Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽARKO MANJKAS CRVENKAPA

U Bogdanovcima uništio prvi od 12 tenkova

Žarko Manjkas
Foto: Damir Radnić
1/2
04.10.2017.
u 10:22

Dečko iz Dubrave u borbama oglušio od zolje pa u proboju poginuo u minskom polju

Umjesto po junačkom ratnom putu, kako to priliči poginulom hrvatskom branitelju, najšira je javnost doznala za Žarka Manjkasa Crvenkapu tek nakon rasprave koja je – što u Skupštini, što na društvenim mrežama – uslijedila u povodu podizanja spomenika dragovoljcu HOS-a u Dubravi.

Bez mrlje na ratnom putu

Naime, spomen-obilježje koje, kako je odlučeno, neće sadržati amblem HOS-a sa spornim pozdravom, uključit će postament visine 130 cm, uz koji će se nalaziti Manjkasova bista, dok će se unutar hrvatskog pletera ispisati kako je “heroj HOS-a iz Zagreba uništio 12 četničkih tenkova u Vukovaru i Bogdanovcima”, a naći će se tu i ploča na kojoj će biti ispisani pjesme stihovi Ive Cvitića “Od stoljeća sedmog”.

Uistinu, tko je Žarko Manjkas kojeg suborci iz vukovarskog pakla ponajbolje poznaju pod nadimkom Crvenkapa? On je zagrebački dečko, rođen 10. kolovoza 1967. godine, koji je iz rodne Dubrave kao dragovoljac HOS-a 1991. otišao u Vukovar i tijekom bitaka idućih mjeseci razarao neprijateljsko topništvo.

Prema riječima njegova suborca, umirovljenog pukovnika Petra Janjića koji je i inicirao gradnju spomenika, Crvenkapa na svome kratkom, ali žestokom ratnom putu nije imao ni najmanje mrlje. Bio je jedan od 58 srčanih HOS-ovaca koji su Hrvatsku branili u Vukovaru, na Sajmištu.

No, kada je zapovjedništvo predvođeno Dedakovićem i Borkovićem dobilo jasne najave da se sprema napad na Cerić, Marince i Bogdanovce kako bi se na taj način potpuno opkolio Vukovar, Crvenkapa je bio u grupi od sedam HOS-ovaca koja je prošla rizičan kukuruzni put višesatnom hodnjom u smjeru Bogdanovaca gdje su se pridružili tamošnjim braniteljima. Kada se početkom listopada svim silama, uz potporu Srpske dobrovoljačke garde i Arkanovih “Tigrova“, udarilo na selo, Žarko Manjkas s lakoćom je uništio prvi tenk na koji je usmjerio projektil.

Tenkovi kao igračke

– Kada je on to napravio, nama kao da nam je netko adrenalin ušpricao u vene. Počeli smo uništavati te tenkove kao dijete kada se razljuti pa počne trgati igračke – prisjetio se Damir Radnić svojeg suborca koji je u borbama i oglušio zbog zolje koja je eksplodirala u njegovoj blizini. Ovaj heroj Domovinskog rata poginuo je u minskom polju 10. studenog 1991. tijekom proboja HOS-ovaca prema Vinkovcima i Nuštru, prema slobodi koju nije dočekao. 

Komentara 6

TA
taxiico
11:29 04.10.2017.

za dom spremni

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
12:30 04.10.2017.

Heroji

TR
trolokva
12:04 04.10.2017.

ZDS

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije