Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Jonjić:

Nema u Moskvi Napoleona, pa ni u Zagrebu neće biti Broza

Odbor za imenovanje ulica
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/16
21.07.2017.
u 21:13

Odluku o tome da Tito mora otići skupštinski zastupnici iz Odbora donijeli su lako jer osim Rade Borić iz Nove ljevice nitko nije bio protiv.

Nema u Moskvi mjesta za Napoleona, ni u Dresdenu za Staljina, pa neće ga ni u Zagrebu biti za Broza.

Razlagao je tako na jučerašnjoj sjednici skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Tomislav Jonjić iz stranke Neovisni za Hrvatsku pokušavajući objasniti iz kojih je sve razloga najbolje da se Trg maršala Tita konačno preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Jedina iz opozicije

– Demokracija je temelj ove države i totalitarne ideologije i simbole ne smijemo njegovati – zaključio je Jonjić, koji je, uz Zlatka Hasanbegovića, predsjednika Odbora i stranačkog kolegu, jučer najglasnije zastupao preimenovanje jednog od najljepših zagrebačkih trgova. Odluku o tome da Tito mora otići skupštinski zastupnici iz Odbora donijeli su relativno lako jer, osim Rade Borić iz Nove ljevice, nitko se od ostalih četvero članova nije tome protivio. Ništa čudno, ustvrdila je i sama Borić, jer „Odbor za imenovanje ulica ustrojen je baš tako da Tito najlakše ode iz Zagreba“.

– Od pet zastupnika jedina sam ovdje iz opozicije – istaknula je Borić, koja se u klupama radnog tijela gradskog parlamenta našla uz „neovisne“ Jonjića i Hasanbegovića, HDZ-ovca Ivana Ćelića te „bandićevku“ Dragicu Nikolić, inače koalicijske partnere skupštinske većine. Tito mora ići, ustvrdio je Hasanbegović, ističući da je odluku o preimenovanju još 1994. godine donijela tadašnja Komisija za imenovanje ulica, ali je Skupština nakon toga o njoj odbila raspravljati. Podijelio je čak i kolegama iz Odbora „vlastite spise“ o Josipu Brozu kako se slučajno na kraju ne bi predomislili pa Titu ipak dali „da“.

– Nije ovo preimenovanje čin političko-stranačke samovolje ili trgovine, mi samo želimo poništiti biljeg komunističke vladavine – rekao je Zlatko Hasanbegović, dok je Ivan Ćelić priznao Titu antifašističke zasluge, ali i odmah dodao kako je riječ o masovnom ubojici. Nije trg političko pitanje, već kulturološko, zaključio je, a spomenuo je i svojeg djeda antifašista po kojem je dobio ime. „Zasvrbjelo“ je to SDP-ova Rajka Ostojića, koji se na sastanku Odbora pojavio sa stranačkim kolegama Zvanom Brumnićem, Sašom Molanom, Gordanom Marasom, Matejem Mišićem i Mirandom Mrsićem iako nije njegov član. Činjenica da je potpredsjednik Skupštine omogućila mu je, međutim, da i on dobije riječ. Ćeliću je, zato, odmah objasnio kako je, s obzirom na to da su iz istog kraja, vrlo moguće da su se njegov djed Bernard i HDZ-ovčev djed Ivan zajedno borili uz Tita pa mu nikako nije bilo jasno zašto je ovaj protiv antifašizma. Obojica su bili “učesnici” u istom ratu, rekao je Ostojić, na što ga je Hasanbegović upozorio da se na hrvatskom kaže „sudionik“. Krenuli su, zatim, zastupnici i u raspravu tko je kriv za odlazak mladeži iz Hrvatske, a kad su se konačno vratili na temu o kojoj su raspravljali, ustvrdili su da će odluku o preimenovanju trga na očitovanje dati svim gradskim četvrtima i mjesnim odborima, a ne samo nadležnima, kako piše u pravilniku.

Podrška iz Kanade

– Samo da podsjetim, njihova mišljenja nisu obvezujuća – rekao je predsjednik Odbora za imenovanja Zlatko Hasanbegović pa dodao da je dobio brojna pisma podrške za preimenovanje trga, što od Zagrepčana, što od ljudi iz raznih dijelova Hrvatske. Jedno je čak stiglo i iz Kanade. A iako je Odbor odlučio da se Titovo ime u nazivu trga briše, krajem kolovoza konačno „da“ ili „ne“ preimenovanju dat će Gradska skupština. S obzirom na to da je preduvjet za koaliranje Neovisnih za Hrvatsku s gradonačelnikom Milanom Bandićem i HDZ-om bio upravo uklanjanje Titova imena, jasno je da od jeseni trg oko HNK postaje Trgom Republike Hrvatske.

 

Komentara 380

SS
Sapienti.sat
11:39 21.07.2017.

Zanimljivo da tog tita koji je sve vrste sloboda zatomljivao i gušio brane bas današnji Tzv. Borci za ljudska prava, FARE i ostali slični partijasi

DU
Deleted user
11:23 21.07.2017.

Kaže Rada da će drug Tito biti po drugi put ubijen. A kad je ubijen uopće prvi put?

DU
Deleted user
11:37 21.07.2017.

Ja sam rada "besna " borić bre ! Još danas plačem za petokrakom i kokardom i neću dozvolit da nam skinu našeg voljenog vođu pa makar morala ponovno u šume iznad Zagreba ! kreću diverzije po celom Zagrebu bre ! Neće Hrvati uzet naš Zagreb nikada bre ! Ima nas više i svi imamo puno stanova ! Mi smo potomci aleksandra rankovića i zagreb je naš bre !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije