Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILE SE SIRENE

Nestali začas: Kontroliranim detonacijama srušeni dimnjaci Ciglane na Črnomercu

21.02.2021.
u 12:39

Srušeni su u svega 20 sekundi kontorliranim detonacijama. Nakon toga oglasila se sirena.

Dva dimnjaka napuštenog industrijskog kompleksa stare ciglane na Črnomercu uklonjeni su miniranjem danas u podne. Dimnjaci su u lanjskim potresima 22. ožujka i 29. prosinca pretrpjeli oštećenja nosive konstrukcije koja su im narušila stabilnost te su zbog toga predstavljali opasnost za ljude u blizini.

Rušenje, odnosno faze miniranja bile su popraćene zvučnim signalima, a samo miniranje nije prouzročilo prevelik prasak. Dimnjaci su se planirano istovremeno urušili, a izvođači i okupljeni građani rušenje su popratili pljeskom. Nakon miniranja, prašina se nakratko dignula u zrak.

 

Tijek događanja:

12:35 - Niti pola sata nakon ekaplozije, život se vratio u normalu na Črnomercu. Tramvaji i autobusi počeli su voziti, a Super Konzum se otvara u 13 sati.

12:05 - Dimnjaci su srušeni u svega 20 sekundi kontorliranim detonacijama. Nakon toga oglasila se sirena.

12:00 - Uskoro počinje rušenje dimnjaka, a prijenos možete uživo pratiti ovdje ili na našoj Facebook stranici.

11:50 - Prije rušenja nekoliko građana je prosvjedovalo protiv gradonačelnika Milana Bandića.

21..02.2021. Zagreb - Na lokaciji bivsih ciglana Zagreb, pored okretista tramvaja na Crnomercu nalazi se napusteni industrijski kompleks sa dva dimnjaka. Dimnjaci se nalaze na istocnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pecima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je 49.8 m dok je visina istocnog dimnjaka 62.2 m. Uslijed potresa 22. ozujka i 29. prosinca 2020. dimnjaci su osteceni. Zbog ostecenja narusena im je stabilnoste te predstavljaju opasnost od djelomicnog ili cjelovitog rusenja zbog cega ce izvesti kontrolirano rusenje.Prije rusenja nekoliko gradjana je prosvjedovalo protiv aktualnog gradonacelnika Milana Bandica Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

21..02.2021. Zagreb - Na lokaciji bivsih ciglana Zagreb, pored okretista tramvaja na Crnomercu nalazi se napusteni industrijski kompleks sa dva dimnjaka. Dimnjaci se nalaze na istocnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pecima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je 49.8 m dok je visina istocnog dimnjaka 62.2 m. Uslijed potresa 22. ozujka i 29. prosinca 2020. dimnjaci su osteceni. Zbog ostecenja narusena im je stabilnoste te predstavljaju opasnost od djelomicnog ili cjelovitog rusenja zbog cega ce izvesti kontrolirano rusenje.Prije rusenja nekoliko gradjana je prosvjedovalo protiv aktualnog gradonacelnika Milana Bandica Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

11:00 - Za sat vremena uklanjamo dimnjake. Pripreme su trajale 20-ak dana. Pripreme su protekle bez ikakvih problema. Ne očekujemo sigurnosne, niti tehničke probleme. Pripreme su bile više emotivno zahtjevne nego tehnički zahtjevne. Sa tehničkog aspekta napravili smo sve. Uklanjanje je uvijek emotivnija radnja nego gradnja. Detonatori su spojeni, oba dimnjaka uklanjamo u istom trenutku. Trebali bi pasti prema sjeveru. Ne očekujemo veliki udar niti veliki zračni val - rekao je glavni projektant Nikola Miletić i dodao:

- Najzahtjevnije je bilo predvidjeti kako će se dimanjaci ponašati. Dimnjaci su na širem području, pa je bilo lako osigurati sigurnosnu zonu. Nismo imali previše ovakvih iskustava, jer se na svu sreću danas puno više gradi, a ne ruši. Sve za sada ide po planu. Očekujem kontroliranu eksploziju - dodao je.

10:50 - Na Črnomercu vlada tišina, autobusne i tramvajske stanice su prazne, a čitav prostor ogradjen je trakama i čuvaju ga pripadnici zagrebačke policije. U 10.50 u ime investitora obratili su se Nikola Miletić, ovlašteni inženjer građevine. Govorit ce i Božidar Kočet, direktor Geotehne te prof. dr. sc Mario Dobrilović, profesor s Geotehnoloskog fakulteta.

10:30 - Zbog potresnih oštećenja nosive konstrukcije, dimnjaci Ciglane Črnomerec bit će srušeni danas u 12 sati. Na lokaciji bivših Ciglana Zagreb, pored okretišta tramvaja na Črnomercu, napušteni je industrijski kompleks sa dva dimnjaka na adresi Ilica- Ciglanska ulica 7. Na terenu su radnici Geotehne i Kap4, tvrtki zaduženih za rušenje, a pod rotirkama su stigla i dva vatrogasna kamiona.

------------------------------------------

Dimnjaci su na istočnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pećima za ciglu- visina zapadnog dimnjaka je 49,8 metara, a visina istočnog dimnjaka je 62,2 metra. Zbog lanjskih potresa, 22. ožujka i 29. prosinca, dimnjaci su oštećeni. Zbog oštećenja narušena im je stabilnost te predstavljaju opasnost od djelomičnog ili cjelovitog rušenja pa će se u nedjelju, 21. veljače 2021. izvesti kontrolirano rušenje, izvijestili su investitori projekta "Ciglane nekretnine" d.o.o.

Odabrana metoda rušenja miniranjem je rotacijom oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštitu objekata koji su u funkciji, uz najmanje oštećenje objekata ciglane, stoji u priopćenju.

1/10

"Za potrebe izvođenja radova uklanjanja dimnjaka na lokaciji Ilica 288, objekta Stare ciglane, u nedjelju, 21. veljače od 11,45 do 12,15 sati biti će onemogućeno kretanje Ilicom na dijelu od Selske ceste do ulice Oranice. Uklanjanje dimnjaka predviđeno je u 12 sati", izvijestili su.

Stanovnike Črnomerca, koji žive u neposrednoj blizini, zamolili su da do 11,45 sati otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja kraja detonacija zvučnim signalom kako ne bi došlo do pucanje stakala zbog stvaranja podtlaka prilikom miniranja. Građane su također zamolili da ne stoje kraj otvorenih prozora i gledaju rušenje dimnjaka. Za promet će se zatvoriti i sve sporedne ulice u tom dijelu Ilice, a bit će zabranjeno i kretanje pješaka.

Obilazni pravci za vrijeme navedenih radova biti će: Ilica - Oranice - Zagrebačka cesta - Prilaz baruna Filipovića i Ilica - Selska cesta - Zagorska - Tomislavova - Zagrebačka cesta - Oranice - Ilica.

Tijekom radova promet će se odvijati, prema privremeno postavljenoj regulaciji. Privremenu regulaciju prometa dodatno će regulirati djelatnici II. policijske postaje Zagreb (Črnomerec-Susedgrad), te djelatnici prometnog redarstva, priopćeno je.

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Drago2603
Drago2603
12:39 21.02.2021.

Profesionalno obavljen posao.Neće sad prijetiti os samourušavanja,svim koji negativno komentiraju poručujem neka pogledaju da se i u svijetu ruše po svijet ovakvi dimnjaci ako je potreba rade se novi s odgovarajućim sistemima koji idu uz njih.

YE
Yeah
12:38 21.02.2021.

Bravo dečki!

AT
atlantisind
18:09 21.02.2021.

Pokrali su sta se moglo a sada samo ruse sto je ostalo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije