Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE GRADSKE MANIFESTACIJE

Trešnjevka će dobiti “Plac mljac”, gastrofest stiže i na Dolac, a muzeji idu na ulice

Foto: Press Association/PIXSELL
15.02.2018.
u 22:15

Turistička zajednica Zagreba u svojem je programu rada za 2018. godinu dala potporu raznim događanjima koja će obogatiti ponudu metropole

Kumice, cekere i špeceraj spojit će s kuhačama, loncima, inovativnim receptima i specijalitetima uz program na kojemu se predstavljaju autohtoni zagrebački kulturni sadržaji i umjetnici. Tako će prostor Trešnjevačkog placa, koji po danu služi kao tržnica, ovoga lipnja u večernjim satima oživjeti na malo moderniji način, no u skladu sa svojom tradicijom.

Ne mora sve biti u centru

Štandovi će biti uređeni u rustikalnom stilu s raznolikom street food ponudom, a postavit će se i “otoci” za neformalno druženje i zabavu, pozornice, višejezične ploče na kojima se govori o povijesti lokaliteta, ploče za vješanje autohtonih zagrebačkih recepata... Bit će to u sklopu nove manifestacije “Plac mljac – Ljeto na Trešnjevačkom placu”, kojoj je cilj da se turistički sadržaji dislociraju iz centra grada, kao i da se promovira Trešnjevka kao zanimljiva lokacija.

Koncept je osmislila ekipa iz G.A.D. Produkcije, koja je dio organizacijskog tima koji stoji iza popularnih “Dvorišta”. Projekt je, kažu u G.A.D.-u, namijenjen urbanoj publici, a ideja je da se ni u jednom trenutku ne pretvori u manifestaciju sajamskog tipa.

– Pojedini dani bit će tematizirani u odnosu na autohtonu zagrebačku ponudu i priče. Kroz program se mogu provući i poznate zagrebačke teme poput Smogovaca ili Gospona Fulira – dodaju.

Ta je manifestacija među onima koje su dobile potporu Turističke zajednice Zagreba u 2018. godini, koncepcijski jedna od zanimljivijih. Sličan gastroprojekt, međutim, priprema se i na tržnici Dolac, gdje će se u svibnju odvijati Plac Food Festival, no organizator Zlatko Matić iz tvrtke Henry Stag još ne želi otkrivati detalje manifestacije. Priprema se i festival umjetničkih intervencija na dvadesetak lokacija u centru Zagreba, koncerti kod fontana pokraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice te razgled grada putovima Augusta Šenoe, kao i oslikavanje kuće njegove obitelji muralom.

Inovativna prezentacija

Novost je i projekt “Muzeji izvan muzeja”. Iza njega stoji Hrvatski prirodoslovni muzej, a sredinom svibnja će na zagrebačkim ulicama prezentirati muzejsku baštinu. Tom se manifestacijom, kažu u zagrebačkoj Turističkoj zajednici, nastoji potaknuti razvitak kulturnog turizma.

– Taj aspekt turizma ima veliki potencijal i značaj za budući rast cijelog sektora. Cilj je projekta senzibilizirati javnost za muzejsku baštinu i prezentirati je na inovativan i nekonvencionalan način te u konačnici popularizirati umjetnost i muzejsku građu kroz interaktivne kulturne i edukativne programe – ističu u Turističkoj zajednici.    

Ključne riječi

Komentara 1

NO
nomeinteresa
19:38 27.02.2018.

Svaka pohvala, lijepo kaj bu se neš događalo na našoj voljenoj trešnjevki,nije na špici pa većini nebu zanimljivo, al kaj se može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije