Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'tete pričalice' pomažu

Terapija za djecu u Klaićevoj: pričom do čarobnih svjetova

Tete pričalice
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
19.02.2014.
u 18:00

Ideja o radu s djecom oboljelom od malignih bolesti rodila se 2012. godine. Šest psihologinja i volonterki svakog utorka u 17 sati na Odjelu dječje onkologije i hematologije izvodi predstave

Zidovi bolnice mogu se činiti kao ograničenje i zapreka. Naročito djeci. Oni trebaju ulaznicu u daleke čarobne svjetove gdje vladaju dobre i pravedne kraljice, gdje se prinčevi hrabro bore, zmajevi bivaju pobijeđeni, vještice pripremaju napitke, a miševi nadmudruju lavove.

Suočavanje sa stresom

To su likovi s kojima se djeca identificiraju i koji im pomažu da ojačaju suočavanje sa stresom, smanjuju njihov osjećaj bespomoćnosti, gubitka kontrole, depresivnosti i anksioznosti.

Upravo ih s takvim likovima upoznaju “tete pričalice”. U projektu “Ispričat ću ti priču”, koji je pokrenut prije dvije godine, šest mladih psihologinja i volonterki – Mirna Čagalj, Lucija Čoga, Antonia Ćosić, Ivana Glavaš, Katarina Lončarić i Ana Mužak – svakog utorka u 17 sati na Odjelu dječje onkologije i hematologije izvodi predstave za djecu.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Mentorica projekta, klinička psihologinja Marta Benko, kaže da im je cilj terapijski rad s djecom oboljelom od malignih bolesti.

Jedan nas je otac posebno ganuo svojom izjavom da njegovu sinu barem na trenutke vratimo djetinjstvo

Marta Benko

mentorica projekta Ispričat ću ti priču

– Jedan je dječak uporno odbijao komunikaciju s nama, predstave je ignorirao i čitavo je vrijeme bio tužan. No postupno smo i u njemu probudile interes. Malo-pomalo počeo je pratiti predstave, a sada nas zove da stanemo što bliže njegovu krevetu za vrijeme izvođenja – opisala je mentorica Benko.

Bore se protiv straha

Jedan ih je otac, dodaje, posebno ganuo svojom izjavom da njegovu sinu barem na trenutke vrate djetinjstvo.

– Dobra atmosfera koja zahvati sve prisutne uči nas tome da jedna mala priča ima veliki potencijal postati oruđe u borbi protiv straha i strašnih stvari – poručile su volonterke. Velika im je želja da se ovaj projekt proširi i na druge odjele bolnice.

Komentara 1

NI
niks100
19:36 19.02.2014.

Hvale vrijedan projekt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije