Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODMORNICA IZ II. SVJETSKOG RATA ZA GRAĐANE

Tata, u podmornici je super, periskopom se vide slova i na drugom kraju muzeja

Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/7
24.04.2019.
u 23:20

Podmornica teška 40 tona, dužine 15 i širine 3 metra izložena je u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu, a napravljena je tijekom Drugog svjetskog rata u Italiji

Super je, samo četiri osobe stanu, komande su odlične, a na periskopu je povećalo toliko jako da sam čitao slova skroz na drugom kraju muzeja! - sretno je rekao devetogodišnji Fran Rogić po izlasku iz podmornice smještene u Tehničkom muzeju u koju se od jučer može ući i razgledati unutrašnjost.

Već u jutarnjim satima stvarali su se redovi – uglavnom znatiželjne djece u pratnji roditelja. Pri ulasku vodič vas pita jeste li klaustrofobični – ako jeste – preskočite ovo iskustvo, kažu u muzeju jer su već imali nezgodnih situacija.

Tehnički muzej otvorio podmornicu iz 2. svjetskog rata za građane

Također, opseg struka vam ne smije prelaziti 172 centimetra jer ćete zapeti već pri ulasku, što je razočaralo neke posjetitelje pa su dojmove o podmornici moći čuti samo od mršavijih i djece. Ne smijete imati ni potpetice jer su silazne ljestve poprilično skliske.

Najveći izložak muzeja

Unutrašnjost je mračna, a vodič koji boravi u podmornici objašnjava gdje se nalaze motori i komande. Ne možete se uspraviti, ali možete „propuzati“ dužinu i otprilike steći dojam kako je bilo četveročlanoj posadi koja je u njoj boravila. Svakih nekoliko sati morali su izroniti po zrak.

- Mama, a gdje su išli na wc?, pitala je jedna malena posjetiteljica na što su joj objasnili da su mornari obavljali nuždu u kante, a ako su mogli – izašli bi na površinu okupati se i obaviti druge fiziološke potrebe.

Ovo plovilo raritet je iz Drugog svjetskog rata, ali nema zapisa da je sudjelovala u nekim većim akcijama; teška 40 tona, dužine 15 i širine 3 metra ubraja se u kategoriju tzv. džepnih podmornica.

Foto: Borna Filić/PIXSELL
- U ratnim uvjetima u njoj su boravila tri mornara i časnik, a naoružana je bila sa svega dva torpeda. Mogla je zaroniti do najviše 55 metara dubine.

Radi se o jedinom potpuno sačuvanom primjerku serije od ukupno 26 podmornica te klase, napravljenih u Italiji tijekom Drugoga svjetskog rata. Popularno prozvana „Mališan“ najveći je i najteži izložak Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“, objašnjava vodič Marijo Zrna, dodajući kako je posada morala biti izuzetno spremna - ne samo fizički nego i psihički - nije lako biti zatvoren s troje ljudi u tako malom prostoru.

Obišao ih i član posade

Praksu puštanja posjetitelja u podmornicu Tehnički muzej ima već petnaestak godina, a prije dvije godine ih je posjetio i jedan od članova posade te se sa sjetom prisjetio dana kad je plovio u njoj. Podmornicu možete razgledati do petka između 10-14, a u subotu od 10 do 13 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije