Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utrka za zagreb

Tko su tajni savjetnici Bandićeve izborne kampanje

Zagreb: Gradonačelnik Bandić stigao na premijeru Kumeka
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/4
24.11.2020.
u 10:30

Može li čovjek koji je napunio 65 i sedmi put postati gradonačelnik?

Prvo prst, a onda čak ne cijela ruka nego čitav čovjek. Vizualna evolucija u kampanjama gradonačelnika Milana Bandića, koji je prije tri godine glas tražio rukom podignutom u “lajk”, a sad to radi malim “neumornim trkačem”, nije, doduše, ništa naspram slogana kojima je posljednjih dvadeset godina zasipao Zagrepčane. Ne samo, doduše, njih jer okušao se i u utrci za predsjednika države pa i na parlamentarnim izborima pa Hrvatima govorio kako će “s predsjednikom na posao”, kao i da “građani znaju, a djela govore”.

Drugi kažu da je iscrpljen

“Radom za Hrvatsku” i “Vaš čovjek” kratke su poruke koje su se “furale” 2011., poručivao je gradonačelnik i da je “svaki dan radni dan”, a na prošlim je lokalnim izborima “živio Zagreb 365”. Sve te poruke, koje su oduvijek ukazivale na “delanje”, ovog puta, procijenili su Bandićevi savjetnici, možda ipak neće među biračima imati odjek koji bi on želio. – Da on “dela”, jasno je već i grani, a ne samo ptici koja na njoj sjedi. Ali svi kritičari nekako su se slagali oko toga da je gradonačelnik već predugo na vlasti i da mora doći netko drugi – ne spominjući i afere poput kućica na Mirogoju, žičare te ostalih, da sad ne nabrajamo, ni “iscrpljenost za koju drugi tvrde da postoji”, govore nam u Gradu. Dodaju i kako su, naravno, svi pogodili: Bandićev dolazak na premijeru “Kumeka” Darija Juričana pomno je isplaniran događaj. – Vidjeli ste i sami naslove. Vijest nije bio film, nego Bandićev dolazak na njega te kako je otišao prije prikazivanja.

Video: Premijera dugoočekivanog Juričanovog 'Kumeka': Stigao i Milan Bandić

Nije to slučajno tako zamišljeno – kažu nam sugovornici dodajući da je sve tako i planirano dvadesetak dana prije same premijere. Iz “gujina gnijezda” po novi mandat, opisuju to tako gradonačelnikovi suradnici. – “Neumoran” je bio logičan slijed i najbolji način za predstavljanja slogana ove kampanje za lokalne izbore. Iako, ona je već odavno, zapravo, počela – na činjenicu da kampanje Milana Bandića traju čitavo vrijeme, odnosno svaki dan, podsjećaju njegovi suradnici. A može li zaista čovjek koji je prekjučer napunio 65, što su godine za mirovinu, i sedmi put biti gradonačelnik? Pa naravno, kažu nam, što bi se dogoditi i moglo jer SDP zasad kandidata u Zagrebu našao nije, HDZ onima koji se spominju zapravo “ljestve drži” upravo Bandiću, a koliko Tomislav Tomašević uopće može “potegnuti”, tek ostaje vidjeti. U svakom slučaju, “neumoran”, koji odaje dojam da je sve samo ne to, velike izglede ima, unatoč činjenici da su ga nakon potresa svi pomalo počeli eliminirati kao potencijalnog novog-starog gradonačelnika. A tko mu je “neumornog” uopće izmislio? U gradskoj upravi redom govore kako su čuli da je to dizajner Boris Malešević, koji je 2016. premijeru Andreju Plenkoviću pobjedu donio sa sloganom “Vjerodostojno”, a ove godine i predsjedniku Zoranu Milanoviću s “Normalno”. Iz HDZ-a je pak stigla informacija da se u Bandićevu kampanju uključio i nekadašnji savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Mate Radeljić. Nazvali smo obojicu.

Nemam nikakav ugovor s Gradom, ne sudjelujem u kampanji. O tome da hoću počelo se pričati još prije nekoliko mjeseci kad sam se u jednom restoranu slučajno susreo s gradonačelnikom, ali zasad ne radim ništa – govori nam Boris Malešević, a mi pitamo znači li to “zasad” da će se u kampanju prvog čovjeka Zagreba tek uključiti. – Ne znam – govori Malešević dodajući da je vidio nagađanja da je upravo on autor slogana “Neumoran”. To je vjerojatno, kaže, jer je u pitanju ta jedna zvučna riječ pa se automatski povezuje s njim.

Bit će još iznenađenja

A da njega ne povezuje ništa s Milanom Bandićem, barem ne u smislu kampanje, kazao nam je Mate Radeljić. – Nije me nitko zvao pa nisam ni uključen – rekao nam je kratko. Poslali smo i službeni upit u gradonačelnikovu Stranku rada i solidarnosti o tome tko Bandiću radi posao za osvajanje sljedećih izbora, ali do zaključenja broja odgovor nije stigao. – Još će tu biti ponekih iznenađenja – zašto su svi škrti na riječima oko “neumornog”, pojašnjavaju nam sugovornici iz Gradske uprave podsjećajući i na pojam “tajni savjetnik”, koji bi vrlo lako mogao objasniti zašto izvori iz Grada tvrde da kampanju rade oni koji kažu da s njom veze nemaju. U svakom slučaju, odlazak Milana Bandića na premijeru Juričanova filma ocijenjen je kao odličan PR potez, a mnogi su komentirali da je upravo tako gradonačelnik izgledao na početku svoje dugogodišnje karijere. Ne, doduše, izgledom i riječima koji su odavali da je sve samo ne “neumoran”, nego samim potezom koji je podsjećao na njegove najbolje populističke dane. 

Komentara 28

Avatar KORONAŠ
KORONAŠ
11:06 24.11.2020.

Protiv ovoga kriminalca se mora izaći na izbore.

TO
toljPop
12:14 24.11.2020.

još malo i belo mu dolazi glave, jedva govori

DU
Deleted user
11:07 24.11.2020.

Kad će taj više u zatvor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije