Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne mari za račune

Tvrtka Kerum na sudu jer ne plaća pričuvu za prodavaonicu

Kerum
Goran Jakuš/Pixsell
31.08.2010.
u 23:09

Za trgovinu u Petrovoj Kerum nije platio ni kunu pričuve otkad je otvorena prije dvije godine, a na ovrhu se žalio.

Tvrtka Kerum splitskog gradonačelnika Željka Keruma završila je na sudu zbog neplaćanja pričuve za svoju prodavaonicu u Petrovoj ulici 120. Trgovinu su u toj zgradi otvorili prije dvije godine i za to vrijeme, prema tvrdnjama stanara, odnosno suvlasnika zgrade, nisu uplatili ni kunu pričuve. Kerumov je dug za pričuvu do travnja bio 16.125,55 kuna.

Manje od tisuću kuna
Danas je dug i veći, ali je cijela priča završila na zagrebačkom Općinskom sudu. Naime, u travnju su suvlasnici zgrade u kojoj je prodavaonica kod javnog bilježnika podnijeli prijedlog za ovrhu. No, vlasnik tvrtke Kerum uložio je prigovor.

– Na temelju pouzdane isprave išao je prijedlog za ovrhu. Dostavljen im je na adresu i oni su napisali prigovor. Zakonska je procedura da nakon prigovora postupak ide u parnicu – objasnio je odvjetnik stanara zgrade u Petrovoj Dražen Dragović.

Ročište još nije bilo, a s obzirom na zatrpanost sudova, i odvjetnik Dragović sumnja da će parnica početi ove godine.

Dotad će se Kerumov dug povećati, a strpljenje stanara smanjiti.

– Treba popraviti izolaciju, voda je došla do lifta, žbuka otpada sa zidova... – nabraja Ivančica Dereta, predstavnica suvlasnika zgrade, koja je, inače, izgrađena prije četiri godine.

Međutim, novogradnja na elitnoj adresi ima puno, što se kaže, felera i nužni su popravci. A novca nema. Nije Kerum, objasnit će Dereta, jedini dužnik, ali ponavlja, nije platio ni jedan račun za pričuvu. A mjesečno je to ukupno manje od tisuću kuna. Pričuvu bi, naime, trebao plaćati za poslovni prostor, za garažno mjesto i spremište. No, nisu uplaćeni čak ni oni najmanji iznosi, po 8,05 kuna...

Sa splitskim gradonačelnikom suvlasnici nisu uspjeli doći u izravan kontakt. Prije prijedloga za ovrhu poslali su niz opomena i molbi. No, bez uspjeha. Iz tvrtke Kerum, kaže Dereta, komunicirali su sa svojim zagrebačkim voditeljem, Krešimirom Kovačevićem. Uputio ih je, kaže, da se obrate “centrali” u Splitu.

Pitajte “centralu”
Isti odgovor Kovačević je dao i na naš upit.

– Nazovite “centralu” u Splitu.

Komentara 10

VK
vječni krojf
23:50 31.08.2010.

Nista cudnoga.Kerum i drustvo ionako nigdje nista ne placaju,sve je to jedna velika mafija.Kerum ce osnovati stranku?I tko ce to glasati za takvog prevaranta.Njemu ce dati glas samo oni koji nisu hrvati.

OB
-obrisani-
00:02 01.09.2010.

Pametni ne plaćaju pričuvu, već samo naivčine i budale - ima takvih još, bez brige

VI
Vito
08:07 01.09.2010.

– Treba popraviti izolaciju, voda je došla do lifta, žbuka otpada sa zidova... – nabraja Ivančica Dereta, predstavnica suvlasnika zgrade, koja je, inače, izgrađena prije četiri godine. Gospođo Ivančica Dereta, tko je gradio tu kuću? Objavite ime te tvrtke kakoko drugi građani ne bi nasjeli pa kupovali šrot građevinu. Kerum nije platio? Je li Kerum vlasnik tog prostora? Ako je, onda sramota za njega. Piše: Ivana Rimac Lesički/VLM - Trgovinu su u toj zgradi otvorili prije dvije godine ... Ne piše da su ju kupili i da su vlasnici. A obveza je vlasnika tog prostora plaćati pričuvu. Imam trgovinu u zgradi, ali pričuvu plaća vlasnik, grad Zagreb, a ne korisnik prostora. Zato, molim i novinarku i predstavnicu da stave na papir tko je vlasnik prostora, a ne da ovako s poluinformacijama idete u javnost, jer je Kerum poznata ličnost. Prije četiri godine je gradonačelnik u Zagrebu bio milan bandić, a on je sklapao ugovore o najmu u kojima je točno navede rok plaćanja najamnine i zastare u slučaju neplaćanja najamnine. Tako da te kad to sve skupite slobodno pljujte po kome god želite. Grad Zagreb za \"svoje\" prstore plaća pričuvu četiri puta godišnje, dok građani moraju svaki mjesec. Na taj način grad zagreb oštećuje građane za zatezne kamate, ali i nezakonito zarađuje na kamatama koje dobiva zadržavanejm novca na svom računu. Grad zagreb, ured za graditeljstvo, je potpisao uporabnu dozvolu za tako nedovršenu zgradu pa bi bilo pošteno objaviti imena osoba koje su zgradu predavale kupcima, a očito iz tvrdnji o propuštanju vode, da zgrada ne odgovara građevinskim normama. Što je puno veće problem od 16.125,55 kuna, koje neće niti djelomićno pokriti zakrpu, a kamoli rupu na krovu. Ne branim nikoga, ali ovdje se radi o stvarno problemu pljačke putem gradnje loših zgrada. Najmanje jamstvo koje objavljuju tvornice izolacijskog materijala za krovove je s novim materijalima minimum 20 godina da neće propustiti kod stručne ugradnje. \"Fušer\", \"na crno\" vam jamči najmanje 8 godina. A ova zgrada, prema pisnju u ovom članku propustila je nakon prve kiše. Pada žbuka? Nije čak prežijela niti prvu zimu. Pitajte svakog poštenog građevinara pa će se zgroziti, ali neće u javnost da ne dobije štangom po glavi. U tome je pravi problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije