Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40. Šestinski dan

Tjedan dana za izradu Šestinskih opanaka, koštaju i do tisuću kuna

5.07.2014., Zagreb - Na igralistu Dvorca Pongratz odrzana manifestacija Sestinski dani na kojoj su nastupali razni kudovi u tradicionalnim hrvatskim nosnjama.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Autor
Sandra Golemac
07.07.2014.
u 13:55

Na manifestaciji su se predstavile šestinske švelje, brojni KUD-ovi, održana je etnorevija, ali i natjecanje u pikadu

Branko Pavlić jedini je preostali majstor koji izrađuje jedinstvene šestinske opanke.

Za izradu jednog para potrebno je tjedan dana, nose se uz tradicionalnu nošnju i stoje 750 do tisuću kuna. Šogorice Mira i Branka Kekelj, osim što izrađuju suvenire, pletu i tradicionalne čarape ružmarinke, a cijena im je 250 kuna.

Svoje su radove, naime, izložili na jubilarnom 40. Šestinskom danu koji se u subotu održao na nogometnom igralištu pokraj vile Pongratz u Mikulićima.

– Ovim putem predstavljamo svoj kraj i tradiciju, a manifestacija se prvi put održava pod pokroviteljstvom Gradske skupštine. Osim brojnih štandova, posjetitelji mogu uživati u nastupima raznih KUD-ova, etnoreviji te pikado-natjecanju – rekla je Gordana Radiček, inače prva ženska predsjednica Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva Sljeme nakon 119 godina, koje organizira ovu manifestaciju.

Šestinskom tradicijom oduševljen je i desetogodišnji Danijel Merkaš.

– Sviđaju mi se nošnje i želim se jednog dana upisati na folklor – dodao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije