Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugi put odgodili

Tuđman trebao stići na Dan neovisnosti, ali neće do ljeta

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
16.08.2018.
u 15:32

Gipsana skulptura stoji u ateljeu kipara i čeka odljev u bronci

Trebao je niknuti sjeverno od fontana sredinom ove godine. Potom je postavljanje pomaknuto za Dan neovisnosti, 8. listopada. No i od tog se datuma odustalo. Kada će dr. Franjo Tuđman u obliku spomenika konačno moći “pozdraviti” Zagrepčane na ulazu u grad još se čuva strogom tajnom, no počele su se zahuktavati pripreme vezane uz početak radova.

Projekt izradio studio Elle

Nakon što su na sjednici Skupštine u ožujku lani zastupnici prihvatili podizanje kipa autora Kuzme Kovačića, čiji je rad izabran na javnom natječaju, sada je i gradonačelnik Milan Bandić dao službenu suglasnost da se statua visoka 4,2 metra postavi na Sveučilišnu livadu.

Grad Zagreb raspisao je i natječaj za stručni nadzor nad postavom spomenika i nad građevinskim radovima oko njega, za koje je projektnu dokumentaciju izradila ekipa iz studija Elle, a rok za prijavu je 22. kolovoza. Nakon što radovi vrijedni 4,5 milijuna kuna počnu, moraju biti dovršeni za četiri mjeseca. Sudeći prema prvotnoj ideji, po kojoj je otkrivanje trebalo biti na državni praznik, sljedeći nakon Dana neovisnosti na redu je tek – u lipnju iduće godine, na Dan državnosti.

Osim uređenja prostora oko samog spomenika, koji pokazuje Tuđmana u srednjim godinama s desnom rukom na srcu, preostaje još, kaže Kuzma Kovačić, i odliti kip u bronci.

– Dovršio sam ga u glini, izrađen je i gipsani model prema kojem će se raditi onaj koji će biti postavljen uz fontane. On stoji u mojem ateljeu u Splitu i čeka da ga se pošalje u glavni grad – kaže Kovačić.

Njegov rad izabran je između 24 rada koliko ih je pristiglo na natječaj koji je trajao četiri mjeseca.

Izmijenjena lokacija

Prvo je žiri odabrao četiri jednakovrijedna rada, koja su, uz Kovačića, izradili Neven Bilić, Kažimir Hraste i dvojac Marija Ujević-Galetović te Marijana Birtić, no potom su se u Gradu Zagrebu ipak odlučili za Kovačića, uz uvjet da kip doradi. Prvi predsjednik trebao je stajati na Trgu Franje Tuđmana, koji godinama čeka preuređenje prema projektu Nenada Fabijanića, no gradonačelnik se odlučio za lokaciju kod fontana da bi upotpunio os Lenucijeve potkove još jednom povijesnom ličnošću.

Tako bi, uz Većeslava Holjevca, Tuđman pravio društvo kralju Tomislavu, J. J. Strossmayeru, Nikoli Šubiću Zrinskom te kardinalu Alojziju Stepincu u katedrali, s kojim završava os.

>> Pogledajte video rušenja viadukta u Genovi

Ključne riječi

Komentara 10

Avatar FalusBonus
FalusBonus
18:59 17.08.2018.

još kad dobije lijepu smeđu boju...

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
18:57 17.08.2018.

izgleda ko živ

Avatar sindarela
sindarela
21:38 16.08.2018.

Imat će gdje ptice slijetati a psi gdje pišati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije