preživjeli, ali ovakva kriza još nije udarila na nas, ističu zagrebački obrtnici.

Obrtnici su žilavi i sve mogu preživjeti, ali ovo što se događa najteži je udarac na našu djelatnost, kažu uglas mali i srednji poduzetnici Zagrebačke županije, na koje se sručila lavina recesije bez optimističnog ishoda u ovoj godini.

Optuštanja radnika počela su još prošle godine, naružbe poslova svedene su na minimum, a povrh krize, guši ih sveprisutna siva ekonomija. Trideset i pet godina star elektroinstalaterski obrt EMI nikada do sada nije bio u težoj situaciji. Njegov vlasnik Ivan Mladić sa žalošću konstatira kako je morao zbog toga ugasiti jedno radno mjesto, te “krpati” postojeće poslovanje kako zna i može. Zbog posla ide gotovo po cijeloj Hrvatskoj, a sretan je što u svojoj djelatnosti instalacije struje te protupožranih sustava nije bilo previše oslonjen na građevinski sektor. “Baš zbog toga danas koliko toliko opstajem, a gotovo svi obrti koji su bili uključeni u gradnju stanova danas propadaju ili jedva drže glavu iznad vode”, ocjenjuje Mladić.

Nastavljaju se optuštanja radnika

Od prošle godine u Zagreb ima 1605 obrtnika manje nego u 2008. Dio ih se preselio u druge dijelove županije, ali ono neminovno dogodilo se većini – prestali su poslovati pod udarom krize. Najviše se zatvorilo građevinskih obrta, no i trgovina je u teškom stanju. Zagreb je oduvijek bio obrtničko središte, noseći jednu trećinu hrvatske gospodarske djelatnosti u ovom sektoru. Stoga je i najviše pogođen postojećim uvjetima postovanja. Ivan Obad, vlasnik auto kuće Autocommerce, već je prije otpustio 25 radnika zbog pada potražnje za Fiatovim automobilima. Devetnaest radnika je nedavno dobilo radne knjižice. To dovoljno govori o dubini problema koji su se sručili na nas, otkriva Obad, ujedno i predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Najpogođenije uslužne djelatnosti

U glavnom hrvatskom gradu čak je 60 posto uslužnih obrta, a poticaji I potpore za poslovanje se daju isključivo proizvodnim djelatnostima. Kako da opstanemo u takvim uvjetima, pita se prvi čovjek obrtničke komore Zagreb, ističući kako su mnogi obrti zatvoreni jer nisu zaradili niti da pokriju troškove režija poslovnog prostora. Crne prognoze se nižu. Ove će godine biti još gore, neće biti posla, rušti će se cijene obrtničkih usluga I proizvoda, gasiti radna mjesta, predviđa obrtnik Ivan Mladić, uvjeren da će njegovo poslovanje opstati, ali isključivo posezanjem za kreditom. A kredit je sve teže dobiti.

Kredit je sve teže dobiti

Primjerice, u Erste banci poručuju kako će politike kreditiranja biti usmjerene na kratkoročno financiranje djelatnosti, i to najviše u cilju premošćivanja trenutačne nelikvidnosti. Erste banka će pratiti one projekte i tvrtke koji, osim zadovoljene kreditne sposobnost i uvjeta kreditiranja, svoje poslovanje vode prilagođeno trenutačnoj gospodarskoj situaciji, odnosno uvjetima koji vladaju na tržištu. A zagrebački obrtnici koji će to ispuniti – moći će se izbrojati na prste. Spas ostaje u poticajima i potporama Grada Zagreba, subvencijama države, no i ta posljednja slamčica spasa za mnoge će već danas doći prekasno.

Komentara 16

PO
pop72
09:50 17.02.2010.

obrtnici zašto neplaćate harač talibandiću da ste glasali za njega ili da ste članovi skj-u-sdp-a nebiste ostali bez obrta, bili biste bogovi Agrama.

MA
maxresist
09:47 16.02.2010.

Svi pljuju po vladinoj mjeri tj onih 200 eura po kvadratu koji bi zasigurno bili od pomoći i ovim ljudima .

DU
Deleted user
22:27 16.02.2010.

nije kriza udarila u zagrebačke obrtnike već prevelika tlaka kumeka Milana i njegove klike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije