Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Tomašević

Treba nam novi GUP, ovaj se ne može popraviti amandmanima

Tomislav Tomašević
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
09.02.2020.
u 22:26

Nakon odbacivanja ovog štetnog GUP-a trebamo na temelju novih stručnih podloga za promet, zaštitu okoliša, stanovanje, industriju i druge sektore započeti izradu novog GUP-a Zagreba za izazove 21. stoljeća

Tomislavu Tomaševiću, vijećniku u Gradskoj skupštini stranke ‘Zagreb je naš’, postavili smo tri pitanja.  

Na sjednicu Skupštine dostavljeno je 86 amandmana na izmjene i dopune GUP-a, koji je stručna javnost već proglasila štetnim. Poboljšava li, po vama, ovih 87 amandmana situaciju? Odobravate li koji?

Sve strukovne udruge arhitekata kritizirale su podnošenje zastupničkih amandmana nakon javne rasprave, za vrijeme koje svi građani pa i zastupnici mogu podnositi prijedloge na GUP. Oporba nije podnijela niti jedan amandman i zato što je ovaj GUP nepopravljiv jer je pretrpio već toliko izmjena s toliko iznimki da je nepopravljiv amandmanima. Načelno odobravam 5. amandman gradonačelnika vezano za odustajanje od ceste radi sačuvanja zelene površine, ali ne u ovakvoj proceduri u zadnji čas bez stručne podloge.

Koji od 86 amandmana je po vama najsporniji, odnosno o kojem će se najviše raspravljati sutra na nastavku sjednice?

Najsporniji su amandmani Bandićeva kluba zastupnika, a posebice amandmani kojima se pojedine zelene površine privatnih vlasnika prenamjenjuju u građevinske uglavnom za gradnju stanova, čime se u zadnji čas potezom pera višestruko uvećava vrijednost njihova zemljišta, što potiče sumnje na korupciju. Uz to odgovorno tvrdim da su u najmanju ruku neki od amandmana Bandićevog kluba ne samo štetni za građane, već i protuzakoniti jer nisu u skladu s predmetom ovih izmjena GUP-a.

Treba li izrađivati novi dokument i, ako da, što bi to značilo za Zagreb? Koje je, po vama, rješenje za nastalu situaciju?

Apsolutno treba raditi novi GUP, razvoj grada neće stati ako se ne izglasa ovaj GUP, što su nekoliko puta naglasile i strukovne udruge. Pa postupak traje već 4 i pol godine i nije grad stao zbog toga. Postojeći GUP već je sad kao sito i rešeto premrežen izmjenama na izmjenu i stotinama iznimki te nema stratešku važnost koju bi trebao imati. Nakon odbacivanja ovog štetnog GUP-a trebamo na temelju novih stručnih podloga za promet, zaštitu okoliša, stanovanje, industriju i druge sektore započeti izradu novog GUP-a Zagreba za izazove 21. stoljeća.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
DarthVader
19:11 10.02.2020.

AhaHahaJahahaha, opet se javio ovaj zeleni klaun.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije