Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugo Selo

U Dugom Selu petero vrtićke djece u bolnici zbog zaraze salmonelom

djeca
Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
08.06.2011.
u 20:00

Nakon dezinfekcije vrtića epidemiolozi se nadaju da je širenje zaustavljeno, uzeti su brisevi svih površina

Zbog epidemije salmonelom u dječjem vrtiću Dugo Selo petero je djece završilo u zaraznoj bolnici, a među kliconošama su i četiri tete te dvije kuharice zaposlene u vrtiću. Iako ravnateljica vrtića Draženka Sesan tvrdi, da prave epidemije nije ni bilo, te da je širenje zaraze zaustavljeno, roditelji preostalih 345 mališana strahuju za zdravlje svoje djece.

Nalazi su negativni

– U vrtiću je izbila epidemija, a najgore je što su zaražene tete i kuharice – rekao nam je jedan od zabrinutih roditelja i dodao da se cijela stvar pokušala zataškati.

– Epidemija je krenula još 30. svibnja, nakon toga smo odmah proveli sve mjere kako bi spriječili dalje širenje – rekla je dr. Tanja Grdić, epidemiolog sa županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Osim što su stručnjaci napravili testiranja i otkrili tko je u kolektivu kliconoša, odmah su spomenute osobe i izdvojene iz kolektiva.

– Kuharice i tete koje su pozitivne na salmonelu odmah su povučene s posla, a tako će i ostati dok im nalazi na klicu ne budu negativni – objasnila je dio procedure koju provodi Zavod u ovakvim slučajevima dr. T. Grdić.

Usto, nastavila je, odmah su poduzete mjere dezinfekcije prostorija i svih radnih površina, te igračaka u vrtiću.

– Već dva puta uzeli smo briseve svih površina, suđa, te uzorke hrane – istaknula je.

Svi dosadašnji nalazi bili su negativni, pa epidemiolozi smatraju da hrana nije uzrok.

– Idući tjedan bit će gotove i ponovljene analize, pa ćemo znati kako stvari stoje, no s obzirom na mali broj oboljelih, čini se, da se zaraza širila isključivo osobnim kontaktom, što je daleko sporiji način prijenosa od onog hranom – poručila je.

Stroge kontrole

Ravnateljica vrtića poručuje roditeljima da nema straha, a petero oboljele djece ne može se nazvati epidemijom.

– Godinama smo dio HACCP-a (Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke, nap. a.), koji uključuje preventivni pristup sigurnosti hrane u fazama proizvodnje i pripreme pa se sve redovito kontrolira – istaknula je D. Sesan.

Sva kontrolirana hrana bila je negativna na salmonelu, a osim petero djece još su neka imala proljev nevezan uz ovu klicu.

– Roditelji se prestraše, pa i s manjim proljevima hitaju u zaraznu bolnicu – zaključila je.

 

Ključne riječi

Komentara 1

VI
Vito
06:47 09.06.2011.

Dugo Selo Salmonela u dječjem vrtiću - Nakon dezinfekcije vrtića epidemiolozi se nadaju da je širenje zaustavljeno, uzeti su brisevi svih površina Salmonela se prenosi nedovoljno termički obrađenom hranom i neopranim rukama. Vrijeme salmonele je od proljeća do zime, kad kad su temperatura i vlažnost zaraka najpovoljnije. Isto tako se može dogoditi i e-koli zaraza. Odeš na zahod, prstom opereš šup ak i zatim ga poližeš. Kad se tako djecu nauči u mladosti, onda se i dolazi do zaraza probavnih organa. No, ništa čudno kad nam je sustav brige o djeci i mladeži prepušten raspuštenici na vlasti, koja brine o cerenju pred kamerama, a ne o državljanima Hrvatske. Kakve to veze ima? Pa škole i vrtići moraju tražiti roditelje da im kupuju sanitarni materijal, jer je država škrta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije