Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mijenjat će se GUP

Trebate kat, veću 
parcelu ili put? Grad davao dozvole mimo pravila

Kuca u ulici Tuskanac 93 investitora Zlatka Canjuge na parceli kojoj je ilegalno mijenjana namjena. (1)
Davor Visnjic/PIXSELL
14.07.2012.
u 09:30

Gradski zastupnici dobili popis investitora kojima je Grad davao dozvole mimo pravila. Na stup srama stavljeni su, tvrde vlasnici, bez razloga jer su sve dozvole dobili po zakonu te ih skupo platili.

Zlatko Canjuga, Zagrebački holding, Dioki, Končar... – tek su neki s popisa tvrtki i privatnih investitora kojima je Gradska uprava nekoliko godina mimo procedure dopustila veću izgrađenost na parcelama i gradnju u zelenom pojasu, što je preraslo u “aferu ispravci”.

Za sve ista pravila

Taj popis gradski zastupnici tražili su od gradonačelnika, a njegovo dostavljanje uvjetovali su donošenjem novoga generalnog urbanističkog plana.

– Napokon smo uspjeli dobiti informacije za što su sve izdane ilegalne dozvole. Sada ćemo tražiti poboljšanja i zastupati javni interes, a ne interese pojedinaca – kazao je zastupnik Zvane Brumić. Praksa gradnje uz iznimke i dopune više neće biti moguća, kazao je i zastupnik Jurica Meić, dodavši da su od toga korist imali samo pojedinci te da će Skupština vratiti pravnu sigurnost građanima i investitorima. Cijela priča o pogodovanju krenula je kada je otkriveno da je gradska uprava u razdoblju od 2007. do prosinca 2011. nekima dopuštala preko naknadnog unošenja ispravaka i dopuna u GUP veću izgrađenost i gradnju ondje gdje to nije dopušteno. Mijenjale su se trase cesta, dodavani katovi, a najčešće se pomicala građevinska zona na račun zaštićenog zelenog pojasa.

Koristio ih i Grad

Isti model provodile su i neke javne ustanove za svoje projekte pa je ispravcima dozvolu dobila i buduća garaža u Klaićevoj te Akademiji likovnih umjetnika u Ilici. Za sve objekte već su izdane dozvole pa će se oni najvjerojatnije morati i unijeti u novi GUP. Postupak javnog prozivanja osudili su investitori jer ih se, kažu, bez razloga stavlja na stup srama

– Imamo pravomoćne dozvole, a za svaki kvadrat skupo je plaćen komunalni doprinos pa nije dobro da nas sada proziva Grad zbog dozvola koje nam je sam izdao – kazao je Sven Muller, član uprave Stipić grupe koja se našla na popisu. Na njemu je i Zlatko Canjuga, koji je prema istom dokumentu dobio dozvolu da svoj velebni objekt proširi i na zaštićenu gradsku park šumu na Tuškancu.

Komentara 14

Avatar pozitiva
pozitiva
11:13 14.07.2012.

U blizini Cmroka je dozvoljena gradnja investitoru Zlatku Canjugi. Onaj tko je dao dozvolu za gradnju na parceli koja je zasticeni zeleni pojas treba KAZNENO ODGOVARATI.Da ne govorim za dozvolu danu Ivici Todoricu cime je omogucen brutalni vandalizam zasticenog zelenog pojasa. Zaprepascujuce je koliko nemoralnih i pokvarenih ljudi ima moc u nasem drustvu,kojima nije bitna buducnost nase djece i unuka,jer su ucinili sve da devastiraju i uniste sve lijepo cime smo se kao narod mogli ponositi.

OB
-obrisani-
11:24 14.07.2012.

Pa ne napadaju se tvrtke i investitori, oni su kolaterala, napada se Bandić po narudžbi, kako bi se dodatno osigurali glasovi onom prepotentnom umišljenom “genijalcu” (koji je lažan od vrha do dna, dosta se sjetiti opisa koje je davao “BijesPrvi) Bernardiću. Pogotovo kada se još javlja jedan genski komunist kakav je Jurica Meić koji je za taj isti GUP glasao 2003. godine, da bi se prošle godine našao na sudu radi klevete Bandića, radi koje je i osuđen. Da je Bandić ostao u najdemokratskijoj SDPartiji u Hrvatskoj ali i u svijetu ništa od ovoga se ne bi događalo, niti bi se frustrirani jadnici poput Meića, koji je sa svima u sukobu, javljali bez obzira na osobne animozitete prema Bandiću.

SP
spartak
11:01 14.07.2012.

U Rječniku hrvatskoga jezika (izdanje Leksikografskog zavoda i Školske knjige) na str. 54 je riječ BANDITIZAM, s tumačenjem: razbojništvo, lupeštvo, kriminal, odmetništvo. Predlažem da se u novo izdanje ubaci novi pojam: BANDIĆIZAM. Prijedlozi definicije se primaju ovdje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije