Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOV NA REKORD

U 60 sati kuhanja za Guinness pripremit ćemo više od 200 jela

Dva zagrebačka kuhara postavljaju Guinnessov rekord u timskom kuhanju
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
16.05.2020.
u 10:35

Izazov ima i humanitarni predznak jer se za njegova trajanja skupljaju donacije za troškove rada Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja koja educira osobe s invaliditetom te im pomaže pronaći posao u struci.

Više od 200 jela, juha, rižota, tjestenina, ribe, mesa, slastica, dugogodišnji će prijatelji i iskusni zagrebački chefovi Željko Ivnik i Vedran Habel spraviti u 60 sati kako bi postavili Guinnessov rekord u kategoriji timskog kuhanja. Počeli su s juhama od cvjetače i graška jučer točno u osam, a njihova borba s namirnicama i vremenom u The CookBooku, ugostiteljsko-edukativnom centru inkluzije u Jarunskoj ulici, trebala bi biti okončana u nedjelju u 20 sati.

A kad ćete spavati?

Izazov ima i humanitarni predznak jer se za njegova trajanja skupljaju donacije za troškove rada Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja koja educira osobe s invaliditetom te im pomaže pronaći posao u struci. I upravo na YouTube kanalu udruge može se uživo pratiti kako njezini članovi Ivnik i Habel izvode čarolije u kuhinji. O “logističkom” su dijelu pothvata, pak, razmišljali proteklih šest mjeseci, koliko su planirali timsko kuhanje za Guinness. A morali su misliti o svemu: koliko im treba namirnica, lonaca, tava, tanjura, koja će jela kuhati, kojim redoslijedom, što će s posuđem

15.5.2020., Zagreb - Kuhari Vedran Habel i Zeljko Ivnik postavljaju Guinnessov svjetski rekord u timskom kuhanju u trajanju od 60 sati. Planiraju skuhati oko 240 tradicionalnih jela s podrucja cijele Hrvatske, a sva hrana mora biti donirana (pojedena). Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

– Prljave lonce ne moramo sami prati, možemo ih dati nekome izvana, a pri odabiru jela gledali smo da budu većinom internacionalna. Jedno kojem se posebno veselimo jest zlevka – kaže dvojac, dodajući kako će upravo taj specijalitet pripremati danas u 18 sati, ali s malim “dodatkom”. U drugom dijelu dvorane, naime, zlevku će istovremeno “slagati” dvoje njihovih učenika iz Siska kako bi pokazali koliko su napredovali.

– Djeca s invaliditetom mogu mnogo više nego što misle. Treba im samo netko tko će ih poticati, podučavati i vjerovati u njih – objašnjava Habel, koji je bio kuhar u Esplanadi, a 12 se godina bavi humanitarnim radom. Zlevka njihovih učenika moći će se besplatno kušati, kao i sva jela koja kuhaju Ivnik i Habel. Serviraju se u The CookBooku pa tko želi, može doći i probati. Izazov, pak, ima i stroga pravila, a jedno od njih je da u prostoriji moraju imati dva svjedoka koji se izmjenjuju svaka četiri sata.

– Što se tiče zadanih normi, ljude najviše zanima kada ćemo moći spavati, jesti, oprati zube, ići na toalet… No to je zapravo vrlo jednostavno jer svakih sat vremena imamo pravo na pauzu od pet minuta. A ako odlučimo raditi po nekoliko sati u komadu, možemo si te petominutne pauze spojiti. Zasad ćemo pokušati kuhati po šest sati bez prekida kako bismo imali pola sata za odmor – objašnjava tandem. Na pitanje zašto su si zadali baš 60 sati, nakon kojih se snimka timskoga kuhanja šalje Guinnessu na odobrenje, odgovaraju kako im je želja da nakon njihova pothvata rekord ne bude baš lako srušiti.

Uz 100 recepata u rezervi

– Možda odlučimo produljiti i do ponedjeljka pa zato imamo i 100 recepata u rezervi – u šali domeće Ivnik, koji je i iskusni maratonac. Mnogi ga zasigurno pamte po tome što se, kako bi razveselio djecu, vozio biciklom po Zagrebu odjeven u kostim pande, u kojemu je također trčao, među ostalim, na Terry Fox Runu, Zagrebačkome ceneru i Europskom tjednu sporta.

– Njih dvojica različitih su karaktera, ali čine energičan dvojac koji se upotpunjuje i u kuhinji i u životu. Tako su se i upoznali jer je Vedran nekoć bio mentor Željku. Svi vjerujemo u njih i sigurni smo da će uspjeti postaviti rekord – ponosna je Habelova supruga Silvija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije