Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državno natjecanje

Tko najbolje peče štrukle, popravlja kočnice, mota punđu, lijepi pločice...?

Državno natjecanje učenika strukovnih škola
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/9
29.03.2019.
u 11:40

Državno natjecanje strukovnih škola okupilo 580 učenika koji su odmjerili vještine u 43 discipline

Tajna savršene orahnjače, ustvrdili su učenici zagrebačkog Ugostiteljsko-turističkog učilišta David Bočki, Božidar Akrap i Mihaela Šturlić, jest u nadjevu. Ne smije ga biti ni previše ni premalo, a nije uvijek dobro ni striktno se pridržavati originalne recepture.

– Mi dodajemo poseban sastojak koji je čini ukusnijom od bilo koje druge – objasnili su, no koji je to dodatak, nisu htjeli otkriti. Jer nisu željeli da za njihovu tajnu dozna konkurencija budući da su bili među osam ekipa slastičara koje su sudjelovale na državnom natjecanju strukovnih škola. Orahnjača je bila jedan od njihovih zadataka, a morali su usto izraditi vučeno tijesto, tajanstveni kolač od pet sastojaka i dekoracije od čokolade.

– Za vučeno je tijesto najvažnije da se dobro odmori, ali opet ne predugo jer će onda pucati – još je jedan savjet slastičara.

A u publici 10.000 ljudi

Dva se dana na Zagrebačkom velesajmu natjecalo više od 580 učenika u 43 discipline, poput pekarstva, automehatronike, frizerstva, zidarstva, cvjećarstva i modnog dizajna. Prvi je to put da se državno natjecanje održalo na jednom mjestu umjesto u školama, a učenici su se, osim što su se trudili biti najbolji, morali nositi i s publikom, odnosno oko 10.000 posjetitelja koji su ih mogli gledati dok rade. Zadaci su testirali vještinu, pedantnost, kreativnost i brzinu pa su obućari i kožari morali proizvesti ruksake i gležnjače od samo tri ponuđena materijala, a frizerke napraviti svečanu punđu. Kozmetičari su pak na svojim modelima trebali obaviti cijeli beauty tretman, dok su pekari mijesili peciva, kruh i zagorske štrukle. Čim su doznale što im je zadatak, Marija Košček i Lucija Ćurko, učenice iz Varaždina, osjećale su kao pobjednice jer su majstorice za štrukle postale još u osnovnoj školi.

– Stalno ih doma radimo pa štrukle mogu ispeći i zatvorenih očiju – kazala je Marija.

Pa ako znaš što radiš...

Svoj na svome bio je i Leo Kečanović, učenik Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu koji se natjecao u području automehatronike. Praktički se rodio, istaknuo je, ispod karoserije auta i nije htio raditi ništa drugo. Njegovi su zadaci na natjecanju bili dijagnostika sustava, popravak motora i kočnog sustava te servisiranje softverskog dijela automobila.

– Nije to zapravo teško ako znaš što radiš – samouvjeren je bio Leo koji je osvojio i prvo mjesto na međužupanijskom natjecanju strukovnih škola.

Komentara 1

RA
raikonen
16:07 29.03.2019.

koli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije