Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na umirovljenike

Tko prima Bandićevu pomoć, ostaje bez besplatnog dopunskog

umirovljenici
Žarko Bašić/Pixsell
16.02.2016.
u 09:00

U Zagrebu 12.217 umirovljenika prima pomoć jer su im mjesečni prihodi manji od 1500 kuna. Zbog prošlogodišnjeg porasta mirovina makar i za jednu lipu dio građana treće dobi ostaje bez prava koja im je omogućavala država

Dio umirovljenika koji ima pravo na besplatnu policu dopunskog osiguranja i prima novčanu pomoć zbog niskih primanja, zbog prošlogodišnjeg porasta mirovina i prekoračenja cenzusa makar za jednu lipu ostao je bez tog prava. Dosad besplatnu policu morat će godišnje plaćati 840 kuna. 

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, naime, bilo kakav prihod, pa čak i socijalnu pomoć, zbraja pri određivanju cenzusa za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko osiguranje. Tako je mnogim zagrebačkim umirovljenicima, koji primaju najveću pomoć u Hrvatskoj, za gubitak dopunskog osiguranja presudila pomoć Grada koja, ovisno o visini mirovine, iznosi 200, 300 i 400 kuna.   

– Na dopunsko osiguranje imaju pravo umirovljenici-samci čiji prihodi ne prelaze 1939 kuna te oni umirovljenici koji nisu samci, a čiji mjesečni prihodi ne prelaze 1516 kuna po članu obitelji – objasnila je Morana Krušarovski, voditeljica Pravne službe u HZZO-u. 

Još ne znaju tko je oštećen

S obzirom na to da su se javila oprečna mišljenja jer Porezna uprava u prihodovni cenzus ne uračunava novčane naknade uz mirovinu, M. Krušarovski objašnjava da ne vrijede ista pravila za HZZO i Poreznu upravu o tome što je prihod. Jasno im je, ističe, da su mnogi njihovi korisnici izgubili pravo zbog neznatnog prekoračenja cenzusa, ali uvijek mora postojati neka granica koja se mora prekoračiti. 

I HZZO se mora držati Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kojim je definirano što je to prihod. A taj zakon kao prihod prepoznaje različite oblike socijalne pomoći. 

– Prihodom se smatraju svi primici koje obitelj ostvari od nesamostalnog rada, dohotka ili dobiti od samostalne djelatnosti, primitaka od kojih se utvrđuje drugi dohodak, imovine i imovinskih prava, kapitala, osiguranja te svi drugi primici ostvareni prema posebnim propisima. 

U prihod se uračunava i naknada za vrijeme privremene spriječenosti za rad (bolovanje), novčana potpora sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, novčana naknada za slučaj nezaposlenosti, stalna pomoć, pomoć za podmirenje troškova stanovanja, doplatak za pomoć i njegu, osobna invalidnina, naknada do zaposlenja, doplatak za djecu, ortopedski doplatak, opskrbnina i obiteljska invalidnina – ističe M. Krušarovski. 

Gubljenje prava na besplatnu policu osiguranja samo je jedan detalj više da se udara na najslabije! Svaka treća osoba starija od 65 godina je siromašna. Aktualni ministar loše je krenuo sa zdravljem

Jasna Petrović

Sindikat umirovljenika

Zasad ne znaju koliko će umirovljenika ostati bez prava na besplatnu policu osiguranja jer “još uvijek obrađuju podatke koje su dobili od nadležnih institucija o visini dohotka za 2015. godinu “. Zagrebački umirovljenici dobivaju najveću novčanu pomoć u Hrvatskoj. Pravo na ovu pomoć imaju umirovljenici čiji su ukupni prihodi jednaki ili manji od 1500 kuna mjesečno. Oni čiji je prihod jednak ili manji od 900 kuna mjesečno, a takvih je 2580, dobivaju 400 kuna pomoći. 

Pomažu pa oporezuju

U kategoriji koja ima pomoć od 300 kuna, a čiji su prihodi od 900 kuna do 1200 kuna, nalaze se 3254 umirovljenika, a njih 6383, koji primaju od 1200 kuna do 1500 kuna mjesečno, dobivaju 200 kuna pomoći. Ukupno 12.217 umirovljenika. Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika, poručuje da bi potpisnik takve odluke trebao svoje roditelje pitati što o tome misle. Usput, aktualni zakon na snazi je od lipnja 2010. godine.

– Gubljenje prava na besplatnu policu osiguranja samo je jedan detalj više da se udara na najslabije! Svaka treća osoba starija od 65 godina je siromašna.  Aktualni ministar loše je krenuo sa zdravljem. 

Ukida “Program 72 sata”, koji malignim bolesnicima osigurava početak liječenja u roku od tri dana, uz obrazloženje da se on odnosi uglavnom na starije. Tužit ćemo ga za diskriminaciju starijih – poručila je J. Petrović ističući da se socijalna davanja nikako ne bi smjela računati u određivanju cenzusa za bilo kakvu pomoć. 

Koja je svrha, pita se, ako se s jedne strane da neka potpora, a s druge strane istu tu pomoć “lupiš” porezom. 

Komentara 8

AV
AVIM
10:35 16.02.2016.

Ova Država služi samo za ovo,,daj ljudima plaće,mirovine,itd.i dobro napravi plan da im to sutra odmah otmes,,to je naša Država i političari u njoj

MR
mrnmarina
13:55 16.02.2016.

Ako se uzme da je prosječan staž umirovljenika 14godina, onda je jasno da netko treba sve te dodatke i mirovine zaraditi. A to ćemo mi koji s minimalcima nećemo ni dočekati penziju nego ćemo krepati prije toga. Ja sam za apsolutno rezanje svih socijala. To je generacija koja je dobivala stanove i ljetovala u sindikalnim odmaralištima. Mislim da se treba omogućiti mladima koji rade normalan život, a ovi neka prodaju prevelike stanove koje su otkupljivali dok su u rodnim selima gradili vikendice, i neka malo žive od svoga, kao što mi danas životarimo.

Avatar Ohjooj
Ohjooj
14:26 16.02.2016.

krasno Bandić im daje pomoć - što je s gradovima u kojima nema Bandićeve pomoći? Tko pita mog oca plaća li DZO ili ne i još ne dobije ništa od našeg grada... Ako si to primio ide ti u prihode - završeno! Najbolje da svima drugima sve ide u prihode samo neka se zagrebačkim umirovljenicima izuzme Bandićeva pomoć...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije