Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALA ŠKOLA PRIKUPLJANJA OTPADA

Treba odvajati, a 4 posto lokacija nema ni kante za miješani otpad

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/6
20.02.2019.
u 12:54

Zgrade su dobile po dva spremnika za papir, počela je podjela i kanti za biootpad, a s izgradnjom kompostane nije se još ni krenulo.

Smeđa, zelena, žuta i plava. A onda i crna s plavim poklopcem, sa žutim, zelenim te cijela crna. A može biti i aluminijska, odnosno siva, ali se na nju ipak gleda kao da je zelena. Ili crna sa zelenim. Na prvu malo zbunjujuće, ali uopće ne bi trebalo biti jer na svakoj kanti, a i kontejneru točno piše za koji je otpad namijenjen.

Nisu sigurni kamo staviti

Ipak, Zagrepčanima se, izgleda, teško naviknuti da svoje smeće moraju rasporediti u nekoliko kanti pa su nam se s fotografijama javili oni kojima jednostavno nije jasno kako njihov susjed ne može “pogoditi” da se u plavu kantu ne baca, primjerice, plastika.

– Dobili smo nedavno po dvije kante od 80 litara za papir. Svaki od ulaza u našoj zgradi ima sad takve spremnike. I misliš: konačno će ljudi imati mjesto za novine i ostali papir koji odlažu, ali ne, evo jučer u takvoj jednoj kanti pronašao sam madrac! Pa vi recite je li to normalno – govori nam predstavnik stanara zgrade pokraj Doma sportova na Trešnjevci pa se usput čudi i stanju na obližnjem zelenom otoku. Kako kaže, sad je još donekle i u redu jer sve je to više-manje otpad koji, osim vizualno te kasnije u pokušaju reciklaže, ipak toliko ne smeta.

– Nastat će nam sad problem kad dobijemo kante za biootpad. Pa se u njih počnu bacati ostaci kuhane hrane, ulja i svašta nešto. Neće se moći ni disati od smrada – govori nam predstavnik stanara s Trešnjevke, dok u Čistoći kažu da ne bi trebalo biti problema jer, uz spremnike, dijele se i upute kako ih koristiti. Problem je jedino u tome što je isto tako posve jasno kako se koristi, primjerice, kanta za papir pa opet u njoj ima svašta.

– Nadamo se da će stanovnici Podsljemena, koji su prvi dobili kante za biootpad, biti dobar primjer ostalima. Ali jesu li i kako su shvatili upute, vidjet ćemo u ponedjeljak, kad prvi put dolazimo po kante – kažu u Čistoći čiji će djelatnici biootpad odvoziti jednom tjedno.

Raspored je to učestalosti po kojem se odvozi i papir te plastika, a i prazne zeleni otoci na kojima je trenutačno postavljeno više od šest tisuća spremnika za odvojeno prikupljanje otpada. Osim papira i plastike, na njima se prikuplja i staklo te tekstil. Nešto češći odvozi su miješanog komunalnog otpada, uglavnom dvaput tjedno, iako se u dijelovima Brezovice, Novog Zagreba i Sesveta i to smeće odvozi četiri puta mjesečno. A u potonjoj četvrti, kao i na području Gornje Dubrave, još uvijek nemaju svi ni osnovne, zelene kante za miješani otpad.

– Trenutačno na području grada još na četiri posto lokacija korisnici svoj otpad odlažu u vrećice – kažu u Čistoći, koju čeka dijeljenje još vrećica, i to onih za biootpad te plastiku od 30 litara Zagrepčanima koji žive u stambenim zgradama.

Kazne su ugovorne

Još u lipnju jedini se na natječaj za nabavu tih vrećica Gradu javio Weltplast, ali do prosinca se još vijećalo imaju li oni tu najbolju cijenu ili nemaju. Na kraju je odlučeno da će vrećice za biootpad i plastiku za 31 milijun kuna isporučiti Weltplast, ali one će se početi dijeliti po stanovima tek nakon što se podijele spremnici za biootpad po kućama.

Caka je u tome da će se biorazgradivi otpad prvo voziti na kompostane Zrinjevca jer Zagreb svoju isključivo za to nema, a krene li tamo velika količina otpada, on se neće stići rahliti i pretvarati u gnojivo, već će se kapacitet kompostana brzo popuniti. Plan je postrojenje za obradu biootpada smjestiti u Novsku budući da se taj grad javio za realizaciju zajedničkog projekta, ali baš kao i u Brezovici, i tamošnji stanovnici počeli su s prosvjedima protiv kompostane.

Podsjetimo, do 2020. Hrvatska bi trebala odvajati 50 posto otpada, a ne uspije li to, Europskoj će uniji plaćati penale. A plaćat će kazne i Zagrepčani koji otpad ne odvajaju, i to, primjerice, tri tisuće kuna nađe li se u spremniku smeće koje u njega ne pripada, zatim deset tisuća kuna za “nepredavanje otpada”, a ugrozi li vaš spremnik zdravlje susjeda, platit ćete pet tisuća kuna.

“Problem” je jedino u tome što su te kazne ugovorne, odnosno ne važe dok Čistoća i fizička osoba kojoj se predaje spremnik ne potpišu ugovor.

Taj je ugovor zapravo izjava kojom se davatelj usluge, odnosno Čistoća, pojedincu obvezuje dati odgovarajuće spremnike ili vrećice propisane odlukom, dok se korisnik obvezuje zaprimiti ih i o njima voditi brigu.

U roku od 90 dana nakon stupanja na snagu Odluke o odvojenom prikupljanju otpada lani u veljači Čistoća je trebala izjave dostaviti svim Zagrepčanima, a na njima je trebao stajati i novi cjenik. Ti papiri još nisu stigli, baš kao ni svi spremnici te vrećice, a cjenik se očekuje u studenome.

Spremnici za biootpad

Komentara 8

HE
herojulice
18:31 20.02.2019.

Odavno su podjelili kontejnere za razdvajanje a onda dođe jedan kamion i pokupi sve. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha I taj čovjek još nije u zatvoru. Što treba napraviti kako bi pravda bila zadovoljena?

DO
doktorica
09:04 21.02.2019.

sve trpaju u isti kamion skupa sa plastičnim vrećicama?!Organski otpad bi trebao ići u kante koje se u kamionu isperu,a takav kamion još nismo vidjeli .

LI
liliZG
15:57 21.02.2019.

naše kante stoje na ulici, svatko tko prođe pored njih može ubaciti što god želi , a mi ćemo morati plaćati kazne i penale,... normalno?????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije