Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad sufinancira obnovu pročelja

Tri četvrtine stanova staro je između 45 i sto godina

15.04.2016., Pula - Fond za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost i ove godine gradjanima sufinancira sve uspjesne programe energetske ucinkovitosti iz prosle godine, pa tako gradjani mogu dobiti  poticaje od oko 45 posto za obnovu obiteljskih kuca i
Duško Marušić/PIXSELL
23.12.2016.
u 15:00

Prosječna cijena obnove višestambene zgrade milijun je kuna, što mnogi suvlasnici sami ne mogu financirati

Prokišnjavaju, kroz njih struji propuh, na zidove se hvata plijesan, a s fasada otpadaju komadi žbuke ili su prešarane grafitima – zagrebačka je to stvarnost što se tiče čak 74 posto stambenog fonda. Zgrade su to u kojima se nalazi 221.615 stanova starih između 45 i 100 godina, a kojima je prijeko potrebna obnova krovova, limarije, vanjske stolarije i fasada.

Nemaju novca za obnovu

Poslovi su to od više milijuna kuna, pa se Zagrepčani na uređenje svojih zgrada uglavnom ne odlučuju, a ne bi li im se olakšalo i osiguralo da Zagreb izgleda kako treba, ovih dana Grad je poslao pisma u kojima objašnjava na koji se način sustanari mogu prijaviti za obnovu pročelja uz sufinanciranje.

– Javni poziv suvlasnicima za iskazivanje interesa za sufinanciranje obnove pročelja raspisan je 10. prosinca, a zainteresirani se mogu javiti sljedeća tri mjeseca. Što se tiče interesa, čini mi se da je ponuda zanimljiva velikom dijelu Zagrepčana jer telefoni na koje se mogu postaviti pitanja o sufinanciranju ne prestaju zvoniti – rekao je Grgo Jelinić iz Povjerenstva za obnovu pročelja. Grad će obnovu uličnih pročelja u zoni A umjesto s dosadašnjih 25 posto, sufinancirati čak s 80 posto, u zoni B sa 70 posto te u zoni C sa 60 posto. Nema posebnih uvjeta, osim da se obnova fasade radi po tehničko-projektnoj dokumentaciji.

– Postoji i natječaj Ministarstva na koji se može javiti za energetsku obnovu, ali treba garantirati da će se uštedjeti 50 posto energije nakon što se radovi izvedu, a realno, kako možete znati hoće li vam to uspjeti – kaže Jelinić te dodaje kako samo obnova fasade jedne višestambene zgrade stoji oko milijun kuna.

Zagrepčani, smatra Jelinić, inače građevinar u mirovini te autor dviju knjiga o stambenom fondu, jednostavno nemaju novca za obnovu pročelja svoje zgrade, a ne da to ne žele učiniti.

Program počeo još 2001.

– U jednoj od zgrada koje su nedavno krenule u obnovu pričuva je stanarima s četiri kune po kvadratu narasla na 12 kuna. Zamislite sad nekog umirovljenika koji živi sam u stanu od sto četvornih metara koji je njegov već desetljećima i u kojem je nekad živio s cijelom obitelji kako najednom mora davati 1200 kuna mjesečno samo za pričuvu.

To je gotovo nemoguće – objašnjava Grgo Jelinić i dodaje kako je GSKG program za obnovu pročelja počeo još 2001. godine. Pojava sve više grafita i činjenica da je najviše fasada devastirano u samom centru, kojim prolazi i najviše turista, Grad su natjerale na to da se pročeljima ozbiljnije pozabavi.

 

Zone obnove

Zona A: Podrazumijeva uži centar grada. Točnije, radi se o području omeđenom Kačićevom na zapadu, Ilicom, Vrazovim šetalištem, Novom Vesi, Ribnjakom i Vlaškom na sjeveru, Bauerovom i Krešimircem na istoku te Branimirovom i Crnatkovom na jugu. Pročelja u toj zoni Grad sufinancira s 80 posto ukupne cijene obnove.     

Zona B: U zonu u kojoj Grad za obnovu pročelja daje 70 posto od ukupnog iznosa uključeno je područje uz Ilicu do Zaprešićke na zapadu te Jagićeve na jugu, područje između Branimirove, Heinzelove, Petrove i Bauerove, dio oko Maksimirske i Savske ceste, kao i područje oko Vukovarske, Držićeve, Hrvatske bratske zajednice i Avenije Većeslava Holjevca.     

Zona C: Uključuje sve ostale zgrade u gradu, a obnovu Grad sufinancira sa 60 posto. Kako bi sve zgrade, u kojima se suvlasnici odluče za obnovu, dobile nova pročelja, novac će se osigurati u rebalansu proračuna. A sve da “Zagreb bude lijep kao zagrepčanke”, kako stoji u pismu koje je poslao Grad. Pismu u kojem su “Zagrepčanke” napisane malim početnim slovom.     

Komentara 11

DU
Deleted user
18:31 23.12.2016.

Pismo koje sam ja, zagrepčanka, dobila pisao je uz pravopisnog i veliki financijski stručnjak. Bez obzira na znatan iznos koji će grad dati tj. povući iz Europskih fondova, na stanarima, naročito u C zoni ( cijeli Novi Zagreb) ostaje dosta, Jer se samo ulična strana financira sa 60%, dvorišna iste veličine sa 50%, a bočne strane sa 20% vriednosti radova. A koliko je vrijednost za njihovu zgradu, pojma se nema. Znači, očekuje se da na Bandićeve lijepe oči potpišemo dužničko ropstvo!

VI
Vito
11:03 24.12.2016.

Prosječna cijena obnove višestambene zgrade milijun je kuna, što mnogi suvlasnici sami ne mogu financirati ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Da ste pošteni napisali biste: cijena četvornog metra u zoni "A" je 1200 kuna, cijena četvornog metra u zoni "C" je 200 kuna. __________ Dogovorit se može, ako se oduzme 10 % za "gradonačelnika" i 40 % za ostale građevinske sudionike u obnovi zgrade. ____________ Uglavnom su cijene u ZAgrebu100% veće nego izvan područja Zagreba i zagrebačke županije. ________________ Kako to znam??? __________ Meni je GSKG prije nekoliko godina procijenio obnovu za 6230.000 kuna. ___________ Prijatelje ima tvrtku za restauraciju i obnovu fasada izvan Zagrebačke županije i nikako ne može izračunati više od 300.000 kuna za tu istu fasadu i sve restauratorske radove. ___________ Ali jednostavno ne smije raditi u Zagrebu, ako želi imati posla i ostati neozlijeđen. ___________ Na natječa se smije javiti samo ako da cijenu200 % veću od cijene gradskih "izvođača radova", redovno s jednim ili dva zaposlena. ____________ No, za nešto takvo saznati se treba raspitati i imati hrabrosti objaviti. ______ Tako je puno jednostavnije objaviti poluinformacije o prosječnoj cijeni.

VI
Vito
10:52 24.12.2016.

vanjske stolarije ____________ ???????????????? __________________ A što je to????? _________Ako postoji vanjska stolarija,onda postoji i unutarnja stolarija. ___________ Kao autor teksta morali bi barem biti toliko pošteni pa čitateljima objasniti što je to vanjska stolarija. ________Pogotovo kad se u javnost pušta pamflet o obnovi uličnog i dvorišnog pročelja. __________ Ulica je "vani", a dvorište "unutra". __________ kad već pišete, budite pošteni pa pišite sve,a ne dijelove koji odgovaraju pljačkašima. _______ Iz objavljenog možemo zaključiti da sami moramo plaćati unutrašnju stolariju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije