Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prezentacija

U budućem kampusu i Olimpijske igre – 2084. godine

kampus
28.01.2011.
u 16:10

Na Sveučilištu predstavljen pobjednički rad natječaja, otvorenje kampusa 2016. godine

Prva faza radova budućeg kampusa Borongaj procjenjuje se na 70 milijuna eura. Taj novac planira se namaknuti iz strukturnih fondova EU. Da bi se kvalificirali za taj novac, preostale su otprilike dvije godine za pripremu dokumentacije. A za pripremu dokumentacije za raspisivanje natječaja, po riječima ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, pripremljeno je 30 milijuna kuna. Ministar Fuchs tu je brojku naveo na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen prvonagrađeni rad natječaja za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje kampusa Borongaj. Kako je već pisao Večernji, rad je to biroa Njirić + arhitekti d.o.o., a arhitekt Hrvoje Njirić jučer se osvrnuo i na, nazovimo tako, depresivan opis projekta, tj. njegove budućnosti, inače naziva Park B. Podsjetimo, konkretno je projekt opisan kao nešto s malo nade da će se i realizirati.

– Moram reći da je bila vrlo dobra priprema natječaja, što je rijetko u Hrvatskoj dosad bilo. Činjenica je, da ne postoji optimizam, da ne bismo natječaj radili, ali doduše, umjereni optimizam – osvrnuo se Njirić. Inače, u projektu arhitekt predviđa i Olimpijske igre 2084., u ime čega je pozvao odgovorne da nešto učine po tom pitanju jer je ta godina “dovoljno realna da se tako nešto ostvari”. Inače, područje namjene za tu svrhu jest dio na kojemu je predviđen novi rekreacijski centar. A u kampusu Borongaj predloženo je pet različitih vrsta objekata, za što će, jasno, biti raspisani natječaji. To rješenje kampusa na istoku grada zelenog je štiha, u prvoj fazi “skicira” staklenike na proplancima koji bi tamo bili sve do početka gradnje samih fakulteta... Ukratko, bit će to “produženi Maksimir” i, kako je jučer rekao Njirić, “istočni Jarun”. Iz Grada su poručili da slijedi produžetak gradnje Vukovarske, sa Sveučilišta da se prostor gruntovno raščišćava, a ako bude novca useljenje je 2016.

Ključne riječi

Komentara 4

DE
detour
19:10 28.01.2011.

grad nije u stanju spojit 100 metara branimirove.

JA
jamadolac
19:33 28.01.2011.

Kada se ugasi olimpijski plamen sve ljude dobre volje vodim na jelo i piće !

VI
Vito
07:58 29.01.2011.

Nije u stanju spojiti niti Gospičku s Borongajskom preko Kolarove. Iako je to projektriano prije dvadesetak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije