Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lebdeće čestice PM10

U dijelovima Zagreba indeks zraka vrlo loš, Štampar izdao posebne upute za građane

magla u Zagrebu
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/2
14.01.2020.
u 12:31

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, osobama oboljelima od kroničnih bolesti, osobama narušenog imuniteta te pušačima, ali i pasivnim pušačima

Zagrebačka gradska uprava izvijestila je kako su u Zagrebu zabilježene visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 te je zbog toga indeks zraka loš ili vrlo loš.

Visoke vrijednosti satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 osobito su zabilježene na mjernoj postaji Zagreb-3 (u Dugavama) gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 µg/m3 .

Foto: Hrvatska agencija za okoliš i prirodu

Zbog toga je Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' izdao preventivne preporuke u svrhu sprečavanja akutnih i dugoročnih negativnih utjecaja na zdravlje ljudi, a posebno osjetljivih skupina građana Grada Zagreba.

Savjetuje se  izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, osobama oboljelima od kroničnih bolesti, osobama narušenog imuniteta te pušačima, ali i pasivnim pušačima.

Savjetuje se i:

– primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženog trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava
– izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.
– korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza
– izbjegavanje korištenja osobnih automobila i ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica
– izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Zagrepčani su, međutim, ljutiti što je grad tek danas izvijestio o zagađenju zraka budući da se na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu lako može doći do podataka o kvaliteti zraka. Prije 48 sati situacija u Dugavama je, naime, bila tri puta lošija, odnosno koncentracija lebdećih čestica PM10 iznosila je 144,64 µg/m3.

"Tako je već danima! Zašto se ne obavještava javnost putem medija?! Da li je itko obavijestio škole i vrtiće? Na Novu godinu su PM10 u 3 ujutro bile preko 400! Kada mislite reagirati i intervenirati na odlagalištu otpada Prudinec, pored kojeg se nalazi mjerna postaja Zagreb 3?" komentirala je jedna sugrađanka.

"Izmjereno prije 4 DANA, a obavijest tek sada. Bravo!" drugi je komentar.

Foto: FIBA/Screenshot

Ključne riječi

Komentara 65

MA
marli
13:17 14.01.2020.

Sve više obitelji imaju po dva auta, po kruh se ide autom dok se prije prošetalo, pa sad to pomnoži sa milijun koliko ljudi svaku glupost obavljaju autom. Samo jedna sitnica lažnog standarda i komocije...

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
13:22 14.01.2020.

Gdje su rezultati vjestacenja one maglice koja je nakon gorenja Jakusevca prekrila neke zagrebačke kvartove? Svi novinari šute?

Avatar Strangethedreamer
Strangethedreamer
13:27 14.01.2020.

Prvo snize granicu zagađenja, zatim vas zabrinu šutnjom da vi sami počnete tražiti "da se nešto učini", onda oni dođu s "riješenjem" koje će vas koštati- jer ste vi to tražili. ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije