Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šahovski velemajstor Gari Kasparov:

'Talenata kod vas ima, ali ih treba prepoznati'

Natjecanje u šahu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/21
28.12.2015.
u 00:11

Kako bi podržao uvođenje šaha u škole, Kasparov je pokrenuo projekt u kojem sudjeluje i Hrvatska. Počinje 1. siječnja, a interes je velik

Šahovski velemajstor Gari Kasparov pod pokroviteljstvom Večernjeg lista odigrao je simultanku protiv 18 igrača s ciljem popularizacije šaha među mladima te poručio: – Talenata kod vas ima, ali ih treba prepoznati!

On jedan protiv njih osamnaestero. Šahovski velemajstor Gari Kasparov simultanku, igru u kojoj jedan igrač igra protiv više protivnika, nije izgubio 14 godina. Taj je niz sinoć pokušalo prekinuti 18 izazivača, većinom iz hrvatskog javnog života. Na simultanki u hotelu Westinu koja se izravno prenosila na HRT-u i čiji je medijski pokrovitelj bio Večernji list sudjelovali su ministri Predrag Matić i Gordan Maras, bivši košarkaš Franjo Arapović, novinar Aleksandar Stanković, eurozastupnica Biljana Borzan, bivši ministar Dragan Primorac i drugi. Ipak, ruskog šahista nitko nije uspio ugroziti, no, kako kažu, to se nije ni očekivalo. Cilj događanja je ipak bio popularizirati šah u Hrvatskoj.

Najmlađi iznenadili

Igra je počela uz kratko upoznavanje, nakon kojeg je krenulo pomicanje figurica. Brzina kojom je Gari Kasparov išao od ploče do ploče sve je iznenadila, a nakon pola sata prvi su se igrači već dizali od stola. Sat i pol poslije Kasparov je odnio još jednu pobjedu, a igrom je bio jako zadovoljan.

– Bilo je nekoliko zanimljivih igrača i situacija težih nego što sam očekivao. A uvijek mi je drago što ovakva događanja pokazuju kako šah može zbližiti ljude – rekao je šahist koji je više od 20 godina bio na svjetskom vrhu. Kada se 2005. godine povukao, posvetio se promociji šaha među djecom i mladima. Upravo je zato osnovao i šahovsku fondaciju Kasparov u čijem projektu “Šah uz školu” sudjeluje i Hrvatska. Naime, Gari Kasparov je u Zagreb stigao upravo kako bi podržao pokretanje projekta u sklopu kojeg će od 1. siječnja svi školarci s CARNET-ovim elektroničkim identitetom moći
učiti šah putem interneta.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL

– Znanstveno je dokazano da šah razvija umne sposobnosti te da može biti jako koristan u školama – rekao je Zlatko Klarić, šahist i voditelj projekta “Šah uz škole” u Hrvatskoj. Ove je godine, objašnjava, već proveden pilot-projekt u Zagrebu tijekom kojeg je više od 1000 djece izrazilo želju za učenjem šaha. A da interesa ne nedostaje, pokazalo je i četvero najmlađih Kasparovljevih protivnika na jučerašnjoj simultanki. Naime, osim osoba iz javnog i političkog života u igri su se okušali i pobjednici ranije održanog dječjeg turnira koji su, kako je i sam Gari Kasparov rekao, iznenadili.

Na igru došla iz Siska

– Vidio sam nekoliko poteza kod najmlađih protivnika koji su bili odlični što je dokaz da talenta u Hrvatskoj ne nedostaje, samo ga treba pronaći i razviti – rekao je Kasparov protiv kojeg je zaigrala i 12-godišnja Tereza Dejanović.

– Šah učim već šest godina i velika mi je čast bila igrati ovu partiju. Trudila sam se i jako sam ponosna što sam dugo izdržala – rekla je članica šahovskog kluba iz Siska koja je ostala među zadnjih troje.

>> Velemajstor Gari Kasparov u Zagrebu igra simultanku protiv Matića, Marasa, Stankovića...

Komentara 5

IJ
ijatebi
08:26 28.12.2015.

A pazi naših "političara"-kao podbočili bradu,strategija,kao pametni a djete iz Siska bi ih rasturilo...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
00:34 28.12.2015.

Igraju se sluge masona.

KB
kbr
11:34 28.12.2015.

a zakaj je igral protiv ovih predstavnika tzv elite, u biti samih bezveznjaka i intelektualnih marginalaca umjesto da je igrao protiv 18 nadarenih juniora za koje bi taj meč imao nekog smisla?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije