Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upravni sud

Traže od Skupštine da ponovi odluku o milijunskom poslu

Javna rasvjeta
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
30.08.2014.
u 12:00

Milijuna kuna bio je godišnji ugovor koji je Elicom imao s Gradom 2010., a 2014. se povećao za 14 milijuna kuna

Posao održavanja javne rasvjete u gradu vrijedan milijune kuna još uvijek nije dobio nijedan izvođač iako bi on trebao biti ugovoren do prvog dana listopada.

Povrijeđen zakon

A Zagreb bi još dulje mogao ostati u “mraku” zbog odluke Upravnog suda. Naime, nakon što je većina zastupnika u Gradskoj skupštini odbila prijedlog gradonačelnika Milana Bandića u veljači da se posao održavanja javne rasvjete, vrijedan 132 milijuna kuna (za četiri godine bez PDV-a), dodijeli tvrtki Elicom d.o.o., jer su raspisani natječaj s posebnim uvjetima kojima je udovoljavao samo Elicom proglasili diskriminacijskim, ta tvrtka tužila je Skupštinu Upravnom sudu.

A on je presudio Elicomu u korist, i to tako da od Skupštine traži da ponovno glasa o istoj točki. Kako piše u rješenju suda, poništava se odluka Gradske skupštine od 7. veljače koja nije donesena u obliku akta, a zbog čega sud smatra da je takvom osporenom odlukom povrijeđen zakon na štetu Elicoma budući da odluka Skupštine nije valjano obrazložena.

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor poručio je da je Upravni sud promašio i datum održavanja sjednice, koja je bila 6. veljače.

– Zastupnici su glasali apsolutnom većinom protiv. To je bilo glasanje, a ne odluka u obliku akta. Mi smo glasali protiv predložene točke. Niti je bilo odluke, niti sam je ja potpisao. Glasanje zastupnika za mene je konačno i nema suda koji će nam naložiti kako da glasamo – poručio je predsjednik Kosor.

Diskriminirajući elementi

Osim što je većina zastupnika odbila posao dati Elicomu, izmijenjena je i odluka o odrađivanju poslova javne rasvjete. Izbačeno je da se na natječaj može javiti samo tvrtka koja je u posljednjih pet godina imala prihod od pet milijuna kuna od javne rasvjete, a koji je u Hrvatskoj, kako su tada procijenili zastupnici, mogla jedino zadovoljiti tvrtka Elicom.

Dok se ne pronađe novi/stari izvođač radova, poslove će obavljati Elicom, no najdulje još mjesec dana. Koji je pak njihov stav o odluci suda i što kane učiniti? Iz Elicoma su rekli da će o svemu obavijestiti u ponedjeljak.

Iz gradske uprave također nisu odgovorili zbog čega natječaj za posao rasvjete još nije raspisan.

Komentara 1

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
12:27 31.08.2014.

Ne ulazim u to koliko se i da li se uopće neki iznos novaca zamrači ali budimo iskreni odkad Elicom održava javnu rasvjetu to je nemjerljivo sa onim stanjem od prije dok je to radila ondašnja Elektra Zagreb, kasnije HEP. Pregorjele žarulje zamijene u roku od 24-48 h od trenutka prijave na njihov telefon koji je besplatan za građane 0800 10 15. Tako da mi nije jasno što hoće Ferdelji i Kosor. Možda oni znaju nešto što mi neznamo ili Oni imaju neki svoj interes u svemu tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije